Házikert

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

Agrofórum Online

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bazsalikom, a petrezselyem, a kapor és a rozmaring – ráadásul ezek a fűszernövények a kertben is remekül megélnek. De melyikük bírja a telet, melyiknek van szüksége téli védelemre, és melyik az, amelyiket jobb a lakásban átteleltetni?

Az évelő fűszernövényekkel általában kevés gond van, hiszen ezek ősszel elhullajtják a föld feletti részeiket, de tavasszal újra kihajtanak. Ilyen például a menta, a citromfű (amely sokszor elburjánzik a kertben), a medvehagyma (ami szintén vadon is hatalmas foltokban megterem) és az oregánó. Velük nincs is gond, mivel általában problémamentesen átvészelik a telet a szabadban függetlenül attól, hogy enyhe a tél vagy épp kopogósan zord.

A tél előtt mindenesetre érdemes leszedni a még ropogósan friss leveleiket, hogy csokorba kötve eltegyük őket a kamrába száradni, és aztán a téli hónapokban kedvünk szerint felhasználhassuk őket.

Télálló félcserjék

A fás szárú fűszernövények, mint például az orvosi zsálya, a kakukkfű, a levendula, az izsóp vagy a borsikafű, szépen áttelelnek, tavasszal pedig a fás szárukból új hajtásokat hoznak. Az őszi időszakban ezekből már csak mértékkel szabad szedni, mert a növényeknek szükségük van a lombjukra a tél folyamán.

Ha kemény fagy vagy nagyobb hótakaró várható, célszerű őket betakarni. Ez megvédi őket nemcsak a fagytól, hanem a kiszáradástól is, ami télen valós veszélynek számít, különösen a fás szárú fűszernövények esetében. Jelentős visszametszésre csak tavasszal kerüljön sor.

Érzékeny fűszernövények

A télálló fűszernövények mellett vannak olyanok is, amelyek bár képesek elviselni a mínuszokat, de a kemény fagyok idején védelemre szorulnak. Ide tartozik néhány levendulafajta, a tarka levelű zsálya, a babér és a curry. Ha nagy dézsákban neveljük őket, és nem akarjuk becipelni mindet a házba, érdemes őket letakarni a nagy hidegek érkezése előtt.

A téli fagyvédelemre olyan – kertészeti áruházakban kapható – anyagot érdemes használni, ami 90 gramm/m2 súlyú, jó víz-, fény- és légáteresztő, így kicsit olyan hatásfokkal „dolgozik”, mintha hótakaróként védené a növényeket. A talajt emellett célszerű 5 cm vastag rétegben mulcsozni.

Könnyen elfagyó növények

A kifejezetten fagyérzékeny növények, mint amilyen például a bazsalikom, egyáltalán nem bírják a mínuszokat, ezért az első fagyok előtt a házba/enyhén fűtött garázsba kell vinni őket. Itt a lehető legvilágosabb helyen, lehetőleg 10-15 fok közötti hőmérsékleten és optimális páratartalom mellett kell tartani őket. A növények mellé célszerű egy tál vizet tenni, és abban folyamatosan pótolni a vizet. Ügyeljünk arra, hogy a növények földje sose száradjon ki, és rendszeresen ellenőrizzük a kártevők jelenlétére utaló esetleges nyomokat.

Forrás: https://www.ndr.de/ratgeber/garten/Kraeuter-richtig-ueberwintern,kraeuter458.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Mit jelent a vízbiztonság a kertben?

2024. október 16. 05:40

Vízbiztonság alatt elsősorban a víz megtartását értjük, amikor a lehető legtöbb vizet megpróbáljuk a talajban és/vagy tárolókban minél hosszabb ideig megőrizni.

Hogyan gondozzuk ősszel és télen a szobanövényeket?

2024. október 15. 11:10

Meleg, száraz és sötét – ezekkel a körülményekkel kell a szobában tartott növényeknek télen megbirkózniuk. Hogyan segíthetjük a túlélésüket?

Akár válogathatunk a télen virágzó növények közül – itt a lista

2024. október 15. 08:10

Hajlamosak vagyunk télen nekikeseredni, mert elfogynak a színek, visszahúzódnak a növények. Pedig bőven van virág a hideg évszakban is. Mutatjuk!

Kell-e a madaraknak vizet adnunk télen?

2023. november 15. 08:10

Nyáron a madarak nemcsak iszogatnak, gyakran fürdenek is az itatójukban. A tél közeledtével a helyzetük bonyolultabbá válik, hiszen sok ember elteszi a nyáron használt itatókat, mondván, a hidegben úgyis csak befagy. Ez azonban nem jó, mivel – a tévhittel ellentétben – a madaraknak télen ugyanúgy szükségük van a vízre, mint a meleg hónapokban.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Téli álmot alszanak a lepkék?

2022. december 30. 09:34

Tisztázzuk, hogy mit csinálnak ezek a szépséges rovarok a téli hónapokban!

Akár válogathatunk a télen virágzó növények közül – itt a lista

2024. október 15. 08:10

Hajlamosak vagyunk télen nekikeseredni, mert elfogynak a színek, visszahúzódnak a növények. Pedig bőven van virág a hideg évszakban is. Mutatjuk!