A házilag elkészült komposztteát számos célra felhasználhatjuk a házikertben: palántanevelésnél, levéltrágyaként, vetőmagkezelésre. A sikeres alkalmazáshoz vegyük végig a legfontosabb szabályokat!
Röviden a komposztteáról
Az előző cikkben részletesen volt szó a komposzttea jellemzőiről és jótékony hatásairól. Röviden a komposzttea hígítással alkalmazandó, tápanyagokban rendkívül gazdag, folyékony oldat, amelyet a jó minőségű kerti komposzt vízbe áztatásával készíthetünk el – tehát gyakorlatilag a komposztból hozunk létre egy természetes összetételű tápoldatot.
A kerti növények számára azért hasznos az alkalmazása, mert a segítségével a komposzt hasznos mikroorganizmusai és a tápanyagok könnyen felvehető formában válnak elérhetővé a növények gyökérzónájában.
A komposzttea készítését összefoglalva, a megfelelő minőségű oldat elkészítésének sikere a felhasznált komposztanyag és víz minőségétől függ a leginkább. Az elkészült komposztteát kijuttathatjuk a veteményeskertbe, a gyümölcstermő növényeinknek, a díszkert növényeinek és a gyep számára is. Ezzel zártuk az előző cikket, most pedig a kijuttatás szabályaival és módjaival folytatjuk.
Minél előbb!
A komposzttea felhasználásának első és legfontosabb szabálya, hogy az elkészítését követően rövid időn belül fel kell használni. Ez a legfőbb magyarázata annak, hogy nem kapható a kereskedelemben, mert nagyon rövid az eltarthatósági ideje.
Mégis mit jelent a rövid idő alatt? Ez attól is függ, hogy melyik évszakban alkalmazzuk a komposztteát:
- a legmelegebb hónapokban nyáron a legjobb 12 órán belül, de maximum 24 órán belül kijuttatni;
- kora tavasszal és ősszel 48 órán belül fel kell használni.

Tavasz elején és ősszel tehát 2 napig tárolhatjuk, ezenkívül ha lehűtjük az oldatot 2-6 oC közötti hőmérsékletre, akkor legfeljebb 5 napig tárolhatjuk. Fontos, hogy hűtés után és alkalmazás előtt hagyjuk pár órát fokozatosan felmelegedni, majd levegőztessük újra 2-3 órán át a komposztteát!
Miért kell ilyen hamar felhasználni?
A komposzttea gyors felhasználására azért van szükség, hogy:
- a benne lévő tápanyagok maradéktalanul hasznosulni tudjanak (minél később használjuk fel, annál kevesebb az oldatban a hasznos mikroorganizmusok, illetve a tápanyagok mennyisége);
- kiküszöböljük azt, hogy az idő előrehaladtával az oldat ülepedésnek induljon, levegőtlenné váljon, és elszaporodjanak benne a kórokozók.

