Állattenyésztés

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

Agrofórum Online

A globális népességnövekedés és a hagyományos fehérjeforrások, mint a szója és a halliszt, környezeti terhei új megoldások keresésére ösztönzik az agrárszektort.

A rovarfehérje, különösen a fekete katonalégy (Hermetia illucens) és a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvái, ígéretes alternatívát jelentenek. Ezek az ízeltlábúak magas fehérjetartalmuk és kedvező aminosav-összetételük révén alkalmasak lehetnek a hagyományos takarmány-kiegészítők kiváltására.

Fekete katonalégy
Fekete katonalégy

Sertéstáp rovarból: elmélet és gyakorlat

Kísérleti eredmények szerint a rovarfehérje alapú takarmányok pozitív hatással lehetnek a sertések növekedésére és egészségére. Azonban a gyakorlatban még számos kihívással kell szembenézni: a rovaralapú takarmányok előállítási költségei jelenleg magasabbak, mint a hagyományos alternatíváké, és a technológiai infrastruktúra is fejlesztésre szorul.

Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarfehérjék felhasználását a sertés- és baromfitakarmányokban
Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarfehérjék felhasználását a sertés- és baromfitakarmányokban

Az iparág kihívásai

Bár a rovarfehérje-piac gyors növekedést mutat, a szektor még számos akadállyal küzd. A nagyüzemi rovarfarmok működtetése jelentős beruházásokat igényel, és a termelés skálázása technológiai és logisztikai kihívásokat vet fel. Emellett a szabályozási környezet és a fogyasztói elfogadás is befolyásolja az iparág fejlődését.

Európai szabályozás és lehetőségek

Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarfehérjék felhasználását a sertés- és baromfitakarmányokban, ami jelentős lépés a rovaralapú takarmányok elterjedése felé. Ez a döntés új lehetőségeket nyit meg a fenntartható állattenyésztés terén, és ösztönözheti a rovarfehérje-alapú takarmányok kutatását és fejlesztését.

Kitekintés: a rovarfehérje jövője

A rovarfehérje-alapú takarmányok ígéretes alternatívát kínálnak a fenntartható állattenyésztésben, de az iparág fejlődése számos tényezőtől függ. A technológiai innovációk, a gazdasági életképesség, a szabályozási támogatás és a társadalmi elfogadás mind kulcsszerepet játszanak abban, hogy a rovarfehérje valóban a jövő takarmányává váljon.

(Forrás: Insekten als Schweinefutter: Nur ein Hype oder schon praxistauglich | agrarheute.com, Alternatives Futter im Schweinetrog: Mehlwürmer und Soldatenfliegen | agrarheute.com)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

Jelölés nélkül nem tartalmazhatnak „tücsköt, bogarat” az élelmiszerek

2023. február 2. 09:46

Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nébih-hez a rovarokat tartalmazó élelmiszerek kapcsán.

Rovarlárvákból készítenek takarmányt Magyarországon

2024. május 20. 08:10

Az Agroloop helyi élelmiszer-feldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére.

Közvetlen fogyasztás helyett: sertéstakarmányozás rovarokkal

2023. november 24. 14:40

Az európai ember számára a rovarok fogyasztása néhány kísérletező kedvű egyén kivételével teljesen idegen. De mi lenne, ha mi maradnánk a hagyományos ételeinknél, mint a baromfi vagy a disznó, és őket táplálnánk ezzel az új fehérjeforrással? A baromfi esetében ez már bevett eljárás, és biztató kísérletek folynak a sertések takarmányozásával kapcsolatban is.

A csótányoknak is jut szerep a jövő mezőgazdaságában

2024. augusztus 31. 16:10

Szigorú higiéniai normák mellett már Európában és Észak-Amerikában is működnek rovarfarmok, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet.