Megújuló energia
Megújuló energia

Hiedelmek és a valóság a napelemrendszerekkel kapcsolatban

Hiedelmek és a valóság a napelemrendszerekkel kapcsolatban

Agrofórum Online

A napenergia az egyik legfenntarthatóbb energiaforrás. Azonban minél kevesebbet tudunk a napelemrendszerekről, annál több téves feltételezésbe bocsátkozunk. A leggyakoribb hiedelmeket osztja meg velünk Ralph Stemper napenergia-szakértő, és azt is elárulja, mi igaz belőlük.

1. hiedelem: A fotovoltaikus rendszer csak akkor hatékony, amikor erősen süt a nap

Felhős napok, párás időjárás? Nem probléma egy modern fotovoltaikus rendszer számára. A technológia még nem ideális időjárási körülmények között is hatékonyan működik. A rendszert telepítő szakemberek előre kiszámítják a helyszín napenergia-potenciálját. Számításaikban nemcsak az időjárást veszik figyelembe, hanem azt is, hogy a napelemek milyen sűrűn telepíthetők, valamint a tető vagy a terület adottságait is. Ha pedig szükséges, az energia tárolása a kevésbé napsütéses napokon megoldható egy villamosenergia-tároló rendszer segítségével.

2. hiedelem: A rendszer drága

Kezdetben valóban meglehetősen drága volt a rendszer telepítése, bár így is megtérült a használata. Manapság viszont jelentős mértékben csökkent az ára. Ráadásul különböző lehetőségekkel megkönnyíthető a beruházás finanszírozása:

Támogatási programok: Rendszeresen kiírásra kerülnek olyan programok, amelyekkel a napelemrendszerek beszerzése lényegesen olcsóbbá válik. Jó információforrást jelenthetnek ezzel kapcsolatban a különböző online platformok és portálok.

Finanszírozási lehetőségek: Sok esetben lehet energetikai beruházásra kedvező hitelt felvenni, amiben segítséget nyújthatnak akár a napelemrendszerek kivitelezésével foglalkozó vállalkozások is. Érdemes több helyen utánaérdeklődni, hogy a nekünk legkedvezőbb megoldást megtaláljuk.

3. hiedelem: A tető nem elég erős a napelemrendszer telepítéséhez

Az új rendszerek súlya lényegesen kisebb, mint néhány évvel ezelőtt, és telepítés is egyszerűbb. A legtöbb tető esetében a többletterhelés egyáltalán nem jelent problémát. Biztonsági okokból a telepítés előtt mindig be kell szerezni egy statikai szakvéleményt, és ellenőrizni kell a tető állapotát is. Még ha találnak is kockázatot a szakemberek, a tetők könnyen korszerűsíthetők. Bizonyos esetekben a tetőfelújítás révén a fotovoltaikus projekt is megtérülhet.

A modern napelemmodulok kis súlyát a legtöbb tető gond nélkül elbírja
A modern napelemmodulok kis súlyát a legtöbb tető gond nélkül elbírja

4. hiedelem: A fotovoltaikus rendszerek fokozott tűzvédelmi kockázatot jelentenek

A modern fotovoltaikus egységek a legmagasabb tűzvédelmi előírásoknak is megfelelnek. Tűz esetén a modulok biztonságosan és hatékonyan elolthatók hagyományos eszközökkel, akár vízzel. Emellett a gyártók folyamatosan fejlesztik a biztonsági technológiákat a hatékony és célzott tűzoltás érdekében.

5. hiedelem: A fotovoltaikus rendszerek vonzzák a villámokat

Ez egyszerűen nem igaz, semmilyen statisztikai adat nem támasztja alá, hogy a napelemrendszereket több villámcsapás érné. Ennek ellenére (nem csak napelemmel rendelkező épületek esetében) érdemes villámhárítót felszereltetni.

6. hiedelem: Nagy teljesítményvesztés és rövid élettartam

A modern modulok várható élettartama legalább 25 év. Ráadásul a teljesítmény is állandó marad, mivel a modulok hatásfoka folyamatosan nőttA rendszeres tisztítás és karbantartás biztosítja, hogy a teljesítményvesztés az évek során a lehető legkisebb legyen. A gyártók számára fontos kérdés a tartósság és a megbízhatóság, ezért sokan hosszú távú garanciákat kínálnak.

