Gépinfo

Szügyig gázolnak a vízben az MTZ traktorok, úgy végzik a betakarítást

Agrofórum Online

Gumihevederes járószerkezettel felszerelt, speciális MTZ/Belarus traktorok dolgoznak ezekben a napokban Fehéroroszországban. De vajon mit csinálnak „szügyig” a vízben gázolva?

Amikor a hólyag- és vesebetegségek, húgyúti fertőzések természetes kezeléséről van szó, a legtöbben a tőzegáfonyára esküsznek. Ez egy kicsi cserje, fehér vagy rózsaszínű virágokkal, míg a termése piros bogyó.

A tőzegáfonya a nitrogénben szegény, magas talajvízállású földet kedveli, a nevét is onnan kapta, hogy az idő nagy részében vízzel telített, savanyú, tápanyagszegény tőzegen nő. A legnagyobb területen Amerikában fordul elő, de Európa mérsékelten hűvös éghajlati zónáiban is jól érzi magát.

Nemcsak az említett húgyúti fertőzések megelőzésében, legyőzésében segíthet, de a szájüreg egészségének fenntartásában és bizonyos rákbetegségek kezelésében is. A tőzegáfonya hatóanyaga sejtszinten blokkolja az egysejtű kórokozókat, a vizeletben „közlekedő” baktériumok mozgását bénítja.

Fehéroroszországban is megterem a tőzegáfonya, ez pedig jó alkalmat teremt a helyi gyártású MTZ/Belarus traktoroknak arra, hogy megmutassák speciális „vízen járó” képességüket. A tőzegáfonya bogyóinak betakarításához ugyanis el kell árasztani a termőföldet, hogy a törpecserjékről lefejtett, és a víz felszínére került termést vonóhálóval összegyűjtsék.

Ennek a különleges és ritkán látott betakarítási műveletnek fontos szereplői tehát Fehéroroszországban a traktorok, amelyek valóban „szügyig” a vízben gázolva végzik a munkát.

Frontra szerelt célszerszámokkal „göngyölítik fel” fel a cserjéket, természetesen gumihevederes járószerkezeteken haladva, hogy a nagyobb felfekvőfelület megakadályozza az erőgépek elsüllyedését a sárban.

Az október közepi betakarítást mutatja be az MTZ/Belarus Facebook-oldalának képsorozata.

KATTINTSON!

(Fotó: Belarus Tractors/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Könnyű katonai jármű készült az agrárium igáslovából: Toyota Hilux

2024. október 21. 09:40

Az átalakítás során a Toyota Hilux alaposan megnőtt, a teljes megengedett össztömeg ugyanis nem kevesebb, mint 6,5 tonna.

Magágyat készít, vet, tápanyagot pótol: LEMKEN Solitair DT

2024. október 18. 17:10

A talaj heterogenitásának megfelelően differenciáltan, helyspecifikusan, takarékosan lehet beosztani és kijuttatni a műtrágyát, illetve elvetni a vetőmagot.

A német traktorok megalázták a mezőnyt, toronymagasan a legjobbaknak számítanak odahaza

2024. október 18. 09:40

Európában évente mintegy 210 ezer új traktort értékesítenek. Németország ebből nagyjából 30 ezerrel veszi ki a részét.

Világrekord: 24 óra alatt 1587 darab szilázsbála készült

2024. október 13. 08:10

2024 nyarán Svédországban új világrekordot állítottak fel a Kverneland bálázó-csomagoló kombinációval, amely 24 órán át bálázott szünet nélkül.

Bevállalná, hogy a gyerekét lovon vagy traktoron vigye iskolába?

2024. június 6. 10:10

Egy amerikai középiskolában kitalálták, hogy a gyerekeket bármilyen járművön iskolába lehetett vinni – kivéve az autót. Videón az esemény.

Az eszköz, ami két technológiát egyesít - Kerner Corona hibridkultivátor és Versatile traktor Kertán (VIDEÓ)

2018. augusztus 6. 08:46

Július utolsó napján tartott szántóföldi bemutatót a Veszprém megyei Kertán a Vektor-Holding Kft.

Gépészet Videó

A kanadai Versatile traktorok új magyarországi márkaimportőre a Start Agro Kft.

2019. január 14. 12:16

2019. január 1-től a Start Agro Kft. látja el márkaimportőrként a Versatile márka magyarországi kereskedelmi, szerviz és alkatrészellátási feladatait.

Leégett egy Fendt traktor, veszélyesen közel a tehénistállóhoz

2024. május 10. 11:10

Tűzeset miatt riasztották a tűzoltókat Németországban: kigyulladt egy tartálykocsit vontató traktor, közvetlenül a tehénistálló mellett.