Terményárak

Tovább drágult a kukorica

Agrofórum Online

Amerikában vegyes összképet, míg Európában erős eladói nyomást lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,6 százalékkal, a kukorica szintén 0,6 százalékkal drágult, a szójabab 0,2 százalékkal, a repce pedig 0,1 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) csütörtökön azt közölte, hogy a kukorica exportértékesítése az október 17-ével zárult héten összesen 4,18 millió tonnát tett ki a 2024-25-ös és a 2025-26-os gazdálkodási években.

Ez még a The Wall Street Journal által a héten megkérdezett elemzők által előre jelzett 4 millió tonnás csúcsértéknél is több. Az erős adat egész nap támaszt nyújtott a kukoricának.

„A kukorica reggel folytatta fellendülését a betakarítási nyomás enyhülésével, és az Egyesült Államokban továbbra is erős exportkereslet tapasztalható” – mondta Doug Bergman, az RCM Alternatives munkatársa.

Átüti a határt

A szójabab határidős jegyzésára a nap nagy részében emelkedett, miután az USDA erős exportértékesítésről számolt be heti jelentésében. A napot azonban gyengüléssel zárták, az eladások megerősödtek, mivel továbbra is érezhető az Egyesült Államokban frissen betakarított szójabab hatása.

Sekély vizek

A Mississippi folyó, az Egyesült Államok gabonaszállításának fő folyója mentén alacsony vízszint késlelteti a szállítást az útvonalon – áll az USDA legfrissebb heti gabonaszállítási jelentésében. Illinoistól Mississippiig csökkentették a vontatók méretét, és a szállítmányok nagyjából két-három napot késtek az eső hiánya miatt.

Az előrejelzések szerint a helyzet némileg enyhülni fog a következő két hétben, de ez nem teljesen elég, közölte az USDA.

Alternatív eszközök

A héten az oroszországi Kazanyban megtartott BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) csúcstalálkozója hatással volt a gabonaáramlásra az egész világon – közölte Arlan Suderman, a StoneX munkatársa.

A fogadóország, Oroszország és a fő résztvevő Kína egyaránt a világ legnagyobb gabonatermelői és felvásárlói közé tartozik, és Oroszország lépése a magánexportőrök kiszorításáról az állami gabonaszállítási alternatívák javára jelezheti, hogy egy BRICS-szövetség mennyit változtathat a gabonaellátási láncok jelenlegi állapotán.

Javulási remények

Daniel Flynn, a Price Futures Group munkatársa szerint az Egyesült Államok növénytermesztő területein az időjárás egyre inkább támogatja a gabonatermesztést, részben az őszi vetésű növények nedves talaja és a várhatóan tavasszal ültetendő növények miatt.

„A kukorica és a szójabab betakarítása november elején a végéhez közeledik, míg az őszi búza nedvességtartalmával kapcsolatos aggodalmak korlátozódnak” – tette hozzá Flynn.

Csökkenő árak

Európában a malmi búza 2,25 eurós mínusz után 221,5 euróba, a kukorica 0,75 eurós árcsökkenést követően 211,25 euróba, a repce 1,25 eurós árcsökkenés hatására 508,5 euróba, a takarmánybúza pedig 0,5 angol fontos mínusz után 183,55 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Átláthatóbb gabonaárakat tesznek közzé az oroszok

2024. október 26. 10:10

A számok a szakszervezet tagjai körében végzett felmérésen alapulnak, amelyek Oroszország teljes gabonaexportjának 80 százalékát biztosítják.

Csökkent a búza ára az amerikai csapadék hatására

2024. október 26. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Drágult a kukorica az erős exportértékesítések reményében

2024. október 24. 07:40

Európában mind a malmi búza, mind a kukorica drágult, ám a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Drágult a kukorica az amerikai választási bizonytalanság növekedésével

2024. október 23. 07:10

Európában a malmi búza és a kukorica olcsóbb lett, míg a repce és a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

Drágulást hozott a fekete-tengeri gabonatárgyalások körüli bizonytalanság

2023. március 16. 07:34

Folytatódtak a tárgyalások a megállapodás meghosszabbításáról, hogy lehetővé tegyék a gabonaszállítást Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből a határidő lejárta után.

Emelkedtek az árak a terménypiacokon

2023. június 22. 07:25

Alapvetően a vevők határozták meg a trendeket a szerdai kereskedési napon a terménypiacokon.

Szükség van kukoricában rovarölő szeres védekezésre?

2018. június 5. 04:30

Az elmúlt néhány évben a kukorica kártevőlistájának élére a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) kerültek.

Nőtt a kukorica és a szójabab iránti kereslet

2021. augusztus 6. 06:22

Európában mind a négy fontos agrártermék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is emelkedett.