Állattenyésztés

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

Agrofórum Online

Magyarországon a húsvéti bárány jelkép, de bárányhúsból alig fogy itthon. A juhágazatnak inkább az export miatt fontos a húsvét.

A bárány ősidők óta a tisztaság és az áldozat jelképe, a keresztény húsvéti hagyományban Jézus Krisztus szimbóluma.

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása – főként a mediterrán országokban kedvelt fogás az ünnepi asztalon​. Magyarországon azonban a bárányhús szerepe visszafogottabb.

Bár a húsvéti ünnepkörben a bárány szimbolikusan megjelenik, a hazai konyhákban ritkán kerül terítékre bárányhús. A magyar lakosság éves bárányhús-fogyasztása mindössze ~0,2 kg/fő​, ami elenyésző más húsfélékhez képest.

Ennek megfelelően a báránypiacot döntően az export határozza meg, a bárányok mintegy 90%-a külföldön talál vevőre​.

Exportorientált juhágazat

A magyar juhágazat hagyományosan a nemzetközi piacokra termel. Évtizedek óta Olaszország a fő felvevőpiac, ahol húsvétkor a katolikus hagyomány miatt az egyik legkedveltebb étel a bárányhús​.

Az utóbbi években azonban bővül a kereslet más nyugat-európai országok részéről is: egyre több magyar bárány kerül Franciaországba, Németországba, Belgiumba és Hollandiába​.

A húsvét kiemelt szezon: a hazai bárányexport közel 40%-a közvetlenül az ünnep előtt realizálódik​. Ilyenkor százezres nagyságrendben szállítanak bárányokat külföldre​, elsősorban élőállatként.

A 2025 tavaszán Magyarországon felbukkant ragadós száj- és körömfájás járvány átmenetileg veszélyeztette az olaszországi exportot, ami miatt a felvásárlási árak a szokásos 2300-2400 Ft/kg-ról ~1700-1800 Ft/kg-ra zuhantak​.

A hatóságok gyors beavatkozásának köszönhetően húsvét előtt sikerült feloldani a korlátozásokat, így a szállítmányok végül útnak indulhattak Olaszország felé​.

Belföldi fogyasztás ösztönzése

Mivel a magyar piacon csekély a bárányhús iránti kereslet, a kormányzat és szakmai szervezetek igyekeznek népszerűsíteni e húsfajtát. 2025-ben húsvéti kampány indult „A hagyomány új köntösben” szlogennel, amely kóstoltatásokkal és receptversennyel hívja fel a figyelmet arra, hogy a bárányhús nemcsak ünnepi alkalmakra való​.

A bárányhús magas biológiai értékű fehérjeforrás, gazdag B-vitaminokban és relatíve alacsony zsírtartalmú​, így egészséges alternatíva lehet a fogyasztók számára.

Fontos volna növelni a hazai fogyasztást a jelenlegi minimális szintről​, hiszen minden megvásárolt bárányhús nemcsak az egészséges étrendet szolgálja, hanem a magyar juhtenyésztőket is támogatja. A bővülő külföldi kereslet mellett a belső piac élénkítése hosszú távon stabilabbá teheti az ágazatot.

A bárányhús szerepe húsvétkor tehát kettős: egyszerre tradicionális szimbólum, mely a vallási ünnephez kötődik, és egyben fontos mezőgazdasági exporttermék.

Míg a magyar ünnepi asztalokon továbbra is inkább a sonka és a tojás dominál, a juhágazat számára húsvét jelenti az év csúcspontját.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emberre is veszélyesek a Balatonban megjelent állatok, nem szerencsés találkozni velük

2025. október 14. 16:10

Rendszeresen gyérítik ezt az invazív halfajtát Magyarország vizeiben, de egyelőre kilátástalan az ellenük való küzdelem.

Madárinfluenza után: olcsóbb lehet a csirkehús ősszel

2025. október 8. 13:10

Brazília ismét madárinfluenza-mentes, így újraindulhat a baromfiexport az EU-ba – ez árnyomást gyakorolhat az európai piacra.

13 000 sertés pusztult el egy pillanat alatt, felfoghatatlan tragédia történt

2025. október 7. 09:10

Elképzelhetetlen gazdasági kárt szenvedett az az állattenyésztő gazdaság, amely 13 ezer sertést és 8 istállót veszített el hihetetlenül rövid idő alatt.

2 milliós kárt okozott a juhtenyésztő figyelmetlensége, több tucatnyi állata veszett oda

2025. október 5. 09:10

Nem mindennapi dolog okozott jelentős juhpusztulást, erre minden tenyésztőnek oda kell figyelnie.

Készítsünk húsvéti ajtódíszt!

2021. március 25. 08:37

Készítsünk egyedi húsvéti ajtódíszt a családdal, így saját kezünkből kerülhet ki a vidám, színes hangulatot hozó éke a lakásnak! Szerezzük be az alapanyagokat, hagyjunk meg a héten egy szabad estét, és kezdődhet az alkotás!

Húsvéti fonott kalács

2019. április 19. 07:37

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Megindult a keresletnövekedés a sonka és a tojás iránt

2019. április 1. 09:33

A jövedelmek bővülése az elmúlt évek során a keresletet érzékelhetően eltolta a jobb minőségű, drágább készítmények felé.

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

2022. április 13. 07:37

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket.