Terményárak

Drágult a búza az orosz termesztési aggodalmak miatt

Agrofórum Online

Amerikában inkább csökkentek, míg Európában egyértelműen emelkedtek az árak a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,7 százalékkal drágult, de a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab 0,5 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az orosz búza terméskilátása továbbra is a chicagói határidős piacot támogató fő tényező, a legaktívabb kontraktus ismét emelkedett.

„Az amerikai búzapiacot támogatják az orosz száraz időjárás és az export esetleges korlátozása miatti aggodalmak – közölte az Argus elemzőcég közleményében. – A megújult nemzetközi kereslet az alapok pozícióinak visszavásárlását is ösztönzi.”

Javult a helyzet

Brazíliában a következő héten várhatóan megfelelő mennyiségű csapadék fog esni, az ország középső részén pedig égetően szükséges a csapadék.

„A legfontosabb az, hogy a csapadék kiterjed Közép-Brazíliára, és további esőzések várhatók Argentínában” – mondta Daniel Flynn, a Price Futures Group munkatársa. A jobb csapadékkal kapcsolatos kilátások a kereskedés során végig nyomást gyakoroltak a kukoricára és a szójára.

Étvágytalanság

A brazil időjárási kilátások azért kerültek a középpontba, mivel egyes elemzők megkérdőjelezik Kína amerikai szójabab iránti étvágyát.

„Kína továbbra is az amerikai szójabab elsődleges vásárlója – mondta Arlan Suderman, a StoneX munkatársa. – De csak alig vásárol, gyakorlatilag még semmit sem vettek a decemberi és januári szállításhoz, mivel abban reménykednek, hogy a brazil gazdák addig engednek a nagyobb készletek hatására az árból.”

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) e heti export-értékesítési jelentése nemigen győzte meg a kereskedőket az ellenkezőjéről.

Tegyék meg tétjeiket

A NOAA Klíma-előrejelző Központja csökkentette a La Niña klímarendszer kifejlesztésének esélyeit. Az ügynökség szerint a La Niña most 60%-os eséllyel fejlődik az év hátralévő részében.

Ha szeptember és december között alakul ki, akkor a rendszer várhatóan 2025. januártól márciusig fennmarad. A kilátások alacsonyabbak a múlt havi 71%-os esélyhez képest. A Climate Prediction Center arra számít, hogy ez a La Niña rendszer „gyenge” és „rövid életű” lesz.

Az idei tél mikéntje miatt fontos lesz a jövő tavasszal ültetett növények számára az időjárás, mivel a kukoricaövezetben élő gazdáknak megfelelő talajnedvességre van szükségük a sikeres vetéshez.

A La Niña általában hidegebb, csapadékosabb teleket hoz az Egyesült Államok északi részén és Kanadában, míg az Egyesült Államok déli részén szárazabb és melegebb körülmények uralkodnak.

Emelkedő árak

Európában a malmi búza 2,5 eurós plusz után 231,25 euróba, a kukorica 2,75 eurós áremelkedést követően 216 euróba, a repce 5,75 eurós megugrás hatására 469 euróba, a takarmánybúza pedig 0,7 angol fontos plusz után 189,2 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A vártnál jobb termésállapot ellenére emelkedtek az árak

2021. augusztus 11. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica a repce és a takarmánybúza ára is emelkedett.

Túl későn érkeztek az esőzések néhány orosz régióiban

2020. május 12. 08:02

Oroszországban, mely a világ legnagyobb búzaexportőre, áprilisban tartós száraz időjárás volt tapasztalható, amelyet májusban esőzések váltottak fel.

Látványosan emelkedett a szójabab ára

2019. december 15. 11:03

Az eddig kiszivárgott hírek szerint az Egyesült Államok 160 milliárd dollárnyi termékre kivetett vámtarifát függeszt fel, cserébe Peking beleegyezik abba, hogy 2020 folyamán 50 milliárd dollár értékben vásárol amerikai mezőgazdasági termékeket.

A búza, a kukorica és a szójabab is olcsóbb lett

2020. december 5. 06:03

Európában a tegnapihoz hasonlóan alakult az összkép, alapvetően a vevők domináltak, hiszen a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is olcsóbb lett. Párizsban továbbra is a repce jelentett kivételt a maga drágulásával.