A tyúkhúr egy közismert, nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj, amely Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is megtalálható. A neve valójában nem csak egy adott növényre vonatkozik.
Két faj is létezik e név alatt: a Stellaria media és a Cerastium fontanum. Az előbbit a valódi tyúkhúr, míg az utóbbit inkább madárhúrnak nevezik. A két növény alig különböztethető meg egymástól; mindkettőnek karcsú, szőrösen felálló szára van, tojásdad alakú levelekkel és finom, fehér, csillag alakú virágokat honakz. Ezek a növények általában réteken és napos, nyitottabb területeken fordulnak elő.
Szószokat is készíthetünk belőle
Bár az európaiak a tyúkhúrra elsősorban gyomnövényként tekintenek, más kultúrák másként gondolkodnak róla. Ázsiában például a tyúkhúr értékes és fontos tápláléknak számít. Éppen ezért rengeteg olyan receptet is találhatunk a neten, amely tyúkhúrt használ alapanyagként, így a pestóktól a különféle szószokon át a tyúkhúrral ízesített pitékig sok mindent kipróbálhatunk.
Egészséges és finom
- A tyúkhúr A-, B1-, B2- és C-vitamin-forrás, emellett rostokban és fehérjékben is bővelkedik.
- Tápanyagtartalmának és számos gyógyhatásának köszönhetően ezt a szerény gyógynövényt már évszázadok óta használják a népi gyógyászatban.
- A tyúkhúr sokféle egészségügyi probléma kezelésére alkalmas, így hatékonyan segít például székrekedés, bélproblémák, vashiányos vérszegénység, asztma, hörghurut, ízületi fájdalmak és vérképzési panaszok esetén.
- Elősegíti a fogyást, mivel hosszabb ideig teltségérzetet biztosít és csökkenti az influenzás panaszokat.
- A gyógynövényt közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk rovarcsípések, kiütések, zúzódások, kelések, fekélyek és pikkelysömör esetén. Ehhez mindössze össze kell morzsolni a növény leveleit, vagy forró vízben kiáztatni a szárait, majd borogatást készíteni az így kapott léből az érintett felületre.
A termesztése pofonegyszerű
Ahelyett, hogy kigyomlálnánk, a kertünk részévé tehetjük a tyúkhúrt, hiszen ez a növény remek vitaminforrás, ráadásul sokféleképpen felhasználható a konyhában. Akár gyönyörű talajtakaróként is szolgálhat, amely egész évben buja látványával teszi szebbé a kertünket. Emellett a foszfor felszabadításával termékenyebbé teszi a földet, mangánt és káliumot juttat a talajba, tavasszal pedig apró fehér virágai mágnesként vonzzák a beporzókat és a madarakat a kertbe.
A tyúkhúr rendkívül könnyen termeszthető. Szinte minden talajban megél, bár a termékeny, kellőképpen nedves talajt kedveli, és a napsütést. Termékeny talajon ez a növény talajtakaróként is csodálatosan fest. Terméketlen talajon is szépen fejlődik, de ha a föld silány minőségű, tavasszal kevésbé dús megjelenésre és kevesebb virágra számíthatunk.
Fontos!
A tyúkhúr mértékkel biztonságosan fogyasztható. Vegye azonban figyelembe, hogy a Stellaria media levelei szaponinokat tartalmaznak, amelyek mérgezőek az emberi szervezetre. Aggodalomra azonban semmi ok, a szaponinok ugyanis rosszul szívódnak fel az emberi szervezetben, így kis dózisban nem okoznak kárt. A szaponinok ráadásul a főzés során lebomlanak. Terhes és szoptató nőknek nem javasolják a tyúkhúr fogyasztását, aki pedig ki szeretné próbálni ezt a különleges növényt, előtte mindenképp konzultáljon a háziorvosával.