Zöldség-Gyümölcs

A mohó kereskedők tönkretették a spanyol olívaolaj-piacot?

Agrofórum Online

Az olívaolaj a spanyol konyha alap és örök tartozéka. Vagy legalábbis annak tűnt, egészen mostanáig, szégyenszemre ugyanis az ibériai országban is megtörtént a trónfosztás. A napraforgóolaj egyszerűen olcsóbb alternatíva a rohamosan növekvő árak következtében.

Az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból préseléssel előállított olívaolajat a spanyolok állítják elő a legnagyobb mennyiségben a világon, 40 százalék a piaci részesedésük.

Ők maguk is nagy fogyasztók, 107 millió litert vásároltak belőle 2024 első felében – ezzel azonban most az egészségesebb alternatívának gondolt termék jelentősen lemaradt a napraforgóolaj mögött, amelyből 179 millió litert értékesítettek ugyanebben az időszakban.

Nagy fordulat ez, hiszen tavaly még a sütéshez használt olaj 62 százaléka olívaolaj volt, és csupán 34 százaléka napraforgóolaj a spanyol mezőgazdasági minisztérium adatai szerint. Már 2023-ban is látszott ugyanakkor a baj, hiszen az esztendő első felében 18 százalékkal estek az eladásai, miközben a napraforgóolajé 25 százalékkal nőttek.

Tradíció ide vagy oda, a számok magukért beszélnek: tavaly a napraforgóolaj literje átlagban 1,86 euróba került Spanyolországban, míg az olívaolajé 6 euróba, ami 50 százalékos emelkedést jelentett a 2022-es évhez viszonyítva.

A gondot a tavaszi hőhullámok, majd a sorozatos aszályok jelentették, és ez a probléma már a második évben jelentkezik a spanyol olajfatermő vidékeken. Tavaly akár 14,5 euróig is felkúszott az extraszűz olívaolaj literenkénti ára a szupermarketekben, ez pedig sokakat leszoktatott a termékről.

A termelők éppen a kereskedőket vádolják a visszaeséssel, mondván, az áruhiányt az árak mértéktelen emelésére használták fel. Állításaik szerint a legnagyobb láncok 59 százalékot tettek rá a beszerzési árra. Idén Spanyolországban a termelés 50 százalékos visszaesésére számítanak a kedvezőtlen időjárás miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Az olajbogyó-termelők egyre nehezebben állnak talpra a Gázai övezetben

2023. november 28. 16:40

A Gázában folyó háború október 7-i kezdete óta a gazdák nem dolgozhatnak a termőföldjeiken. Az olajbogyó betakarítási szezonja elkezdődött a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balahban, ám a palesztinok nem tehetnek semmit.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.