Gépinfo

Traktorbaleset: így kerülhető el a halálos áramütés

Agrofórum Online

Számos szántóföldet keresztez villanyvezeték, amelyek sokszor nagyfeszültségű, távolsági vezetékek. Magyarországon is előfordul, hogy egy-egy erősebb traktorral figyelmetlenségből nekiütközik a gazdálkodó villanyoszlopnak. Az ilyen balesetek akár áramütéssel is fenyegethetik a kezelőket, akiknek ajánlásokat is megfogalmaztak a biztonságuk érdekében.

Egy brit elektromoshálózat-üzemeltető figyelmeztette a gazdákat az elektromos vezetékek veszélyeire. Szerte Európában, így az Egyesült Királyságban is újra és újra előfordulnak mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos balesetek, amikor a gazdák villanyoszlopokba hajtanak traktorokkal. Ezek olyan balesetek, amelyek akár végzetesek is lehetnek. A hálózatüzemeltető azonban nemcsak a veszélyekre figyelmeztet, hanem tanácsot is ad.

6600 volt

Amint arról az Electricity North West Limited, a brit villamosenergia-elosztó hálózat egyik üzemeltetője beszámolt, nemrég újabb drámai baleset történt, amelyben egy északnyugat-angliai Lancashire-ből származó farmer kis híján meghalt, miután traktorjával nekiütközött egy villanyoszlopnak. Ezzel egyben a 6600 voltos légvezetékek összeomlását okozta.

Ez az incidens csak egyike annak a hét különálló incidensnek, amelyeket az Electricity North West hálózatüzemeltetőnek jelentettek a múlt hónapban, a forgalmas betakarítási szezonban – erősítette meg a vállalat.

A német agrarheute mezőgazdasági szaklap fontos tanácsokat is megfogalmazott arra az esetre, ha egy traktorral az elektromos vezeték kapcsán történne baleset:

  • A kezelő maradjon a traktorban addig, amíg a kontaktus fennáll a vezeték és a jármű között. Az úgynevezett Faraday-kalitka árnyékoló hatása megvédi odabent.
  • Ha a jármű kigyullad az elektromos vezetékkel való kontaktus során, a kezelőnek azonnal ki kell ugrania belőle. Összezárt lábakkal ugorjon ki a traktorból, amilyen messzire csak tud, majd utána is „verébként” szökdécselve távolodjon el a helyszíntől.
  • Legalább a bajba került jármű 10 méteres körzetében alakítson ki kordont a további veszélyhelyzetek elkerülése érdekében.

Biztonság a mezőgazdaságban

Aggasztó statisztikákat tett közzé az áramelosztó hálózat üzemeltetője az Egyesült Királyság Mezőgazdasági Biztonsági Hete kapcsán. Az elmúlt 12 hónapban 24 különálló incidens történt a cég hálózatán.

Paul Killilea, az áramszolgáltatás északnyugati szóvivője elmondta: „Az érintett gazdálkodók szerencsések, hogy életben vannak. A villamos hálózatban is jelentős károkat állapítottunk meg, amelyek az okozott áramkimaradások miatt az ügyfeleket is érintették – de a helyzet az érintettek számára egészen másképp is végződhetett volna.”

Figyelmeztetés

„Ismét felkérjük a gazdákat, hogy figyeljenek környezetükre, legyenek éberek és maradjanak is azok. Fontos, hogy a munka megkezdése előtt mindenkit tájékoztassanak az elektromos berendezések elhelyezkedéséről.

A kockázat sokféleképpen kontrollálható, például annak biztosításával, hogy az alkalmazottak és minden vállalkozó ismerje a felsővezetékek helyét, és azt, hogy mekkora a maximális munkamagasság és milyen minimális távolságot kell betartani.” 

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Világrekord: 24 óra alatt 1587 darab szilázsbála készült

2024. október 13. 08:10

2024 nyarán Svédországban új világrekordot állítottak fel a Kverneland bálázó-csomagoló kombinációval, amely 24 órán át bálázott szünet nélkül.

Meglepetés: negyedével bővült a hazai pickup-piac

2024. október 12. 16:10

Összesen 107 445 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest 7,6 százalékkal bővültek az eladások.

A keletnémet Fortschritt alapjaira építenek elektromos kombájnt

2024. október 5. 08:10

Radikálisan új megközelítéssel kívánnak betakarítógépet konstruálni, amely akár 30 százalékos energiamegtakarításra képes a hagyományos kombájnokhoz viszonyítva.

Elkészült a világ leggyorsabb MTZ traktora: 100 km/h fölötti végsebesség!

2024. szeptember 26. 09:40

Az orosz Alexander Maljar olyan versenygépet faragott egy piros, 1997-es MTZ-80 modellből, amely a leggyorsabb MTZ traktornak számít a világon.

Tehén támadt egy túrázó családra, többen megsérültek

2024. július 24. 08:40

Egy német családot tehén támadott meg, amikor a németországi Allgäu régióban, egy népszerű túraútvonalon túráztak. Egy 4 éves gyerek is megsérült.

A szarvasmarhák meglepően sok embert sebesítenek meg

2024. február 22. 07:10

Ausztriában történt, hogy szarvasmarhák szökése miatt egy nap kétszer is riasztani kellett a tűzoltókat. Az egyik alkalommal négy személy meg is sérült.

A 16 évesek éretlenek a traktorvezetéshez, már korhatárt emelnének a németek

2023. július 18. 15:10

16 éves korban elég érett-e egy fiatal ahhoz, hogy traktort vezessen? Erről kezdődött – Magyarországon is megszívlelendő – vita Németországban, elsősorban a romló baleseti statisztikák miatt.

Ittas vezetés: személygépkocsi ütközött traktorral

2023. október 26. 09:10

25-ször nagyobb az esélye, hogy balesetet okoz, aki részeg, mint aki józanul ül a volán mögé.