Kitekintés

Meglepő: a cipőiparban is hasznossá teszi magát a BASF

BASF

A BASF új koncepciókat és újrahasznosítási módszereket mutat be a poliuretánok számára a Simac Tanning Tech kiállításon. A cipő- és bőripar gépeit és technológiáit bemutató nemzetközi szakvásárra szeptember 17-19. között kerül sor Milánóban, Olaszországban.

A Make the Move (Mozdulj rá) mottó alatt a BASF olyan anyagokat és technológiákat mutat be, amelyek célja a könnyebb, kényelmesebb és hihetetlenül tartós cipők létrehozása.

Az olyan sokoldalú poliuretán megoldásokkal, mint az Elastopan® (PU), az Elastollan® (TPU) és az Infinergy® (E-TPU), minden feldolgozási technológia felhasználható a cipőipar változatos igényeinek kielégítésére.

Újrahasznosításra kész, olvasztható poliuretán habbal

Jó hír a cipőipar minden fenntarthatósági kezdeményezése számára: a BASF hőre lágyuló tulajdonságokkal rendelkező PU-rendszereket kínál cipőkhöz. Felix Willenbrink, a BASF Polyurethanes cipőipar, sport és szabadidő területek marketingmenedzsere elmagyarázza a lábbeligyártás jelentőségét:

„A lábbelikhez használt PU anyagaink olvaszthatóak. Ez a hőre lágyuló anyagok, például az Elastollan® (TPU) és az Infinergy® (E-TPU) egyedülálló tulajdonsága. Az olvasztható PU egy újabb lépés a körforgásos gazdaság felé a cipőiparban: a poliuretánból készült talpak, cipő alkatrészek vagy akár teljes cipők készen állnak a mechanikai újrahasznosításra. Még a PU, TPU és E-TPU kombinációi is újrahasznosíthatók szétválasztás nélkül.”

Kiváló tulajdonságokkal rendelkező talpbetétek

A legjobb teljesítmény és maximális kényelem alacsony súllyal kombinálva: ez a tökéletes középtalp. A BASF az anyagmegoldások széles skáláját kínálja, amelyek támogatják mind a meglévő, mind az új, egyszerűsített feldolgozási technológiákat.

A talprendszerek alacsony sűrűségüknek köszönhetően különösen könnyűek. Ez teszi a PU, TPU vagy E-TPU középtalpakat ideálisakká a cipők széles skálájához, a futócipőktől a biztonsági cipőkig.

Új tervpályázat

A Politecnico Calzaturiero a százéves fennállását ünnepli, és messze Olaszország határain túl is ismert a cipőiparban dolgozó szakemberek és tervezők kiváló képzéséről. A BASF közel 20 éve támogatja az egyetemet egy éves tervezőversennyel, amely a poliuretán innovatív felhasználását népszerűsíti a lábbelik tervezésében. A verseny győzteseit és inspiráló, új terveiket a BASF standjánál mutatják be.

Nagy teljesítményű talpak hatékony feldolgozása

Az Infinergy® Revolution hozzáférést biztosít a különböző formázási eljárásokhoz, miközben megtartja az Infinergy® jellegzetességeit, amely szerint a cipők nagyon kényelmes viseletet biztosítanak és kiváló futási tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az új feldolgozási módszereknek köszönhetően az anyagot sokkal energiahatékonyabb és anyagkímélőbb módon lehet a talpba olvasztani. A végtelen tervezési lehetőségekkel számos felületi textúra áll rendelkezésre. Tartóssága és újrahasznosíthatósága lehetővé teszi az Infinergy® Revolution számára, hogy a cipőipar fenntarthatóbb jövőjére törekedjen.

A poliuretán találkozik a 3D nyomtatással

A rövid fejlesztési idők és az egyszerű, gyors iterációk elengedhetetlenek az új lábbelik sikeres piacra jutásához. A teljes folyamat során a 3D nyomtatott poliuretán alapú anyagok hozzáadott értéket jelenthetnek. Legyen szó közvetlenül nyomtatott cipőalkatrészekről vagy additív módon gyártott formákról a szabványos cipőanyagok, például az Elastopan® feldolgozásához.

A BASF a 14. csarnok, GH47 H48 standon található meg a Simac 2024 kiállításon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alkalmatlanok szúnyoggyérítésre a jelenleg alkalmazott légi irtási módszerek

2024. augusztus 26. 16:10

Debrecenben a néhány estén át tartó szúnyoggyérítés hatására jellemzően a fecskék alapvető táplálékául szolgáló rovarok estek áldozatul.

Hallépcső: egyedi építmény született Kiskörén, vétek kihagyni

2024. július 18. 13:10

A halfolyosó biztosítja a kapcsolatot a Tisza-tó és az akár 10 méterrel alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között.

A vízi madarakról tettek nagy felfedezést magyar kutatók

2024. május 21. 08:10

Az egymástól elszigetelt víztereken megjelenő halak terjedésében a vízi madaraknak nagy szerepe van, a halak ikrái a madarak emésztőrendszerében túlélve képesek terjedni.

A házi macskák komoly egészségügyi veszélyforrást jelentenek

2024. február 26. 07:10

Egy kutatás rávilágít arra, hogy a szabadon élő házi macskák a zoonotikus kórokozók potenciális forrásai és egyben a veszélyeztetett vadon élő állatok természetvédelmi kockázati tényezői is.