Növénytermesztés

Az Agropyron glael mint a kenyérbúza lehetséges génforrása

Agrofórum Online

A következő 30 évben a globális népesség várhatóan 25%-kal fog növekedni és megközelíti a 10 milliárd főt. A hagyományos nemesítési megközelítések eddig tápláló, nagy hozamú fajtákat hoztak létre, melyek jelenleg még kielégítik a növekvő populáció táplálékszükségletét. A főbb termények hozamnövekedésének jelenlegi üteme azonban valószínűleg nem lesz elegendő a jövőbeli kereslet kielégítésére.

A nemesítőkre és a kutatókra nyomás nehezedik, hogy olyan új fajtákat hozzanak létre, amelyek nagyobb hozamúak, táplálóbbak, ellenállóbbak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, valamint az egyre szélsőségesebb időjárást is tolerálják. A kenyérbúza genetikai potenciáljának maximalizálása megköveteli genomja eredetének, szerkezetének és funkciójának megértését, valamint a vadon élő rokonfajokkal való kapcsolatát.

A kenyérbúza génforrásainak jelentősége

Két egymást követő intergenomikus (nemzetségek közötti) hibridizációs és genomduplikációs esemény jellemzi a kenyérbúza evolúcióját. A Triticum urartu (AA) és egy feltételezhetően kihalt diploid, BB genommal rendelkező faj közötti hibridizáció a vad tönkét (T. turgidum ssp. dicoccoides) hozta létre kb. nyolcszázezer évvel ezelőtt.

Fokozatos háziasítási folyamata a Termékeny Félholdban mintegy tízezer évvel ezelőtt kezdődött. A mai termesztett búzát (T. aestivum; BBAADD) az Aegilops tauschii (DD) kecskebúzafajjal történt spontán hibridizáció hozta létre.

A további, különböző kedvező tulajdonságokra történő szelekción alapuló termesztés következtében a kenyérbúza genetikai sokfélesége korlátozott, ellentétben a fajgazdag (Aegilops, Triticum, Hordeum, Secale, Thinopyrum, Agropyron stb.) és változatos genomösszetételű (H, R, J, St, P, V, U, M, C, G stb.) rokonsági körével.

Ez a genetikai sokféleség lehetőséget biztosít a búza diverzitásának növelésére. A termesztett búzafajtákba keresztezéssel átvitt rezisztenciagének (levélrozsda, szárrozsda, lisztharmat) többsége rokon, többnyire vad fajokból származik. Azonban számuk rendkívül csekély a létező rezisztencia-génforrások számához viszonyítva.

Thinopyrum fajok a búzanemesítésben

Nemesítési szempontból olyan értékes tulajdonságokkal rendelkeznek a Thinopyrum nemzetség fajai, mint például a fokozott vitalitás és a széleskörű abiotikus és biotikus stresszrezisztencia.

A görög eredetű szavakból összerakott Thinopyrum elnevezés (thino – tengerpart, pyros – búza) a dűnéken előforduló fajokra utal. Tizenöt évelő faj alkotja a nemzetséget. Szaporodásuk elsősorban vegetatív úton történik, viszont lassú növekedésű tarackjuknak köszönhetően nem invazívak.

Szerepet játszanak a talajerózió megelőzésében, a talaj rehabilitációjában, egyes fajok szikes talajokon csökkentik a sótartalmat a levelükbe történő akkumulációval. Ezek a szárazságtűrő fűfélék élőhelyül és táplálékul szolgálnak a vadvilág számára, főként Európa mediterrán régióiban, Nyugat-Ázsiában, Afrika északi részén és Észak-Amerikában.

A tarackbúzafajok taxonómiája ismétlődő viták témája volt. Ennek köszönhetően számos Thinopyrum faj elnevezésének egy vagy több szinonimája van arra utalva, hogy korábban ezeket a fajokat a botanikusok az Agropyron nemzetségbe sorolták.

A Thinopyrum nemzetségbe tartozó fajok J vagy E genommal rendelkeznek, némelyik St genomot is tartalmaz, és ezek kombinációit. Természetes élőhelyeiken máig megtalálhatók, illetve a világ különböző génbankjaiban elérhetők. A termesztett búza harmadlagos génforrásai közé tartoznak, mivel a búzával közös genommal nem rendelkeznek.

A széles spektrumú abiotikus és biotikus stresszrezisztenciájuknak köszönhetően már a XIX. század végén felvetődött a Triticum és akkor még Agropyron genusba sorolt fajok keresztezésének gondolata.

Napjainkig több fajt sikeresen hibridizáltak a termesztett búzával. A legtöbb esetben ahexaploid Th. intermedium és a dekaploid Th. ponticum fajt használták hasznos tulajdonságaik búzába történő átvitelére, melyek között nagy jelentőséggel bír a levélrozsda- és szárrozsda-rezisztenciagének beépítése a búzába.

Dr. Kruppa Klaudia, dr. Türkösi Edina, dr. Szakács Éva

Agrártudományi Kutatóközpont, Mezőgazdasági Intézet, ELKH, Martonvásár

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2023. szeptemberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édesburgonya-sztori Kocsordról – liszttel, szívvel

2025. május 24. 08:10

Egy kocsordi házaspár színes édesburgonyái és lisztjei hódítanak – a fenntartható gazdálkodás szívvel, kézzel és tudással történik.

A levéltetű károsítja a borsót + videó

2025. május 23. 16:10

A zöldborsó-levéltetű kártétele jelentősen eltér jellegében a megszokottól. Egy-egy rovar szívogat itt-ott, de a kártétel jelentős lehet!

A precíziós nemesítésé a jövő? + videó

2025. május 16. 10:10

A klímaváltozás és következményei kapcsán olyan növénynemesítési eljárások bevezetésén dolgoznak, mint a precíziós nemesítés.

Ragaszkodjunk a terméshez! – Az Elastiq Ultra szerepe a repceszemek kipergésének megelőzésében

2025. május 9. 15:30

Az Elastiq-kal kezelt növények jobban ellenállnak a betakarítás alatti erős mechanikai hatásoknak is, így kevésbé peregnek el az érett szemek.

Az évjáratot nem, a jó teljesítményt viszont garantálják a SAATEN-UNION kukoricái

2023. november 10. 16:40

Portfóliónk a megbízható, bevált hibridek mellett 2024-re is tartogat olyan újdonságokat, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Bánó István, a Kámoni Arborétum megmentője

2020. január 11. 04:36

Bánó István kiemelkedő személyiségének, munkájának köszönhetően több hazai arborétum jött létre (Agostyán, Budafapuszta) vagy újult meg (Jeli, Sárvár).

Így válhat édesebbé a paradicsom

2023. július 17. 17:10

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

Vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog az Egyesült Államok

2023. szeptember 7. 05:40

A vanília a világ második legértékesebb fűszere (a sáfrány után) és a vásárlók legkedveltebb aromája. Nem véletlen hát, hogy az amerikai agrárágazat vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog