Életmód, gasztronómia

Ha fával fűt, ezeket a hibákat ne kövesse el!

Agrofórum Online

A fatüzelésű kályhákban sem a tűzgyújtás, sem a meleg fenntartása nem egyszerű. Pedig a helyesen kivitelezett fűtés jó irányba befolyásolja mind a fűtés hatékonyságát, mind a környezetre gyakorolt hatást.

A fatüzelésű kályhákkal való fűtés bizony tartogat kihívásokat. Főleg abban az esetben, ha hatékonyan és a lehető legkisebb környezetterheléssel szeretnénk a kályhát használni. Ugyanis ha nem figyelünk oda, sokkal több korom és szénhidrogén keletkezik, pedig a fafűtés még helyesen végezve is sok füsttel jár. Ha viszont ismerjük a technikáját, jelentős mértékben csökkenthetjük a kibocsátást, és lényegesen kevesebb fával nagyobb meleget tudunk csinálni.

A fűtési eredmények javításának egyik egyszerű módja, ha a régebbi fatüzelésű fűtési rendszereket korszerű fatüzelésű kályhákra cseréljük. A korszerű kályhákkal azonban még mindig kisebb javulást tudunk elérni, mint a fűtési hibák kiküszöbölésével.

Lássuk hát a három leggyakoribb hibát!

1. fűtési hiba: Nyitva hagyjuk a levegő bejutására szolgáló nyílást

Nagyon kevés fatüzelésű kályhán van automatikus levegőszabályzó. Tehát majdnem biztos, hogy a felhasználónak a fűtés során kézzel kell állítania a levegő bejutását az égéstérbe. Erre a célra általában egy vagy több kar vagy csúszka szolgál a kályhán. Amikor begyújtunk a hideg kályhába/kandallóba, kezdetben minden nyílásnak nyitva kell lennie.

Legkésőbb az első utántöltés után azonban a levegő útját általában teljesen el lehet zárni. Ha ezt mégsem tesszük meg, az óriási hiba, mivel a szennyezőanyag-kibocsátás drámaian megnő. A szénhidrogének kibocsátása 6-szorosára, a részecskéké pedig akár 6,5-szeresére is megnő. Ehhez jön még a magasabb gázhőmérséklet miatt bekövetkező hatékonyságcsökkenés.

2. fűtési hiba: Túl későn pótoljuk az elégett fát

Ha a következő adag tűzifát csak akkor tesszük hozzá, amikor a parázs elkezdett kihűlni, és már nehezen gyullad be újra, nagyon sok időbe telik, amíg a fa felülete felmelegszik, és a belőle felszabaduló parázsló gázok meggyulladnak. Az ebben az általában több percig tartó fázisban a szennyezőanyagok nagy koncentrációban vannak jelen.

A nehézkes újragyulladás oka, hogy a levegőszabályzó zárva van. Értelemszerűen ebben az esetben a megoldás az, hogy újra levegőt engedünk az égéstérbe, bár csak rövid időre. Elegendő akár 30 másodperc, hogy a legsúlyosabban szennyező anyagok gyorsan elégjenek, ezután a szabályzó újra lezárható.

Ha ez nem történik meg, akkor a szénhidrogén-kibocsátás 5,2-szeresére, a részecskekibocsátás pedig 4-szeresére nő. Ennek a fűtési hibának a következményei valójában még súlyosabbak, mint amit a begyújtásnál követtünk el.

Ha megkésünk a kályha ismételt megrakásával, az másfajta problémát is okoz. Mivel az égéstérben a káros gázok felgyűlnek, visszaáramolhatnak a lakótérbe, közvetlenül ott szennyezve a levegőt.

3. fűtési hiba: Nedves a fa

A tűzifa ideális nedvességtartalma 20%, de még inkább 14% alatt van. Ennyi a megfelelően és megfelelő ideig száradni hagyott, esőtől és nedvességtől védett tűzifa nedvességtartalma. Ha viszont a víztartalom 10 százalék alatt van, a tűzifa túl száraz. Elégetése túl intenzív égést eredményezne, és nem lenne elég az égéshez a rendelkezésre álló oxigén. A túl nedves fa viszont a víz elpárolgása közben hőt von el az égési folyamattól, és növeli a füstgáz térfogatát. A tiszta égéshez elengedhetetlen a magas égéstér-hőmérséklet.

Emellett a magasabb nedvességtartalom megnehezítheti a fa begyulladását, ami hasonlóan káros gázok keletkezéséhez vezethet, mint a 2. fűtési hiba esetén. A 29 százalék víztartalmú, nedvesebb fa esetében például a szénhidrogén-kibocsátás a 4,8-szeresére, a porkibocsátás a 4,3-szeresére növekedett.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.

A lassan égő bükk lenne a legjobb tűzifa?

2024. november 20. 14:40

A legtöbb ember azt veszi figyelembe, hogyan tud a legolcsóbban tűzifához jutni. Azonban a fafajták fűtőértéke alapján érdemes választani.

A tűzifa száradása és szárítása

2022. november 20. 05:37

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…

Így építsünk tűzifatárolót!

2024. július 6. 16:10

A tűzifát nem érdemes védelem nélkül hagyni, mert a minősége romlik, és ha leborul, veszélyessé válhat. Íme, egy egyszerű DIY megoldás.