Növénytermesztés

Máktermesztés: mekkora területnagyság fölött engedélyköteles?

NAK

Nemcsak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag vitamin- és ásványianyag tartalma miatt szervezetünk egészséges működéséhez is hozzájárul a fogyasztása.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint hazánkban ma már több mint 12 ezer hektáron foglalkoznak máktermesztéssel a gazdálkodók.

A mák a magyar gasztronómiában hagyományosan fontos szerepet tölt be, elsősorban különböző édességek, desszertek fő alapanyaga. Az év végi ünnepek kapcsán különös jelentőséget kap, hiszen a karácsonyi bejgli sokak számára elképzelhetetlen lenne gazdag máktöltelék nélkül.

Több ezer hektáros növekedés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete, ezzel az EU csatlakozás óta közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete. Ennek oka elősorban a mák rendkívül sokrétű hasznosítása élelmiszer- és gyógyszeripari-, illetve virágkötészeti alapanyagkét.

A máktermesztés az EU-ban szigorúan szabályozott. Ennek megfelelően saját felhasználásra 500 m2 -nél kisebb területen termeszthető, alacsony 0,06 százalék alatti alkaloid-tartalmú fajták alkalmazásával. Ennél nagyobb területen történő termesztése, illetve gyógyszeripari felhasználású, magas alkaloidtartalmú fajták vetése engedélyhez kötött.

A mákot a legtöbben gazdag ízvilága miatt kedvelik, kevesen tudják, hogy emellett a mákszemek ásványianyag tartalma is figyelemre méltó, számos, a szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak.

Magas a kalcium- és a vastartalma, emellett a foszfor is erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz.

A mákot ezért nem csak ételek alapanyagaként, hanem akár étrendkiegészítőként is fogyaszthatjuk: a ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, gőz fölött kissé összemelegítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.

Gyógyszeralapanyag a szárított tejnedv

A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége, ahová például a pipacs is tartozik, mérsékelt és hideg égövi növény. A mák gasztronómiai felhasználása és egészségvédő hatása mellet a magas alkaloid tartamú mákfajták számos gyógyszer alapanyagai is egyben.

A gyógyszeripar elsősorban a máktok szárított tejnedvét használja fel, amely gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben, narkotinban, tebainban és papaverinben. A máktokból kinyert tejnedvből előállított alkaloidok elsősorban fájdalomcsillapító és görcsoldó hatásúak.

Ennek megfelelően számos gyógyszeripari készítmény tartalmazza hatóanyagként a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ritka növénykultúrára kaptak rá Magyarország szívében, pedig rengeteg víz kell hozzá

2025. október 8. 09:10

A kisebb kultúráknak is van jövőjük és biztos piacuk idehaza, erre találhatunk bizonyítékot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Furcsa anyag került a vetőgépbe Veszprém vármegyében, ezt juttatták a talajba

2025. október 5. 13:10

Ritka látványt örökített meg egy magyarországi gépforgalmazó, a direktvetőgépét a búzavetőmag mellett igen hasznos szervestrágya-pellettel töltötte fel. De mire jó ez?

35 ezer forintos kukoricaárakkal riogatják egymást a magyar gazdák, de az alacsony hozam inkább a baj

2025. október 4. 09:10

Az Alföld lassan alkalmatlanná válik kukoricatermesztésre, amit az egymás után sorjázó aszályos évek hatására egyre több magyar gazda lát be.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

2019. április 25. 10:03

A mák Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg szinte az egész világot; a legrégebben termesztett növénykultúrák között említi számos szakirodalom.

Időszerű MÁKos teendők – avagy ideje ránézni az ügyfélkapunkra

2019. szeptember 3. 13:11

A nyár vége felé célszerű ismét gyakrabban ránézni az ügyfélkapujára minden gazdálkodónak. Kezdenek landolni a MÁK-os értesítések tárhelyünkön, például azzal a felszólítással, hogy 10 napon belül igazoljuk a jogszerű földhasználatot.

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.