Megújuló energia

A műemléki épületeket is elcsúfíthatják napelemekkel Németországban

Agrofórum Online

Egyre több vita alakul ki Németországban egy 2022-es törvénymódosítás miatt, amely alapján a műemléki védelem alatt álló régi épületekre, így többek között az ilyen parasztházak vagy gazdaságok épületeire is fekete vagy kék fotovoltaikus rendszerek kerülhetnek.

Németországban vidéken számos tanyán és régi ház vagy akár műemléképület tetején jelentek meg napelemek az elmúlt években. A műemlékvédelmi státusz megszerzése sokszor megtiszteltetés a lakástulajdonos számára, csökkenti az ingatlanadót – és egyben jelentős terhet is jelent.

Mert a műemlékvédelem azt jelenti, hogy az épületet szerkezetileg már nem lehet megváltoztatni. Még a karbantartásokat, javításokat, felújításokat is csak korlátozottan lehet elvégezni, és gyakran sok pénzbe kerül, de mindenképpen többe, mint egy nem műemléki védettség alatt álló épület esetében. A szövetségi kormány napenergia-egyezménye azonban egyre több terület, köztük a tetők felhasználását irányozza elő napenergia előállítására.

Hatóság és bíróság

Egy ingatlantulajdonos azt tervezte, hogy fotovoltaikus rendszert épít be az ingatlanján lévő családi ház nyeregtetőjére és más tetőfelületekre. Az ingatlan műemlékvédelmi törvény hatálya alá tartozott.

A hatóság jóváhagyta a napelemes rendszer beépítését a garázstetőre és a mellékterületekre. Mivel a főépületre nem kapott engedélyt, a tulajdonos beperelte a düsseldorfi közigazgatási bíróságot – és nyert.

Közérdek

A közigazgatási bíróság szerint a műemlékvédelmi törvény értelmében engedélyt kell adni, ha a műemlékvédelmi aggályok ezzel nem ütköznek, vagy ha nyomós közérdek teszi szükségessé az intézkedést.

A megújuló energiaforrásokról szóló törvény 2022-es módosítása miatt a megújuló energiarendszerek és a kapcsolódó kiegészítő rendszerek kiépítése, üzemeltetése kiemelt közérdekű, a közbiztonságot szolgálja.

Nincs különleges körülmény

Ezek alapján a megújuló energiák fontosabbak, mint a műemlékvédelem. A Düsseldorfi Közigazgatási Bíróság döntése egyértelmű tendenciát követ: a műemlékvédelem csak kivételes esetekben és különleges körülmények miatt élvez elsőbbséget a megújuló energiákkal szemben.

A fotovoltaikus rendszer megújulóenergia-rendszerként való kiépítése és üzemeltetése általában nyomós közérdeket képvisel – ezért általában a hatóságoknak jóvá kell hagyniuk. A törvénymódosítás óta a műemlékvédelmi kérdések prioritása csak egyedi esetekben, különleges körülmények között került mérlegelésre. Az itt eldöntött ügyben ilyen körülmények nem álltak fenn – számolt be a német agrarheute híroldal.

Napelemek régi házakhoz

Történelmi vagy műemléki védettségű házak tetején a napelemek használata törvényileg engedélyezett, de sok háztulajdonos még mindig nem találja vonzónak a kék vagy fekete téglalap alakú paneleket.

Erre az esetre ma már egyre több napelemes cég kínál tetőcserép formájú napelem modulokat. A téglavörös, szürke vagy fekete színű napelemes cserepeket a tetőn alig lehet megkülönböztetni a normál tetőcserepektől.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Közvetlenül a talajból állít elő energiát egy újfajta rendszer

2024. október 2. 13:10

Az energiaforrás lehetővé teszi, hogy hálózattól függetlenül lehessen érzékelőket és kisebb számítógépeket működtetni.

Szerves trágya: így lehet a költséges hulladékból érték

2024. szeptember 28. 12:10

A trágya, például a baromfitrágya költséges melléktermék, pedig az újrahasznosítása környezetbarát bevételi forrás lehet a gazdálkodók számára.

500 hektár: ekkora lesz Európa legnagyobb területű naperőműve

2024. szeptember 9. 16:10

A mezőgazdasági napelemrendszerrel nemcsak energiát termelnek, hanem a területén növénytermesztést és állattenyésztést is végeznek majd.

Bioszén: hogyan keletkezik és mire jó?

2024. július 12. 12:10

A biomasszában lévő szén egy része a folyamat során nem szén-dioxiddá, hanem szénné alakul.

6 üvegházakhoz ajánlott napkollektoros fűtőberendezés

2022. augusztus 3. 13:26

Még ha más fontos tényezőket figyelmen kívül is hagyunk, semmiképpen sem mehetünk el a higiénia fontossága mellett, különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében.

A tudósok sötétben próbálnak növényeket termeszteni

2023. április 1. 07:36

A növények növekedését a fotoszintézis helyett napelemekkel működtetni hatékonyabb módja lehet a napenergia élelmezésre való felhasználásának.

Napelemes fülbevalót fejlesztettek ki a szarvasmarhák ellenőrzéséhez

2018. december 29. 13:41

Az állatok élettartamára tervezett időjárásálló fülbevalót napelem látja el energiával, és GPS-adója lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy egy webportálon megnézhessék, merre is jár egy konkrét állat.

Nemsokára visszafelé pöröghetnek a villanyórák Németországban

2023. július 7. 15:10

A tavaly Európára köszöntő energiakrízis hatására sok magyar háztartás is elkezdett azon gondolkodni, hogyan tudná számottevően csökkenteni a fűtés- és áramszámláját. Megoldást jelenthetnének az erkélyekre szerelhető napelemek, ám ezek egyelőre nem engedélyezettek Magyarországon.