31℃ 16℃
június 22. Paulina, Tamás
Házikert

Így szedjük a kakukkfüvet

Agrofórum Online

Ahhoz, hogy a kakukkfű szép tömör formájúra nőjön, rendszeresen metszeni kell. Ezzel elérhetjük, hogy folyamatosan szedhető és felhasználható legyen, ami most, az egyre hűvösebbe váló hónapok során igazán hasznos lehet.

Magyarországon Gryllus Vilmosnak köszönhetően még az óvodások is tudják, milyen csodás, varázslatos erejű gyógynövény a kakukkfű, hiszen a legtöbb óvodában kívülről fújják a gyerekek:


„Somvirág, somvirág, aranysárga a világ.
Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó!
Fűzfasípot faragni, fűzfalóval lovazni,
Árkon-bokron által, háton hátizsákkal,
menni, mendegélni, este hazatérni.”

Hatékony gyógytea készíthető belőle

A kakukkfű az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, amelyből könnyűszerrel megfázás elleni (vagy épp az influenzás tüneteket enyhítő) tea főzhető. Ehhez mindössze 1-2 teáskanál szárított kakukkfű kell, és 1 csésze forró víz. A leforrázott teafüvet 10 percig állni kell hagyni, majd leszűrni, kicsit kihűteni és magában fogyasztani. Köhögés, torokfájás, légcsőhurut esetén az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, amely megkönnyíti a légzést és csökkenti a torokgyulladással járó fájdalmat.

De miért fontos rendszeresen visszavágni a kakukkfüvet?

Röviden: azért, mert hajlamos elágazni, fásodni, elöregedni, akárcsak a levendula. A rendszeres visszavágás segít a növénynek, hogy minden évben újra erőteljesen ki tudjon hajtani és ne öregedjen el idő előtt. A hiedelmekkel ellentétben a rendszeres visszavágás nemhogy nem árt, egyenesen jót tesz a növénynek!

A méhek is szeretik

A kakukkfüvet nemcsak az emberek, de a méhek is szeretik, így ha beporzóbarát kertre vágyunk, mindenképp érdemes ültetni a fűszerkertünkbe kakukkfüvet is. Ha nincs fűszerkertünk, akkor is megfér a virágok között, mert szép zöldje romantikusan fest. Kiszárítva, csokrokba kötve pedig rusztikus látványt nyújt a konyhában, a kamrában, és fűszernövényként is nagyon sokoldalúan felhasználható.

5 jó tanács

  1. A kakukkfüvet ősszel nem szabad visszavágni, mivel ilyenkor károsodhat a növény a közelgő vagy már beköszöntő fagyok miatt.
  2. Amikor nekiállunk a metszésnek, vágjuk vissza a kakukkfű előző évi hajtásait körülbelül kétharmadával.
  3. Nem szabad belevágni az öreg, fás részekbe.
  4. Nyáron rendszeresen szedjük le a kakukkfüvet, vagy a virágzás után vágjuk le a hajtások csúcsait.
  5. A legjobb időpont a szedésre: közvetlenül a virágzás előtt, egy melegebb napon, lehetőleg késő délelőtt. Fontos, hogy a növény száraz legyen.

Tavasz vagy ősz: mikor vágjuk vissza a kakukkfüvet?

  • Hogy kellőképpen sűrű és egészséges legyen a kakukkfű, rendszeresen vissza kell vágnunk. A kakukkfű esetében azonban óvatosan kell eljárni, mivel ez a gyógynövény és fűszernövény csak korlátozottan télálló.
  • Ha konténerben termesztjük, célszerű a ház fala mellé tenni, a lehető legvédettebb helyre, és ősszel mértékkel kell visszavágni, különben a téli fagyokban kipusztulhat.
  • A tavaszi metszést javasolják a szakemberek: ilyenkor célszerű az előző évi hajtásokat kétharmadnyival kell visszavágni. Mindig tiszta, éles metszőollót kell használni, és vigyázni, hogy a fás részekbe sose vágjunk bele. A rendszeres metszés olyan, mint egy fiatalító kúra, amely biztosítja, hogy a kakukkfű ne fásodjon el idő előtt.
  • Ha nem vágjuk vissza időről időre a kakukkfüvet, kevés virágot fog hozni és egyre jobban elfásodik. Onnan pedig nem nőnek már új hajtások, így sérül a forma, kevesebb zsenge hajtásunk lesz, a szedhető részek egyre inkább megfogyatkoznak.
  • A tavaszi metszésre áprilisban, a fagyveszély elmúltával kerüljön sor. Ha a visszavágás után mégis hűvösebb éjjelek jönnek, be kell bugyolálni takarófóliába a növényt, nehogy elfagyjon a hidegben.
  • Utoljára szeptember közepén szabad levágni a hajtásait, ezután ugyanis már elfagyhat, különösen ha hamar érkeznek az éjszakai fagyok.

Amit a szedéséről tudni kell

A kakukkfüvet frissen levágva azonnal felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez, teafűként vagy gyógynövényként. Érdemes virágzás előtt szedni, ilyenkor a legerősebb az aromája, legfinomabb az íze és a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Csokorba kötve vagy teafűként ki is lehet szárítani, sokáig eláll.

Forrás: https://www.mein-schoener-garten.de/gartenpraxis/nutzgaerten/thymian-schneiden-40885

Színpompás kert: így társítsuk a dísznövényeket!

2025. június 22. 05:40

Sokan kizárólag a virágszínekre figyelnek a kert kialakításakor, pedig a lombszínek is döntő szerepet játszanak a kompozícióban.

Lenyűgöző virágzás nedves talajon – próbálja ki!

2025. június 21. 14:10

A mocsári hibiszkusz nemcsak szépségével, hanem meglepően egyszerű gondozásával is hódít – mutatjuk, mire figyeljen az ültetésnél!

Túl meleg van a paradicsomnak? Így védje meg a hőségtől!

2025. június 20. 11:10

Ha a paradicsom nem virágzik, hullik a bimbó vagy megég a termés, nem biztos, hogy beteg – lehet, hogy egyszerűen túl melege van.

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Ficus ginseng: bonsait kaptam, mi tévő legyek?

2022. szeptember 22. 06:38

A bonsaiok hagyománya a messzi Japánból ered, ahol ezeket a különleges megjelenésű növényeket már kétezer évvel ezelőtt is nevelgették a mesterek.

Mikor lehet metszeni a különböző gyümölcsfákat?

2020. január 22. 07:36

K. Aranka kérdése: Többféle gyümölcsfa is található kertünkben. Mikor lehet a csonthéjas és mikor lehet az almatermésű fáinkat megmetszeni?

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Ejtsük a legkisebb sebet a növényen!

2023. április 13. 09:36

A szakmai napon lehetőség nyílt a gyakorlat egy szeletébe is betekintést nyerni: Dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusa metszési bemutatót tartott a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén.