Két újabb génmódosított növényfajtát hagy jóvá az Európai Unió. Brüsszelben bejelentették, hogy bizonyos kukorica- és gyapotnövényeket a jövőben élelmiszerként és takarmányként engedélyeznek. Emellett két, már engedélyezett kukoricafajta engedélyezését is meghosszabbították.
Ezzel a lépéssel az Európai Bizottság csak ezeknek a géntechnológiával módosított kukorica- és gyapotnövényeknek az EU-ba történő behozatalát engedélyezi – az Unióban történő termesztés kizárt.
Tíz évig érvényes
A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek. Az ebből a termesztésből nyert termékekre szigorú EU-szabályok vonatkoznak a címkézésre és a nyomon követhetőségre vonatkozóan.
Ugyanolyan biztonságosak
A szóban forgó termények kiterjedt értékelési folyamaton mentek keresztül, amely az emberi és állati egészség, valamint a környezet magas szintű védelmét biztosította – közölte a Bizottság.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pozitív tudományos értékelésében kijelentette, hogy a géntechnológiával módosított növények ugyanolyan biztonságosak, mint a hagyományos termékek.
Szakértők szerint azonban továbbra is ellentmondásos a géntechnológia engedélyezése és használata az EU-ban.
Kevesebb növényvédő szer
Miután sem a tagállamok, sem az állandó fellebbviteli bizottság nem tudott dönteni a géntechnológiával módosított növények engedélyezése mellett vagy ellen, a Bizottság közölte, hogy immár jogilag köteles döntést hozni. A génmódosított növények célja, hogy a gazdálkodók rugalmasabb, kevesebb növényvédő szert igénylő növényekhez jussanak.
Jobban bírják a szárazságot
Az élelmiszerbiztonságot is lehetne javítani ezekkel a növényekkel. Például a géntechnológiával módosított növények jobban bírják a szárazságot – írta a német proplanta mezőgazdasági híroldal. A kritikus környezetvédelmi szervezetek és az egészséges élelmiszereket kínáló boltok képviselői azonban egyelőre ismeretlen veszélyek lehetőségére figyelmeztetnek.
(Kép: Pixabay)