A libatojás darabára elérheti a 400–1000 forintot, mégis nagyon kelendő. Hogy miért? Mert akárcsak a libazsír és a libahús, rendkívül egészséges.
Vajon a libatojás egészségesebb, mint a tyúktojás? Ugyanúgy kell felhasználni? Van-e hátránya a fogyasztásának? Cikkünkből minden kiderül.
Mitől egészséges a libatojás?
A libatojás a tyúktojáshoz hasonlóan tápanyagokban gazdag. Mivel jóval nagyobb (háromszor, négyszer is), mint a tyúktojás, sokan úgy gondolják, hogy táplálóbb is.
A méretbeli különbség érzékeltetésére: egy libatojás súlya körülbelül 200 gramm, míg egy tyúktojásé átlagosan 50-70 gramm. Azonban, ha azonos tömegre (100 grammra) leosztva nézzük, akkor a tápanyagtartalom nem kimagaslóan különbözik a tyúktojásétól:
Tápanyag | Tyúktojás | Libatojás |
Fehérje | kb. 13 g | kb. 14 g |
Zsír | kb. 10 g | kb. 13 g |
Szénhidrát | kb. 0,7 g | kb. 1,5 g |
Kalória | kb. 143 kcal | kb. 185 kcal |
Vitaminok | A-vitamin, B-vitaminok | Több A-vitamin, B-vitaminok, D-, E-, K-vitamin |
Ásványi anyagok | Vas, kalcium, kálium, foszfor | Több vas, foszfor, réz, szelén |
A libatojás egészségre gyakorolt pozitív hatásai:
- Magas tápanyagtartalma energiával tölti meg a testet.
- Rendszeres fogyasztása támogatja a bélműködést.
- Vastartalma segít vérszegénység esetén, illetve a vérszegénység megelőzésében.
- Támogatja a máj méregtelenítő funkcióit.
- A benne lévő béta-karotin és lutein javítja a látást, a szem egészségét.
- Folsavtartalma jót tesz a magzat fejlődésének, ezért a fogyasztása kiváló választás a várandós kismamáknak.
- A-vitamin-tartalma ápolja a bőrt és hozzájárul a rugalmasságához.
- A benne lévő B-vitaminok hozzájárulnak az idegrendszer egészségéhez.
- E-vitamin és D-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert.
Hogyan lehet felhasználni?
A libatojás tápanyagtartalma majdnem olyan, mint a tyúktojásé. Annak érdekében, hogy a receptleírásokban a grammok stimmeljenek, csak a mennyiségi különbségre kell odafigyelni a felhasználása során.
Ugyanolyan ételekhez illik és hasonló módon lehet elkészíteni is. Egyedül a főzési ideje hosszabb. A gyakorlott libatojásfogyasztók szerint nem kevesebb, mint 30 perc.
A libatojást, hogy sokáig friss maradjon, 2-12 °C között, 80-90%-os páratartalom mellett kell tárolni a hűtőben.
Van-e hátránya a libatojás fogyasztásának?
Mint ahogy az fent említésre került, a libatojás főzési ideje jóval hosszabb, mint a tyúktojásé. Éppen ezért oda kell figyelni arra, hogy fogyasztás előtt mindig alapos hőkezelésen essen át a tojás. Ugyanis így lehet kizárni azt, hogy bármilyen kórokozó maradjon a tojásban.
Teljesen átsütve, megfőzve szabad csak elfogyasztani. Allergiások számára nem javallott, illetve azoknak sem, akik magas koleszterinszinttel küzdenek. A szakértők emellett gyerekeknek sem ajánlják, mivel nehezebben emészthető. Továbbá az ő szervezetük érzékenyebben reagálhat rá.
Az említettek alapján elmondható, hogy a libatojás látványos és izgalmas finomság, amit érdemes az év egy-egy különleges napján kipróbálni. Azonban a mindennapi fogyasztásra a tyúktojás jobb választás.