Házikert

12 ötlet, amivel szebbé tehetjük az őszi kertünket

Agrofórum Online

Bár ősszel már nincs olyan jó idő és olyan ragyogó napsütés, mint nyáron, rengeteg megvalósítható ötlet vár ránk a kertben azon túl, hogy faleveles, sütőtökös és krizantémos dekorációkkal díszítjük fel a bejárati ajtónkat, a lépcsőnket, a kertkapunkat és a teraszunkat.

Ilyenkor ugyanis mesés őszi virágokat, cserjéket, örökzöldeket, sőt zöldségeket is ültethetünk, rendbe tehetjük az udvarunkat, sőt, olyan dolgokat is megépíthetünk a kertünkben, ami a következő években sok örömöt okoz majd nekünk.

Az ősz ideális időszak arra, hogy új évelőket, cserjéket és fákat ültessünk. A hűvösebb hőmérséklet és a bőségesebb csapadék segít a növények megtelepedésében, és hogy minél hamarabb gyökeret eresszenek a kemény fagyok beállta előtt.

Ennek ellenére érdemes olyan növényeket választani, amelyek fagytűrőek és az elültetési idejük legalább 6 héttel az első fagyok beállta előtti időszakra essen. Ha mindenre figyelünk, a kertünk meseszép színekbe öltözik az őszi szezonban.

Az alábbiakban néhány igen látványos és szórakoztató kertépítési ötletet sorolunk fel:

  1. Használjunk őszi cserepeket, kaspókat, konténereket: Igazán vonzóvá varázsolhatjuk a kültéri területeket (bejárat, terasz, kapu, kocsibeálló, fáskamra, kerti hinta előtti tér), ha őszies hangulatú és őszies színű (barna, bézs, narancssárga, piros, óarany) kaspókat vásárolunk és azokba ültetünk krizantémokat, pozsgás növényeket vagy erika-féléket. Ezek rengeteg színt adnak a kertnek, és télen, ha már túl hideg van, be is vihetjük őket a házba.
  2. Ültessünk fákat és cserjéket: Az ősz kitűnő időszak a fák és díszcserjék ültetésére. Ősszel az időjárás és a talajviszonyok segíthetnek a fák erős gyökérzetének kialakításában. Ha olyan növényt keresünk, ami gyors sikerélményt ad, ültessünk borostyánt és fenyőfákat. Ha viszont lenyűgöző őszi színeket szeretnénk a kertünkbe varázsolni, ültessünk sárga és vörös levelű fákat és cserjéket.
  3. Építsünk komposztálót: Ha még nincs komposztálónk, itt az idő létesíteni egyet. Az összegyűjtött faleveleket rögtön bele is dobhatjuk, és ettől kezdve hozzájuk adhatjuk a konyhai zöld hulladékot is. Tavasszal tápanyagokban gazdag komposztunk lesz belőle, amivel feljavíthatjuk a kertünk talaját.
  4. Tegyük rendbe a kertet: A hűvösebb őszi napok tökéletesen alkalmasak arra, hogy rendbe tegyük a veteményest, a kertet és az udvart. Szabaduljunk meg a lomoktól, szemetektől, használaton kívüli vagy hibás dolgoktól. Legyen mindenütt rend és tisztaság. Szórjunk fűmagot a hiányos gyepfoltokra, húzzuk ki a gyomokat, vágjuk le az elhervadt virágokat, nyírjuk le a füvet, műtrágyázzunk.
  5. Termesszünk őszi zöldségeket: A hűvös beköszöntével nem kell lemondani a zöldségtermesztésről. Szeptemberben is lehet gyökérzöldségeket és salátaféléket ültetni, ráadásul ezek gyorsan betakaríthatóvá válnak és szép színt adnak a kertnek az őszi hónapokban.
  6. Csalogassunk beporzókat a kertünkbe: Mindig ültethetünk beporzó-barát színes, illatos növényeket a kertünkbe. Sőt vásárolhatunk/készíthetünk szépséges és igen hasznos rovar-hoteleket, amelyek nagyon sokat segítenek a rovaroknak a hűvösebb hónapokban.

Hozzunk létre egy kültéri étkezőt: Ha a nyári hőségben nem volt módunk a kertben üldögélni, egy kerti asztal és néhány kerti szék segítségével alakítsunk ki egy kültéri étkezőt a kertben, és ha jó idő van, fogyasszuk el a hétvégi ebédet vagy a korai vacsorát a szabadban, őszies lámpásokkal, mécsesekkel, hangulatos dekorációkkal körítve. Ha nincs keretünk kerti bútorra, piknikezzünk a szabadban.

