Terményárak

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

Agrofórum Online

Amerikában és Európában is csökkentek az árak a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,5 százalékkal, a kukorica 1,6 százalékkal, a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 0,4 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A kukorica határidős ára csökkent, miután a kőolaj határidős ügyletei visszaestek. A hírek szerint Izrael biztosította az Egyesült Államokat, hogy nem fog csapást mérni olaj- és nukleáris létesítményekre az Irán elleni ellentámadás során.

Ez kioltja azt a pozitív lendületet, amelyet a kőolaj piacán meglovagoltak. A kukoricát az etanolgyártás révén kötik a nyersolajhoz, és az etanolt általában az Egyesült Államok üzemanyagába keverik. A határidős nyersolaj hordónkénti jegyzése 4,4%-kal 70,58 dollárra esett.

Hangulatváltás

Az Egyesült Államokban tapasztalható betakarítási nyomás és Dél-Amerikában a csapadékosabb időjárás, amely az ott elültetett növényeket támogatta, féken tartotta a határidős gabonákat.

Naomi Blohm, a Total Farm Marketing munkatársa szerint a makroökonómiát érintő kérdéseken kívüli hírek ritkák a gabonák esetében, mivel a kereskedők alapértelmezés szerint short, azaz árcsökkenésre spekuláló pozíciókat építenek a trend követése helyett.

Plusz 25 millió tonna

A brazil növénytermesztési ügynökség, a Conab kedden kiadott jelentése szerint Brazíliában 322,4 millió tonnára számítanak a teljes gabonatermelésben, ami 8,3%-os növekedés a tavalyi adatokhoz képest, azaz közel 25 millió tonna a plusz.

A kukorica termelése 119,7 millió tonnára, a szójababé pedig 166,1 millió tonnára várható.

A Conab magasabb gabonaexportot is jósol, különösen a szójabab esetében. Ennek az az oka, hogy az előrejelzések szerint a kínai vásárlások mennyisége növekedni fog – közölte az ügynökség.

Fagyos hangulat

Amerikai kereskedők és elemzők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a fagyos amerikai-kínai kapcsolat az amerikai export rovására serkenti a Kína és Brazília közötti kereskedelem növekedését.

A kukorica és a szójabab exportja elmarad az USDA jelenlegi céljainak eléréséhez szükséges ütemtől – mondta Arlan Suderman, a StoneX munkatársa.

A kukorica összesített szállítása 19%-kal 4,72 millió tonnára nőtt 2024-25-ben, míg a szójabab 7%-kal, 5,13 millió tonnára esett vissza.

Mínuszok mindenhol

Európában a malmi búza 2,5 eurós mínusz után 226,25 euróba, a kukorica 3,5 eurós árcsökkenést követően 211,25 euróba, a repce 4 eurós lejtmenet hatására 491,25 euróba, a takarmánybúza pedig 2,15 angol fontos mínusz után 185,1 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Olcsóbb lett a szójabab a terméskilátások fenntartása miatt

2024. október 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

Négyéves csúcson a szójabab ára

2020. november 6. 06:05

A chicagói szójabab-határidők négyéves csúcsot értek el csütörtökön, mivel a szárazság Dél-Amerika termőterületein már komoly kínálati aggályokat vet fel az egyre inkább élénkülő kínai kereslet idején.

Kisebb lehet a globális búzatermés a gyenge francia adatok miatt

2024. szeptember 4. 15:40

A havi frissítésű gabonapiaci jelentésben 799 millió tonnára prognosztizálták a globális búzatermelést, ami alacsonyabb a korábbi 801 milliós előrejelzésnél.

Így kerülhető el, hogy ne szárítsunk drágán nehezen raktározható kukoricát

2023. július 13. 10:40

A szemestermény-szárítók esetében hatványozott fontosságú, hogy nem csak a szárítót, hanem az adathasználatot is érdemes optimalizálni. Ugyanis mit sem ér a sok adat, ha a folyamatban továbbra is zavaró fizikai hatások érvényesülnek.

Készletnövekedésre számítanak a kereskedők

2023. május 12. 07:36

A gabonákra és az olajos magvakra nyomást gyakorolt az alacsony szintű exportkereslet és a kedvező közép-nyugati időjárás az Egyesült Államokban.