Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kukorica: negatív rekord Békésben – az ár is alacsony

Kukorica: negatív rekord Békésben – az ár is alacsony

Agrofórum Online

Kukoricát idén 101 ezer hektáron termesztettek Békésben és 495 ezer tonna terményt takarítottak be. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke szerint ez közel ötven százalékkal marad el a tavalyi rekordterméstől.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára is az elmúlt öt év negatív rekordjának nevezte a kukoricatermést, hozzátéve, hogy a szórás nagy, hektáronként 2 és 7 tonna között ingadozott a termés, a megyei átlag hektáronként 4,9 tonna lett. Hozzátette, a forró, aszályos nyár miatt 3-4 ezer hektáron silózni kellett az nem termő kukoricát. A meleg időjárásnak egyetlen pozitívuma volt, hogy szinte alig kellett szárítani a kukoricát, míg tavaly ez jelentős kiadással járt – jegyezte meg. Barabás Béla elmondta, a kukoricatermesztés önköltségi ára hektáronként 220-260 ezer forint közötti, így a 41-42 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási ár mellett csak az a gazda nyereséges, akinek legalább 5,5-6 tonna termése lett hektáronként. A titkár szerint néhány gazda kötött előszerződést a kukoricára, és legfeljebb 43-45 ezer forintos felvásárlási árat érhettek el, a többség azonban a raktározás mellett döntött. Barabás Béla megjegyezte, jelentős áremelkedésre nem nagyon van kilátásuk a gazdáknak, a világpiacon ugyanis nincs hiány kukoricából.

Adamcsik László, a 27 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta, raktárhiány nincs Békés megyében, de mivel a kalászos gabonák felvásárlási ára is alacsony volt, ráadásul most az értékesítés is leállt és a napraforgó egy része is a raktárba került, a kukorica betakarítása után „elfogynak a szabad helyek”. Hozzátette, január-februárban indulhat meg az értékesítés.

Békésben befejeződött a vetés is, őszi búzát 92 ezer, káposztarepcét 20 ezer, őszi árpát 19 ezer, tritikálét 4 ezer 500 hektáron vetettek. Kozsuch Kornél elmondta, a vetésszerkezet nem változott jelentősen, a Viharsarokban is megfigyelhető, hogy aszálytűrő-képessége és magasabb terméshozama miatt némileg nő a repce vetésterülete a búza rovására, de mint mondta, 92 ezer hektár alá már nem fog csökkenni a búzaterület. A gazdák az őszi mélyszántásokat várhatóan november közepére, végére fejezik be.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Évente egy „Balatont” kiengedünk az országból, pedig öntözhetnénk is vele

2024. szeptember 7. 14:10

A magyarországi talajvízszint átlagban 2 centiméterrel került lejjebb 1986 és 2010 között, de az Alföldön ez a 10 centimétert is elérte.

Rekordszójatermés várható Brazíliában

2024. szeptember 4. 11:10

Remek évre van kilátásuk a brazil szójatermesztőknek, a rekordtermés egyben óriási, több mint 10 százalékos előrelépés az előző évhez képest.

A napraforgó ötöde odaveszhetett, nincs jó évük a termesztőknek

2024. szeptember 3. 14:40

A napraforgó betakarítása legalább két-három héttel korábban kezdődött a szokásosnál, hiszen szeptember 10. és 20. között lenne ideális.

Hihetetlen, világrekord szójatermés az USA-ban: 13,7 t/ha!

2024. augusztus 29. 10:40

A Georgia állambeli termelő ráadásul a saját korábbi, 13 tonnás világrekordját döntötte meg, pedig még nemesítőt és hibridet is váltott.

A kukorica fél évszázada nem volt ilyen mély gödörben, de ki tud kecmeregni belőle

2023. október 1. 17:10

Katasztrofális évet zártak tavaly a magyar kukoricatermesztők. A hektáronkénti hozam 1970 óta nem volt olyan alacsony, mint 2022-ben, az országos össztermés pedig az 1961-es év adataival „versengett”. Mindezzel együtt a növény termésátlaga növekvő trendet mutat, hektáronként évi 75 kilogrammal. Hol hát az igazság?

Támogassuk a kukoricát megfelelő tápanyag utánpótlással

2021. április 7. 12:13

Az optimális tápanyag ellátás nélkülözhetetlen a növények stressztűrő képességének növeléséhez, és így a magas hozamok eléréséhez. A jó tápanyag ellátottságú talajokon termesztett növények jobban tűrik a szárazságot, ezért például a kukorica esetében – ahol a vegetációs periódus nagy része nyárra esik – a megfelelő NPK komplex műtrágyázás elengedhetetlen.

Három százalékkal drágult a búza Chicagóban

2023. május 24. 06:36

A búza ma drágább az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség miatt, ami miatt további zavarok tapasztalhatók a kereskedelemben.

Csúcshibridek, a magas termésszintek garanciái

2019. december 2. 11:02

Korunk egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira és partnereink magas szintű elvárásaira nyújtanak megoldást a SAATEN-UNION új kukoricahibridjei és kollégáink kiemelkedő szaktudása.