Dekoráljunk!

  • Vásároljunk kültéri dekorációkat: Ezek egész évben feldobják a kertet, de az őszi színek között mutatnak a legszebben. Ez lehet egy-egy szobor, íves rózsafuttató, csobogó, obeliszk vagy madáritató, amelyek mindig kellemes hangulatot árasztanak a növények között.
  • Vásároljunk kényelmes ülőalkalmatosságokat: Ezek lehetnek padok, kültéri bútorok, fotelek, hinta, hintaágy, rattan bútorok. A lényeg, mindegyik legyen időjárás-álló, vagy tudjuk fedett helyen tartani őket. Vegyünk hozzájuk puha párnákat, meleg takarókat – szép, őszies színekben.
  • Sütőtökös dekorációkkal dobjuk fel a kertünket: A bejárattól kezdve a lépcsőn keresztül mindenhová tehetünk sütőtököket, akár valódiakat, akár kerámiákat, mécsesekkel kivilágíthatóakat. Különösen szépen mutatnak őszi dekorációkkal, több színben, több formában és nagyságban egymás mellett.
  • Ültessünk tavaszi virághagymás növényeket: Itt az idő, hogy a tavaszi kert színes alapjait szó szerint lefektessük: az ekkor benyomott hagymák mesés ajándékkal örvendeztetnek majd meg minket. A nárciszok, tulipánok, jácintok és krókuszok ideális ültetési ideje épp aktuális, ráadásul nagyon gyorsan, könnyen megy az ültetés.
  • Kültéri világítással dobjuk fel a kert hangulatát: Már néhány fényfüzér, őszi lámpás, gyertya vagy mécses is meseszép hangulatot varázsol a kertünkbe, de ha több keretünk van erre, kültéri lámpásokat is vásárolhatunk a szegélyekbe, a bejárat köré, a kocsibeállóba vagy a terasz köré. Így még szebb és romantikusabb lesz az ősz, főként, ha baráti társaságokkal, rokonokkal is ki tudunk néha ülni a kertbe.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Milyen növények illenek egy gyermekbarát kertbe?

2024. szeptember 16. 07:10

Minden növény biztonságos a gyerekek számára, amelyik nem mérgező. Ezek közül válogattunk olyanokat, amelyek kifejezetten szépek is.

Az őszirózsa gondozása – hogy egész ősszel pompázzon

2024. szeptember 15. 08:10

Fontos, hogy a fagyok beállta előtt folyamatosan biztosítsuk számára a megfelelő vízellátást, körülbelül 2 centiméternyit, mivel a virágzási időszakban nagyobb a nedvességigénye.

Darázspók a kertben: ha szükségét érzi, bánt, azonban hasznunkra is válhat

2024. szeptember 14. 14:10

Legfőbb táplálékai közé tartoznak a kertek legnagyobb ellenségei, így kifejezetten érdemes darázspókot tartanunk kertünkben.

Kezdődik az őszi hagymás növények beszerzési ideje

2022. augusztus 1. 05:38

Az őszi hagymások ideje többnyire augusztus végén kezdődik, amikortól szokás a talajba tenni őket, de ez az idő az éghajlat rohamos melegedésével még inkább elkezdett kitolódni.

Mely dísznövények bírják jól a szárazságot a virágoskertben?

2022. augusztus 27. 14:38

Milyen dísznövényeket ültethetünk kertünkbe, melyek jobban bírják a szárazságot?

Apró, fehér, lepkeszerű rovarok károsítják a lakásban nevelt növényeket. Mit tehetünk ellenük?

2019. március 21. 09:14

K. Lászlóné kérdése: Lakásunkban apró, éppen csak látható, fehér, lepkeszerű repülő rovarokat vettem észre. Szeretnék ellenük védekezni, mielőtt mindegyik növényemet megfertőzik. Mit tudok tenni ellenük?

Tennivalók a ház körül az év első két hónapjában

2019. január 16. 05:36

Nincs is szebb és megnyugtatóbb annál, mint amikor az évszakok a rájuk jellemző pompájukban tündökölnek. Télen – bár sokan több kivetnivalót találnak ebben az évszakban, mint szépséget – nincs gyönyörűbb látvány a fehér dunna alatt alvó tájnál és kertnél. Mégsem dőlhetünk hátra teljesen, hiszen akad munka télen is bőven.