Házikert

Mit érdemes tudni a rebarbaráról?

Agrofórum Online

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) különleges növény a konyhakertben: egyszerre díszít és táplál, ráadásul hosszú évtizedekig is hűséges társ lehet, ha megfelelően bánik vele. Savanykás íze miatt kedvelt alapanyaga a tavaszi süteményeknek, lekvároknak, mégis sokan csak felszínes ismeretekkel rendelkeznek róla. Nézzük meg, mit érdemes tudni erről a sokoldalú évelőről!

A rebarbara rövid bemutatása

A rebarbara Ázsiából származik, de évszázadok óta része az európai konyhakerteknek. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik. Hatalmas, erőteljes levelei és vastag, húsos levélnyelei teszik látványossá. Fontos megjegyezni, hogy a levelek mérgezők, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ezért csak a levélnyelet fogyassza!

Miért érdemes rebarbarát ültetni?

  • Korai termés: A rebarbara az egyik első szüretelhető kerti növény tavasszal.
  • Hosszú élettartam: Egy jól gondozott rebarbara akár 10-15 évig is teremhet ugyanazon a helyen.
  • Alacsony gondozási igény: Miután megtelepedett, kevés ápolást igényel.
  • Dekoratív megjelenés: Nagyméretű, szoborszerű levelei a kert árnyékosabb részeit is szépen díszítik.

Ültetése és gondozása

Helyválasztás

A rebarbara a mélyrétegű, humuszban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Napfényes vagy félárnyékos helyet válasszon számára, ahol hosszú távon háborítatlanul növekedhet!

Ültetés

Tavasszal vagy ősszel telepítse, tőosztásból vagy előnevelt palántából! Ültetéskor ügyeljen rá, hogy a gyökérnyak éppen csak a talajszint alatt legyen!

Friss rebarbara a piacon
Friss rebarbara a piacon (fotó: Pixabay)

Ápolás

  • Öntözés: A száraz időszakokban rendszeresen öntözze, különösen az első években!
  • Tápanyag-utánpótlás: Tavasszal komposzttal vagy jól érett trágyával érdemes megújítani a talajt körülötte.
  • Virágok eltávolítása: Ha a növény virágszárat hoz, vágja le, hogy a tápanyagok a levélnyelekbe koncentrálódjanak!

Tudta? A rebarbara természetes rovarellenes anyagokat is tartalmaz, ha főzetet készítünk belőle. De főzetlenül rovarcsalogató hatása van!

Betakarítás

A rebarbara levélnyeleit tavasszal, áprilistól június közepéig szedje! Mindig csavarja ki, ne vágja, így a növény kevésbé sérül! A nyári időszakban már ne szüreteljen, hogy a tő erőt gyűjthessen a következő évre!

Felhasználása a konyhában

A rebarbara savanykás íze miatt kiváló alapanyaga süteményeknek, kompótoknak, szörpöknek és lekvároknak. Leggyakrabban eperrel társítják, de önmagában is megállja a helyét különféle desszertekben. Elkészítés előtt mindig tisztítsa meg a levélnyelet, és a rostos külső réteget húzza le!

Figyelmeztetés!

Fontos tudni, hogy a rebarbara oxálsavat tartalmaz, különösen az idősebb levelekben és a nyár végi hajtásokban. Ezért mindig a tavaszi, fiatal levélnyeleket fogyassza, és mértékkel használja, különösen akkor, ha vesebetegségre hajlamos!

Kiemelt kép: Pixabay

Életmentő a madaraknak: így tartsuk jégmentesen az itatót télen!

2025. december 10. 14:10

Egyszerű trükkökkel egész télen biztosíthatunk friss vizet a madaraknak, még erős fagyok idején is.

Téli veteményeskert: mit szüretelünk télen?

2025. december 10. 05:40

A téli betakarítás nemcsak gazdaságos, hanem különleges élményt is nyújt: friss, vitamindús zöldségek kerülhetnek ilyenkor is az asztalra.

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Ezeket a gyógynövényeket gyűjthetjük be júliusban

2023. július 25. 09:10

Lassan magunk mögött hagyjuk a júliust, ideje áttekinteni azokat a gyógynövényeket, amelyeket ilyenkor gyűjthetünk, hogy aztán áldásos hatásukat a hideg őszi-téli napokon is élvezhessük.

Így aratják az őszi búzát Tabajd határában (VIDEÓK)

2018. július 4. 09:07

Zsár Ernő Tamás tabajdi fiatal gazdálkodót látogattuk meg, ahonnan élőben jelentkeztünk a fülkéből, valamint drónvideót is készítettünk.

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

2024. január 18. 13:10

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.

Megvárjuk a betakarítással minden hüvely beérését a zöldborsón?

2025. június 20. 04:40

Mikor érik meg az összes borsó egy növényen? Érdemes a betakarítással megvárni, míg mindegyik hüvely beérik?