Agrárgazdaság

Orosz rakéták találtak el két fekete-tengeri gabonaszállító hajót

Agrofórum Online

Orosz rakéták találtak el egy Palau lobogója alatt közlekedő hajót Ukrajna déli kikötőjében, Odesszában. Egy ukrán állampolgár életét vesztette, a legénység öt tagja pedig megsebesült. Napokon belül ez már a második ilyen támadás – közölték ukrán tisztviselők.

Andrii Sybiha ukrán külügyminiszter az X-en azt közölte, hogy két hajó megsérült a fekete-tengeri gabonaexport-csomópontban, de nem közölt részleteket a hajók állapotáról. Elítélte Oroszország tetteit:

„Egyesíteni kell minden felelős állam és szervezet erőit, hogy biztosítsuk a hajózás szabadságát a Fekete-tengeren és a globális élelmezésbiztonságot.”

Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt azonnal egy kommentárt kérő e-mailre. Moszkva többször is tagadta, hogy civil célpontokat támadott volna.

Optima és élelmezésbiztonság

Oleh Kiper odesszai regionális kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt írta, hogy a legutóbbi támadásban meghalt férfi egy kikötői munkás volt. Az öt sérült külföldi állampolgár és a hajó legénysége volt.

Oleksiy Kuleba miniszterelnök-helyettes Optima néven azonosította a hajót, és azt mondta, hogy órákkal a támadás előtt érkezett Odesszába.

Oroszország „ilyen módon megkísérli megsemmisíteni a fekete-tengeri hajózást, ami érinti az élelmezésbiztonságot. A következmények csak nagyobb instabilitást jelenthetnek az élelmiszerimporttól függő érzékeny régiókban és feszültséget eredményeznek a nemzetközi kapcsolatokban” – tette hozzá Kuleba.

6000 tonna kukorica

Az ukrán helyreállítási minisztérium a közeli Pivdennyi kikötőben vasárnap megtámadott hajót a Saint Kitts és Nevis lobogója alatt közlekedő Paresa néven azonosította, amelynek rakománya 6000 tonna kukorica volt.

A minisztérium Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a Paresa 15 tagú, szír és egyiptomi állampolgárságú legénysége nem sérült meg. A minisztérium szerint a Paresa a 20. polgári hajó, amelyet orosz támadások rongáltak meg.

Rakétacsapások

A múlt hónapban a Saint Kitts és Nevis lobogója alatt közlekedő Aya ömlesztettáru-szállító hajót orosz rakéta találta el a Fekete-tengeren – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Egy másik hajó, egy Antigua lobogója alatt közlekedő szállítóhajó is megsérült egy orosz rakétacsapásban Odesszában.

Oroszország 2022 februárjában, Ukrajna teljes körű inváziója óta többször is csapást mért a kikötőre a háborúban.

(Kép: Pixabay)

Így zajlik egy kikötői rakétatámadás:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán agrárszektor vesztesége elérheti a 83 milliárd dollárt

2024. október 12. 08:10

Az ukrán mezőgazdaság orosz invázió miatti közvetett vesztesége a betakarítás csökkenése miatt elérheti a 83 milliárd dollárt.

Zelenszkij menjen vagy maradjon? Jövőre elnököt választana Ukrajna, ami a magyar agráriumra is hatással lehetne

2023. december 11. 15:10

Célszerű-e háborús időkben elnököt váltani? Lényegében erről szólt az a vita, amely mostanra eldöntöttnek tűnik Ukrajnában.

Újabb két hajó enyhíti a globális gabonaproblémákat

2022. augusztus 11. 12:52

Ukrajnában mintegy 20 millió tonna gabona maradt a tavalyi termésből országszerte felhalmozva, valamint az idei búzatermés, amelyet további mintegy 20 millió tonnára becsülnek.

Az ukrán gabonaexport a 2,5 millió tonnás szinthez közelít

2021. augusztus 5. 06:41

A rendelkezésre álló adatok szerint 694 000 tonna búzát, 821 000 tonna árpát és 939 000 tonna kukoricát adtak el külföldi vevőknek a szezonban.

Ukrajna készen áll az első gabonaszállítmány elindítására

2022. július 30. 09:39

Ukrajna elnöke pénteken ellátogatott egy fekete-tengeri kikötőbe, hogy megmutassa, országa kész gabonaexportba kezdeni az ENSZ-közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében.