Házikert

Inváziós vagy idegenhonos? Rakjuk tisztába a fogalmakat!

Agrofórum Online

Egyre többször halljuk, hogy valami inváziós vagy őshonos, de valójában kevesen tudják és értik a fogalmak mögött lévő tartalmat. Az idei KertAkadémián is nem véletlenül volt vezértéma az ökológia kérdéskörében az inváziós fajok okozta hatás. Nézzük, mit jelent az inváziós (invazív) és az idegenhonos kifejezés!

A fenntartható kertek és természetes kertek tervezése során mindenkor figyelembe kell venni, hogy olyan fajokkal dolgozzunk, melyek akár a későbbiekben sem lesznek inváziós fajok, vagy nem károsítják valamilyen formában a természetes, az adott tájegységre jellemző ökoszisztémát. Mire is gondolok? Mint a Kiskunságban először csak megjelent, majd egyre jobban elterjedt medvetalpkaktusz, hogy az ideális Homokhátsági részeken elég csak egy kis darabot kidobni az erdőszélen, már megtelepszik, és akár kiszorít más növényeket is.

Mi az az invazív vagy inváziós faj?

Az inváziós faj (szaknyelvben és a nemzetközi használat nyomán említik invazív faj, illetve a magyar nyelvű szakirodalmakban özönfaj kifejezéssel is) olyan idegenhonos faj, amely miután sikeresen leküzdi a természetes terjedési gátakat, akadályokat (például folyók, tengerek, sivatagok) képes természetes elterjedési területén kívül megtelepedni, tömegesen elszaporodik, nagy területeken elterjed, és jelentős károkat okoz mind a természetvédelem, mind a gazdaság számára

– írja a legtöbb szakkönyv.

Tehát alapvetően kell egy idegenhonos faj hozzá, mely leegyszerűsítve annyira jól érzi itt magát az adott területen, hogy pillanatok alatt és “visszaesés nélkül” terjedni képes. Ehhez akár ideális talaj, ideális időjárás vagy megfelelő beporzó rovar kellhet.

Inváziós faj lehet hazánkban a medvetalpkaktusz
Inváziós faj lehet hazánkban a medvetalpkaktusz (fotó: Pixabay)

Visszaesés nélkül? Nagyon sok növény esetében van egy felfutási időszak, amikor a növény terjed, majd beáll egy egyensúlyi állapotba, ha le akarom egyszerűsíteni. Nem fog kiszorítani minden más fajt maga körül, hanem bele tud simulni a természetes és harmonikus rendbe.

Az inváziós fajok viszont nem állnak le, folyamatosan terjednek, tehát nem esik vissza vagy áll meg a terjedésük, hanem egyre nagyobb teret hódítanak el maguknak úgy, hogy kiszorítanak akár más fajokat is, és megváltoztathatják a helyi ökoszisztéma rendszerét is.

Mi az az idegenhonos faj akkor?

Amióta az ember nekiállt „csalinkázni” a világban, kezdve a nagy felfedezőkkel, onnantól jelent meg az idegenhonos faj kérdése. Egy részét dísznövényként tartjuk a lakásunkban is, mint egzotikus növényt. Sok inkább valamilyen szaporítóanyagként került be és meg tudott telepedni. Idegenhonos a jelenleg kertészetekben kapható növények döntő többsége.

Azokból az idegenhonos növényekből lehet csak inváziós faj, melyeknek jó ez a klíma, amit a Kárpát-medence ad – talán ez a legegyszerűbb megfogalmazás. De amelyeknek nem jó a helyi klímánk, azok megmaradtak a köztudatban egzotikumként vagy mediterrán növényként (mert pl. nyáron jó nekik nálunk, de télen teleltetni kell őket), vagy szépítik a lakásainkat, mint a dzsungelnövények sokasága. Ezek mind idegenhonos növények.

Európában a neolitikumot megelőző növényzet számít őshonosnak, tehát még az ember vadászó-gyűjtögető korából származók. De az őshonos növényekről majd egy következő cikkben írok a kedves Olvasóknak.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Inváziós kártevők: Répa-gyökértetű

2020. május 20. 08:11

A répa-gyökértetű származása, földrajzi elterjedése, rendszertana, életmódja és kártétele, valamint az ellene való védekezési lehetőségek ismerhetők meg az inváziós kártevőket bemutató sorozatunk e havi írásából.

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

A kukoricabarkó

2019. május 26. 14:23

A kukoricabarkó az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébe, az ormányosbogár-félék (Curculionidae) családjába, Entiminae alcsalád Tanymecus nemébe tartozik. A nevezett genus két károsító fajjal képviselteti magát a Kárpát-medencei agrárfaunában.

Inváziós kártevők: a vadgesztenyelevél-aknázómoly

2019. június 10. 08:46

A hazánkba érkező inváziós kártevő fajok jelentős része szántóföldi növényeinket, vagy a kertészeti kultúrákban a gyömölcsfáinkat vagy éppenséggel a zöldségféléket károsítják.