A virágszárítás nem ördögtől való, mégis kevesen mernek belevágni. Hozok pár tippet, amivel nekem évek óta szépen száradnak, színtartóan a virágok!
A virágszínekről télen sem kell lemondani, ha ismerjük a virágszárítás apró trükkjeit. Aki kicsit jártas a tésztakészítésben, annak nem lesz nagy meglepetés benne, de aki most kezdi felfedezni a szárítás mikéntjét, annak lesz sok hasznos tudás ebben az írásomban is.
Mit száríthatunk és mit érdemes megszárítani?
Két irányt kell különvenni: étkezésre és dekorálásra. Míg a dekorálásra nagyjából bármilyen virágot és virágszirmot megszáríthatunk, addig étkezésre kizárólag az ehető virágokkal szabad dolgozni.
Azt is szem előtt kell tartani, hogy sok virágnak gyógyhatása is van és attól, hogy gyógynövény még nem kell mindenkor a teába kerülnie, mert vannak olyan plusz hatások vagy adagolások, amire figyelni kell (mályvafélék pl.).
Körömvirágtól a fűszervirágzatokig
Az ehető virágok listáját ha megnézzük, akkor még most is számos virágfejet vagy virágszirmot megszáríthatunk teának: katángvirág, búzavirág, muskátli, sarkantyúka, tökvirág, másodvirágzású bodzavirág, japánbirs virága (mert nálunk épp harmadvirágzásban van), körömvirág és a most virágzó fűszereknél a menták, zsályák, oregánó és majoránnavirág is jó lesz a téli időszakban.
Fűszersókhoz vagy virágos cukrokhoz
A téli időszak mindig komor tud lenni és ehhez nagy segítség a lelkünknek, ha virágos dolgokkal dobjuk fel a mindennapokat. Az édes ehető virágok, mint a levendula, rózsa például a legjobb cukorhoz keverve, de szépen mutat benne a búzavirág kék szirmocskája is.
Fűszersóknál meg az ízekre figyeljünk, hiszen az oregánó, majoránna, rozmaring virágszirmok azok, melyekkel egy húst is fűszerezve egy kis csibészes pluszt érünk el az ízek terén.
Dekorációra szárított virágfejek
Amikor sokat kellett virágkötészeti száraz dekorációkat készítsek, akkor nagyon sok szilikagélt szedtem össze – ez régen volt – és azon szárítottam a virágfejeket. Aztán egy kreatív ötlettől vezérelve mosóporba fektettem a növényeket és lássunk csodát: a színek megmaradtak.
De ezt csak dekorvirágoknál szabad megcsinálni.
Ehető virágoknál száríthatunk a szekrény tetején egy konyharuhán, vagy a száraz levegőjű szobákban is konyharuhára szétterítve – ahogyan a száraztésztát.
Aszalógépben a legkisebb hőfokon szárítsunk, mert a színanyagok hamar elkezdenek lebomlani!
Régen fejjel lefelé szárították a virágokat padlástérben a tetőléchez kötözve. Ezt én azért nem kedvelem, mert egyrészt simán elfelejtem, hogy odakötöztem, másfelől meg poros lesz az étkezésre szánt virágzat.
Kiemelt kép: Pixabay