Dr. Keszthelyi Sándor

Dr. Keszthelyi Sándor

Agrofórum Online

Megjelent: Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen

2020. szeptember 22. 10:20

Jelen kiadvány létrejöttének hátterében az Agrofórum Kiadó Kft. szerkesztőbizottságának és az ADAMA Hungary Zrt. munkatársainak azon törekvése húzódik meg, melynek fő céljai a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Kétszárnyúak éve: növénytermesztésünket sújtó jelentős és ritka légy- és szúnyogkártételek 2019-ben

2019. november 1. 12:37

A 2019-es tavaszi, nyár eleji vegetációs periódus csapadékos, néhol hűvös időjárása több helyen speciális – korábbi években ritka – kárképeket generált. Az ország több pontjáról érkező hírek közös sajátsága a tényleges kárkiváltók rendszertani rokonsága volt. Konkrétan Magyarország több növénytermeléssel foglalkozó gazdaságában erős és kifejezett, különböző kétszárnyú fajok által kiváltott kárképek jelentkeztek.

Veszélyes kártevők: a talajlakók

2019. szeptember 4. 04:36

A polifág talajlakók ellen a leghatékonyabb megoldás a kémiai védekezés. Természetesen ebben az esetben a védekezés elsősorban a lárvák ellen irányulhat.

Egy elfeledett kártevő felbukkanása, avagy a hollóbogár kártétele szójában

2019. szeptember 1. 08:28

Egy Baranya megyei 11 hektáros szójatáblában 2019. július derekán meglepő kártétellel szembesültek a termelők. Hirtelen fellépő levélkaréjozás és több esetben az egész levéllemez pusztulása is megfigyelhető volt. A tettes a korábbi évtizedekben eltűnt és pár éve rovartani kuriózumként burgonyában újra megfigyelt hollóbogár (Epicauta rufidorsum) volt, amelynek fellépése mindenképp valamilyen jellegű változás indikátoraként fogható fel.

Veszélyes kártevők: Gyapottok-bagolylepke

2019. augusztus 14. 10:18

Napjainkra Magyarországon a gyapottok-bagolylepke populációi stabilak, egyben nem túlzás kijelenteni, hogy a hazai agrártermelés egyik legnagyobb gazdasági súlyú kártevője.

Veszélyes kártevők: Amerikai kukoricabogár

2019. június 19. 04:37

Az amerikai kukoricabogár a legjelentősebb kukorica kártevőink közé tartozik. A kártétele a hektáronkénti 5-10 q-tól a teljes termésveszteségig terjedhet. A lárva és az imágó egyaránt kártevő.

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.

A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (1.) - Termelési viszonyok, vetésszerkezet, növénynemesítés

2019. június 8. 07:33

A cikksorozat első részében a változó termelési szerkezet és a termelésben megjelenő modern fajták szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződésében betöltött szerepét mutatja be a szerző.

Mikrohullámmal a raktári kártevők ellen

2019. június 1. 22:09

A tárolt mezőgazdasági terménytételek kártevő-mentesítése esetén is az érdeklődés a környezetbarát technológiák kutatásának irányába mozdult el. A mikrohullám raktári kártevők elleni gyakorlati alkalmazásának elemeit, különböző beállítások esetén tapasztalt inszekticid hatékonyságát modellezték laboratóriumi körülmények között a szerzők, megállapították, hogy milyen időtartamú és milyen teljesítményű mikrohullámú sugárzás szükséges a magtári gabonazsizsik populáció elpusztításához.

A kukoricabarkó

2019. május 26. 14:23

A kukoricabarkó az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébe, az ormányosbogár-félék (Curculionidae) családjába, Entiminae alcsalád Tanymecus nemébe tartozik. A nevezett genus két károsító fajjal képviselteti magát a Kárpát-medencei agrárfaunában.