Növénytermesztés

A „hidrogél” talaj képes vízzel ellátni és táplálni önmagát

Agrofórum Online

Egy újonnan kifejlesztett termesztőközeg képes a levegőből vizet gyűjteni, hogy a növények hidratáltságát fenntartsa, és a műtrágyát fokozatosan bocsátja ki a folyamatos tápanyagellátás érdekében.

Ennek a különleges, „intelligens” talajrendszernek az alapját egy újfajta hidrogél anyag képezi, amelyet az austini Texasi Egyetem kutatói fejlesztettek ki. Kísérletek során a hidrogéllel töltött talajban a hagyományos talajhoz képest nagyobb és egészségesebb növények fejlődtek, miközben kevesebb vizet és műtrágyát használtak.

Mi a hidrogél?

A hidrogélek nagy mennyiségű víz megkötésére alkalmas, zselészerű polimerek, melyek a környezet nedvességtartalmától, pH-jától és hőmérsékletétől függően zsugorodnak vagy tágulnak, és közben mit sem veszítenek flexibilitásukból. A hidrogél egyszerű módon működik. Részecskéi vízzel érintkezve többszörös méretre duzzadnak, aszályos időszakokban pedig leadják a tárolt vizet. Így a víz 95%-a rendelkezésre áll a növények számára. A hidrogél ráadásul többször, évekig ismétlődően képes megduzzadni, majd a víztartalmát leadni, aztán pedig lebomlik.

„Ez az új géltechnológia mérsékelheti a gazdák terheit azáltal, hogy csökkenthető az öntözés és műtrágyázás gyakorisága – mondta a kutatás vezetője. – A technológia emellett elég sokoldalú ahhoz, hogy többféle éghajlaton, a száraz régióktól a mérsékelt égövi területekig alkalmazható legyen.”

Fenntartható megoldás

Globálisan az édesvíz 70%-át, egyes fejlődő országokban pedig akár 95%-át is a mezőgazdaság használja fel, mivel a világ népessége folyamatosan növekszik. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete hangsúlyozza az öntözési hatékonyság javításának, a víztakarékos technológiák alkalmazásának és az alacsonyabb vízigényű növények népszerűsítésének fontosságát a fenntartható élelmiszer-termelés és vízkészlet-gazdálkodás biztosítása érdekében.

Eközben a hagyományos gazdálkodási módszerek, különösen az öntözés és a műtrágyázás, jelentős kihívásokat okoznak, beleértve a nem hatékony vízhasználatot és a talajállapot romlását. Az éghajlatváltozás fokozódásával és a vízkészletek egyre szűkösebbé válásával a hatékonyabb és fenntarthatóbb öntözési gyakorlatok iránti igény egyre nagyobb.

Ezenkívül a hagyományos műtrágyázási technikákkal gyakran túlzott mennyiségű tápanyag jut a talajba, ami csökkenti a tápanyagfelvétel hatékonyságát, valamint környezetszennyezést, a művelhető talaj degradációját okozza.

Meggyőző kísérleti eredmények

A kísérletek során a hidrogél talajban gyökerező növények szárhossza 138%-kal nőtt a normál talajban fejlődő kontrollcsoporthoz képest. A módosított talajjal pedig megközelítőleg 40%-os vízmegtakarítást értek el, jelentősen csökkentve a gyakori öntözés szükségességét, és erőteljes termésnövekedést biztosítva.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Három stratégia a talaj szervesanyag-tartalmának növeléséhez

2024. szeptember 11. 11:10

A magasabb szervesanyag-tartalmú talajnak nagyobb a termelékenysége, egyenletesebb az elérhető hozam. Hogyan lehet a szerves rész arányát növelni?

Egy kicsi kert is lehet növényzetben gazdag és színes

2024. július 2. 05:40

Hogyan lehet játszani a terekkel és mitől lesz biodiverz egy olyan kert is, mely alig két ágyásból áll? Nézzünk egy esettanulmányt, hogy mi hogyan oldottuk meg!

Prioritás az ökológiai gazdálkodás fejlesztése az EU-ban

2021. március 28. 04:36

Az Európai Bizottság a biogazdálkodás népszerűsítéséért és az ökológiai termékek iránti, fokozódó kereslet további fellendítéséért 49 millió eurós költségkeretet különített el az agrárpromóciós kampányok finanszírozását biztosító pályázati forrásokból.

A hazai vadhúsból készült ételek nemcsak ízletesek, de még egészségesek is

2022. december 4. 06:38

Az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy vadhúsból készült termékek kerülhessenek a magyar családok asztalára.

Erdészek a fenntarthatóságért - Erdei Vándortáborok és örökerdő gazdálkodás a Bakonyerdő Zrt.-nél

2019. július 20. 06:34

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakonyerdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei.