Házikert

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

Agrofórum Online

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) különleges növény a konyhakertben: egyszerre díszít és táplál, ráadásul hosszú évtizedekig is hűséges társ lehet, ha megfelelően bánik vele. Savanykás íze miatt kedvelt alapanyaga a tavaszi süteményeknek, lekvároknak, mégis sokan csak felszínes ismeretekkel rendelkeznek róla. Nézzük meg, mit érdemes tudni erről a sokoldalú évelőről!

A rebarbara rövid bemutatása

A rebarbara Ázsiából származik, de évszázadok óta része az európai konyhakerteknek. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik. Hatalmas, erőteljes levelei és vastag, húsos levélnyelei teszik látványossá. Fontos megjegyezni, hogy a levelek mérgezők, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ezért csak a levélnyelet fogyassza!

Miért érdemes rebarbarát ültetni?

  • Korai termés: A rebarbara az egyik első szüretelhető kerti növény tavasszal.
  • Hosszú élettartam: Egy jól gondozott rebarbara akár 10-15 évig is teremhet ugyanazon a helyen.
  • Alacsony gondozási igény: Miután megtelepedett, kevés ápolást igényel.
  • Dekoratív megjelenés: Nagyméretű, szoborszerű levelei a kert árnyékosabb részeit is szépen díszítik.

Ültetése és gondozása

Helyválasztás

A rebarbara a mélyrétegű, humuszban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Napfényes vagy félárnyékos helyet válasszon számára, ahol hosszú távon háborítatlanul növekedhet!

Ültetés

Tavasszal vagy ősszel telepítse, tőosztásból vagy előnevelt palántából! Ültetéskor ügyeljen rá, hogy a gyökérnyak éppen csak a talajszint alatt legyen!

Friss rebarbara a piacon
Friss rebarbara a piacon (fotó: Pixabay)

Ápolás

  • Öntözés: A száraz időszakokban rendszeresen öntözze, különösen az első években!
  • Tápanyag-utánpótlás: Tavasszal komposzttal vagy jól érett trágyával érdemes megújítani a talajt körülötte.
  • Virágok eltávolítása: Ha a növény virágszárat hoz, vágja le, hogy a tápanyagok a levélnyelekbe koncentrálódjanak!

Tudta? A rebarbara természetes rovarellenes anyagokat is tartalmaz, ha főzetet készítünk belőle. De főzetlenül rovarcsalogató hatása van!

Betakarítás

A rebarbara levélnyeleit tavasszal, áprilistól június közepéig szedje! Mindig csavarja ki, ne vágja, így a növény kevésbé sérül! A nyári időszakban már ne szüreteljen, hogy a tő erőt gyűjthessen a következő évre!

Felhasználása a konyhában

A rebarbara savanykás íze miatt kiváló alapanyaga süteményeknek, kompótoknak, szörpöknek és lekvároknak. Leggyakrabban eperrel társítják, de önmagában is megállja a helyét különféle desszertekben. Elkészítés előtt mindig tisztítsa meg a levélnyelet, és a rostos külső réteget húzza le!

Figyelmeztetés!

Fontos tudni, hogy a rebarbara oxálsavat tartalmaz, különösen az idősebb levelekben és a nyár végi hajtásokban. Ezért mindig a tavaszi, fiatal levélnyeleket fogyassza, és mértékkel használja, különösen akkor, ha vesebetegségre hajlamos!

Kiemelt kép: Pixabay

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Konyhakerti trend: újra divat a régi zöldségfajták termesztése

2025. október 7. 05:40

A régi zöldségfajták termesztése összekapcsol bennünket a múlt értékeivel, miközben segít felkészülni a jövő kihívásaira.

Mely növények teszik tönkre a házat?

2025. október 6. 08:10

Ha a kert szépítése közben az alapozás vagy a fal sérül, az esetleg a növényválasztás sara — ismerje meg, mely fajokat jobb messzebb ültetni.

Ehető virágok a kertben – színes tányérok, egészséges ízek

2025. október 6. 05:40

Az ehető virágok termesztése egyszerre praktikus és élvezetes. Széppé teszik a kertet, táplálják a beporzókat és különleges élményt adnak a konyhában.

Ukrajnában megkezdődik a 2023-as gabona betakarítása

2023. június 20. 08:03

Ukrajna déli részén, Odesszában a mezőgazdasági termelők megkezdték a 2023-as gabona betakarítást, és kicsépelték az első őszi árpát.

"Óriási rizikó a gabonatermesztés" - Így aratták le az őszi búzát Tolnában

2019. augusztus 21. 07:37

Az eredmények ebben az évben nem a legjobbak, bár az idei szezonhoz képest az őszi búza 7 tonna feletti termésátlaga komoly szakértelemről tesz tanúbizonyságot.

Az ukrán termés hektáronként átlagosan 4,41 tonna

2021. október 11. 05:36

Az ukrán gazdaságok 49,4 millió tonna gabonát takarítottak be a vetésterület 70,2 százalékáról.

Öt kombájnnal aratták a borsót Gyermelyen - Borsó vetőmag-előállítás 900 hektáron

2019. július 18. 10:59

A Gyermely Zrt.-nél az őszi búza előveteménye az esetek nagy részében borsó, hiszen a hüvelyesekből minden évben nagyjából 900 hektárnyi növekszik a környéken.