7. hiedelem: A rendszer káros a környezetre

Természetesen a modulok gyártása – mint minden gyártási folyamat – bizonyos mennyiségű erőforrást igényel. Az ökológiai előnyök azonban – a rendszerek élettartamát tekintve – óriásiak, és sokkal nagyobb súllyal esnek latba. A napelemek ugyanis nagymértékben járulnak hozzá az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséhez.

8. hiedelem: A napelemmodulok elvakítanak

A modern modulokat úgy tervezték, hogy optimális mértékben nyeljék el a napfényt. Így csak minimális a tükröződés, ha egyáltalán érzékelhető. A szakemberek intelligens tervezéssel ezt is igyekeznek megelőzni.

9. hiedelem: A napelemmodulokból felszabaduló anyagok mérgezőek

Ha a modern modulokat megfelelően ártalmatlanítják, nem bocsátanak ki semmilyen veszélyes anyagot. Igaz higy szinte minden műszaki eszköz tartalmaz legalább kis mennyiségben veszélyes anyagokat, például nehézfémeket. Azonban az ipari folyamatok manapság lényegesen környezetkímélőbbek, a folyamatos innovációknak köszönhetően a gyártás egyre hatékonyabbá válik.

10. hiedelem: A modulokat nem lehet újrahasznosítani

A fotovoltaikus modulok nagyrészt újrahasznosíthatók, és az értékes anyagok, mint a szilícium, az alumínium és az üveg, visszanyerhetők a modulokból. Az EU-ban a modulokra már jó ideje visszavételi kötelezettség vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a rendszerek üzemeltetőinek hivatalosan dokumentálniuk és igazolniuk kell a modulok megfelelő ártalmatlanítását.

11. hiedelem: A napelemrendszerek működtetése bonyolult

A modern napelemrendszerek gyakorlatilag karbantartásmentesek, ami megbízható és költséghatékony működést tesz lehetővé. A szakértők a rendszeres időközönkénti ellenőrzést és tisztítást javasolják, automatikus felügyeleti rendszerekkel támogatva. Ezzel a rendszer mindennapi működése és hosszú távú teljesítménye biztosítottá válik. Ha ezekről gondoskodunk, akkor alacsony üzemeltetési költségek mellett élvezhetjük az alacsony villamosenergia-fogyasztás minden előnyét, függetlenedve az ingadozó villamosenergia-áraktól.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioszén: hogyan keletkezik és mire jó?

2024. július 12. 12:10

A biomasszában lévő szén egy része a folyamat során nem szén-dioxiddá, hanem szénné alakul.

Folytatódik a napenergia diadalmenete

2024. június 28. 11:40

Németországban 74 százalékkal nő a földre telepített fotovoltaikus energia mennyisége. Hazánkban is a vártnál gyorsabb a bővülés üteme.

Napelemrendszerrel tették tönkre egy gazdálkodó földjét

2024. június 11. 11:40

Egy gazdálkodó földet adott bérbe egy napelemes cégnek – bár ne tette volna. A fenntartható energiatermelés nem fenntartható következményei.

Tündérmese és a valóság: energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel

2024. május 12. 12:10

A Másfélfok szerzője bemutatja, miért korlátozott a BECCS technológia (energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel) gyakorlati alkalmazása.

6 üvegházakhoz ajánlott napkollektoros fűtőberendezés

2022. augusztus 3. 13:26

Még ha más fontos tényezőket figyelmen kívül is hagyunk, semmiképpen sem mehetünk el a higiénia fontossága mellett, különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében.

Földbe süllyesztett üvegház - a walipini hazai sikere

2019. február 27. 04:39

A walipini nem más, mint egy speciális üvegház. Ennek a földbe süllyesztett üvegháznak a lényege, hogy egyesíti a passzív napenergia felhasználását és a föld hőtartóképességét.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

A tudósok sötétben próbálnak növényeket termeszteni

2023. április 1. 07:36

A növények növekedését a fotoszintézis helyett napelemekkel működtetni hatékonyabb módja lehet a napenergia élelmezésre való felhasználásának.