Megújuló energia

500 hektár: ekkora lesz Európa legnagyobb területű naperőműve

Agrofórum Online

Európa legnagyobb mezőgazdasági fotovoltaikus erőműve összesen 500 hektáron terül majd el és nyolc falura terjed ki. Az üzembe helyezés tervezett időpontja 2026.

A németországi Brandenburgban épül Európa legnagyobb mezőgazdasági fotovoltaikus erőműve. Az összesen négy transzformátorral működő transzformátorállomás építési munkálatai a tervek szerint 2025-ben kezdődnek, a napelemrendszer üzembe helyezését pedig 2026 második negyedévére tervezik.

Az erőmű kapacitása 753 MW

A hatalmas napelemrendszert, amely 753 MW-os kapacitásával Európában a legnagyobb lesz, a Sunfarming cég építi. A Steinhöfel klímapark a brandenburgi körzet nyolc településére terjed ki. Az elmúlt években számos gazdálkodó vállalta, hogy földjét az erőmű számára rendelkezésre bocsátja.

„Több évtizedes tapasztalatainkat egyesítjük ennek az összetett projektnek a megvalósításához – mondta a kiépítésben részt vevő egyik szakember. – A fő kihívást itt a szoros ütemterv jelenti, amelyben számos munkafázisnak pontosan kell egymáshoz illeszkednie ahhoz, hogy egy ilyen nagyságrendű projekt sikeres legyen.”

A területet takarmánytermesztésre és szarvasmarha-legelőként használnák

A rendszerhez használt innovatív megoldások és technológiák lehetővé teszik a mezőgazdasági területek kettős hasznosítását úgy, hogy a fény és az esővíz is elérje a kétoldalas (mindkét oldalán áramot termelni képes), üveg-üveg fotovoltaikus egységek alatti területet. A napelemmodulok minimális magassága 2,10 méter.

A rendszer kiépítése után a gazdák a földterületeket takarmánytermesztésre és szarvasmarha-tenyésztéshez ideiglenes részlegelőként tervezik használni. A Steinhöfel klímapark nemcsak hozzáadott érték jelent, hanem további kutatásoknak is helyet biztosít majd.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioszén: hogyan keletkezik és mire jó?

2024. július 12. 12:10

A biomasszában lévő szén egy része a folyamat során nem szén-dioxiddá, hanem szénné alakul.

Folytatódik a napenergia diadalmenete

2024. június 28. 11:40

Németországban 74 százalékkal nő a földre telepített fotovoltaikus energia mennyisége. Hazánkban is a vártnál gyorsabb a bővülés üteme.

Napelemrendszerrel tették tönkre egy gazdálkodó földjét

2024. június 11. 11:40

Egy gazdálkodó földet adott bérbe egy napelemes cégnek – bár ne tette volna. A fenntartható energiatermelés nem fenntartható következményei.

Hiedelmek és a valóság a napelemrendszerekkel kapcsolatban

2024. május 21. 11:10

A napelemrendszerek működéséről még manapság is sokan csak feltételezésekre hagyatkoznak. Egy szakértő segít fényt deríteni a valóságra.

Naperőmű a szántóföldön – az állam átveszi az áramot!

2017. december 18. 14:39

0,5 megawattos kiserőművekről van szó 1 hektáros területeken, az állam pedig kötelezően átveszi a megtermelt áramot.