Terményárak

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

Agrofórum Online

Amerikában inkább emelkedtek, míg Európában inkább csökkentek az árak a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a szójabab 0,9 százalékkal, a repce pedig 1,7 százalékkal drágult, a kukorica viszont 0,1 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

A gabonakereskedők Brazília felé fordították figyelmüket, ahol az ország közepén található termőterületeken kemény szárazság uralkodik, ami kihatással van a szójabab vetésének megkezdésére.

„Az árcsökkenésre spekulálók már jó ideje elégedettek a nagy amerikai termésnek köszönhetően, de idegesek lehetnek a brazil esőzések miatt” – mondta Matt Zeller a StoneX-től.

Fókuszban az alapvető nyersanyagok

Az olyan nyersanyagok, mint a nemesfémek lendületet kaptak a Fed 50 bázispontos kamatcsökkentése miatt, de a gabonaféléknél csekély mozgást tapasztaltak, és továbbra is alapvetőbb tényezőkhöz, köztük az Egyesült Államok betakarításának előrehaladásához voltak kötve a mozgások – emelte ki Karl Setzer, a Consus Ag Consulting munkatársa.

Setzer megjegyzi, hogy a kamatláb megváltoztatása, valamint az év hátralévő részében 2025-ig tervezett egyéb csökkentések szerepet játszanak az USA-dollár gyengítésében. Ez előnyös a gabonák számára, mivel a gyengébb dollár versenyképesebbé teszi az Egyesült Államok exportját más országok kínálatával szemben.

La Niña

Bill Weatherburn, a Capital Economics munkatársa szerint a La Niña kibontakozása olyan „vadkártya”, amely drasztikusan megváltoztathatja a kereslet és kínálat helyzetét világszerte.

Etanol

Az amerikai etanol napi átlagos termelése csökkent a szeptember 13-ával zárult héten, és június vége óta a legalacsonyabb szintre esett. Heti jelentésében az EIA szerint a napi átlagos etanoltermelés a héten 1,049 millió hordó volt, ami 31 000 hordóval kevesebb a múlt heti átlagnál, de a Dow Jones által megkérdezett elemzők várakozásain belül van.

A készletek a héten 23,79 millió hordóra nőttek, ami 71 ezer hordóval haladja meg az előző hetit és az elemzői becslések tartományán belül van.

Az alacsony kukoricaárak hozzájárultak ahhoz, hogy az etanol árrése nyereséges maradjon a termelők számára.

Trendvonalak

A Fed kamatcsökkentése véget vethet a gabonaféléknél tapasztalható csökkenő trendnek, amely nagyjából a Fed infláció elleni kampányával egy időben kezdődött.

A gabonaárak új rekordokat döntöttek 2022 elején, amikor a Fed elkezdett kamatot emelni.

Csökkenő trend

Európában a malmi búza 0,75 eurós mínusz után 218,5 euróba, a kukorica 0,5 eurós árcsökkenést követően 202 euróba, a repce 2,75 eurós plusz hatására 465,75 euróba, a takarmánybúza pedig 0,4 angol fontos mínusz után 183,3 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Beárazták a búzába a gabonaszállító hajót eltaláló orosz rakétát

2024. szeptember 13. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica és a repce kurzusa viszont pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert változik az időjárás

2024. augusztus 1. 07:10

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a kukorica olcsóbb lett.

A benzinárak emelkedése miatt többen érdeklődnek az etanol iránt

2021. október 25. 09:11

Az etanol eladások rekordmagasságot érhetnek el idén és jövőre Franciaországban, amit a magas etanoltartalmú E85 üzemanyag iránti erős kereslet is támogat, mivel az autótulajdonosok a benzin olcsóbb alternatíváját keresik. Ennek a mezőgazdaságra is számottevő hatása lehet, hiszen az etanolt nagyrészt cukorrépából és gabonafélékből állítják elő.

Tovább drágult a chicagói búza az időjárás miatt

2024. április 25. 13:10

Vegyesen zártak az amerikai és az európai terménypiacok is a szerdai kereskedési napon.

Jól jártak a cukor árának emelkedésével

2020. június 14. 14:02

A világ második legnagyobb cukorgyártója a március 31-ig tartó üzleti évben 24 millió euró (nagyjából 8 milliárd forint) nyereséget könyvelt el.