Életmód, gasztronómia

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

Agrofórum Online

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Beléptünk a sütőtökszezonba, a finom csemege kedvelői ilyenkor igyekeznek behozni azt, amit az év előző részében kénytelenek voltak nélkülözni. A sült tök megosztó étel, aki viszont kedveli, az képes szinte korlátlan mennyiséget elfogyasztani belőle. Pedig ezt nem feltétlenül teszi helyesen, a mértékletesség ebben az esetben sem árt.

Az előnyöket szinte felesleges is felsorolni: a sült tök fogyasztása leginkább az A-vitamin-szükségletünk fedezése miatt fontos, vagyis a látás egészségéhez, amihez a benne lévő (és a narancssárga színt okozó) béta-karotin járul hozzá. Ha ebből a szempontból nézzük a kérdést,

napi 15–20 dkg sütőtök már bőven tartalmazza azt az A-vitamin mennyiséget, amire a szervezetünknek szüksége van.

Bár finom csemege, kevés kalóriát tartalmaz, magas rosttartalma pedig hamar teltségérzetet okoz, így a diétázóknak is ajánlott (bár a cukortartalma magas). Emellett csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, és a szerotonintermelést serkentő hatása miatt az őszi „mélabú” ellen is hatékony. Védi a bőrt, csökkenti a rák kockázatát, vagyis az előnyei nyilvánvalóak – de akkor mégis mi a baj vele?

Kellemetlen tünetek

A Honvéd Egészség Plusz Magazin is összeszedte a túlfogyasztás kockázatait, márpedig erre bőven adódik alkalom, hiszen a tök millióféleképpen (leves, püré, főzelék, sütemény részeként stb.) elkészíthető, az édesszájúak pedig kifejezetten nagy élvezetet találnak benne. A béta-karotin túlzott bevitel esetén sárgás elszíneződést okozhat a bőrön, ez a karotinémia, amely látványos, de szerencsére ártalmatlan tünet.

A magas rosttartalom – hirtelen, túlzott bevitel esetén – megterhelheti az emésztőrendszert, puffadást, gázképződést, hasi görcsöket és akár hasmenést is okozva. Kevesen tudják, hogy ha a sült tök mellé nem fogyasztunk elegendő folyadékot, az székrekedéssel járhat. Akinek könnyen ingadozik a vércukorszintje, annak érdemes észben tartania, hogy a sütőtök valódi „bomba” ebből a szempontból, nagyobb mennyiségű természetes cukrot tartalmaz.

Sajnálatos módon sütőtök-allergia és -intolerancia is létezik, a fogyasztása tehát nem mindenkinek ajánlott. Elvileg enyhe allergiás reakciókat válthat ki, és azt is nagyon ritkán, de a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, duzzanat, orrfolyás, tüsszögés, hányinger, hányás, hasmenés nem kellemes következmények.

A nagydobosi sütőtök ízéről legendákat mesélnek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

Hogyan termesszünk sütőtököt?

2021. április 27. 17:11

Térigénye meglehetősen nagy, egy-egy tőnek akár több négyzetméteres területre is szüksége lehet a megfelelő fejlődéshez.

Honnan tudjuk, hogy érett a sütőtök?

2022. október 2. 04:36

Mikor szüreteljük a sütőtököt? Honnan tudjuk, hogy érett? Meg kell várni az első fagyokat vele?

Mi okozza a sütőtök foltosodását, penészedését?

2024. január 10. 04:38

Penészesednek a saját nevelésű sütőtökök, a kisméretű parázstökről van szó. Kör alakú penészpöttyök, foltok vannak a héján. Ezt mi okozza?