A komposzttea felhasználási területei
Mint korábban említettük, az elkészült komposztteát kijuttathatjuk a gyümölcsfák részére, a veteményeskertbe, a díszkert növényeinek és a gyep/pázsit tápanyag-utánpótlását is megoldhatjuk vele.
Növénykultúra | Alkalmazás |
Zöldségfélék | Vetőmagkezelés: kis kézi permetezővel fújjuk be a magokat a teával a vetés napján. |
Vetés előtt permetezhetjük az ágyás talajára, vagy palántanevelés esetén a szaporítóláda földjébe. | |
Fóliasátorban vagy üvegházban heti rendszerességgel öntözhetjük be a növények számára. | |
Stresszhatás esetén megelőző vagy utókezelés: aszály, hőhullámok, hirtelen időjárásváltozás, túl sok csapadék vagy kórokozók megjelenése esetén. | |
Gyümölcstermő növények | Levéltrágyaként: márciustól minimum nappali 8 oC-os, és éjszakai 3-4 oC-os hőmérséklet esetén. |
Vegetációs időszakban havi rendszerességgel lombra permetezve. | |
Áprilisban (8-12 oC-os talajhőmérséklet esetén) a fa cseppvonalába locsolva (a fa ágainak legtávolabbi része alatti talaj), így a tápanyagok pont a gyökércsúcsokhoz kerülnek. | |
Stresszhatás esetén megelőző vagy utókezelés: aszály, hőhullámok, hirtelen időjárásváltozás, túl sok csapadék vagy kórokozók megjelenése esetén. | |
Ősszel egy záró lombkezelés (okt.-nov.) és a fa tövében a talajra permetezés. | |
Díszkert növényei, gyep | Áprilisban (8-12 oC-os talajhőmérséklet elérése után) a talajra permetezve. |
Vegetációs időszakban havi rendszerességgel / gyepre permetezve. | |
Ősszel egy záró lombkezelés (okt.-nov.) és a fa tövében a talajra permetezés. |
A komposzttea hígítása
Egyedül akkor használjuk a komposztteát hígítatlanul, ha a kezelendő növényeken már megjelent betegségre juttatnánk ki, vagy hirtelen időjárásváltozás miatti elváltozásokat tapasztalunk a növényen (pl. perzselt levelek).
Beöntözésnél, lombkezelésnél, havi rendszerességű kezeléseknél 1:3 arányban hígítsuk a komposztteát vízzel! Ne felejtsük, hogy egy erős, tápanyagokban gazdag oldatot készítettünk, amelyet egyenletesen el kell juttatnunk a talajra vagy a levelekre!

Melyik napszakban juttassuk ki a komposztteát?
A komposzttea kijuttatásának ideje azért fontos, mert a benne élő élőlények számára minél kedvezőbb körülmények közé lesznek kijuttatva, annál nagyobb arányban tudják kifejteni jótékony hatásukat. Ehhez tudnunk kell, hogy a komposztban lakó élőlények talajlakók, és nedvességre van szükségük a túléléshez.
Éppen ezért:
- Használjuk kora reggel vagy késő délután a komposztteát, hogy az UV sugárzás káros hatását minimalizáljuk az alkalmazáskor.
- Ha levélre permetezzük, akkor minimum 20-30 percig vizes környezetben kell maradnia a teának (nem szabad ennél gyorsabban felszáradnia), mert ennyi idő kell a mikroorganizmusoknak, hogy egy úgynevezett biofilmet képezzenek maguk körül, ami megvédi őket az UV-tól, és rögzíti őket a felületre. Kora reggeli használat esetén a leveleken lévő harmat segíti ezt a folyamatot.
- Lombkezelésnél a reggeli időpont megfelelőbb, mert ilyenkor a talaj anyagcseréje következtében felfelé ható erők a jellemzők a növények körül, így gyorsabban felszívódik a levelekre kijuttatott oldat.
- A nyári kezelések esetén is kora reggeli időpontot érdemes választani, mivel a napközben jelentősen felmelegedő talaj- és levélfelület is gátolhatja a komposzttea hasznos szervezeteinek munkáját.
Ez utóbbi azért fontos, mert az oldat készítése során a mikroorganizmusok akklimatizálódnak az őket körülvevő közeg (vagyis a víz) hőmérsékletéhez. Viszont, ha a kijuttatási felület hőmérséklete ettől jelentősen eltér (pl.: forró talaj, naptól izzó növényi szövetek), akkor bizonytalan, hogy a mikroorganizmusok mennyire tudnak ehhez a gyors hőmérséklet-változáshoz alkalmazkodni.
Kapcsolódó cikkek:
- Mit kell tudni a komposztteáról?
- A komposzttea elkészítése
- Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?
- Komposztálási kisokos
- Giliszta a komposztálás szolgálatában
- Mire használhatók fel a természetes eredetű konyhai hulladékok a kertben?
- Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?
- Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!