Az Európai Unió cukorpiaca jelentős átalakuláson megy keresztül: a cukorrépa vetésterülete a 2025/26-os szezonban várhatóan 9%-kal csökken – közölte a Tereos, Európa egyik vezető cukorgyártó vállalata.
Az okok között az ukrán cukorexport megugrása, a magas európai termelés és a fogyasztás csökkenése is szerepel.
Jelentős visszaesés a cukorpiacon
David Souriau, a Tereos kereskedelmi igazgatója szerint a vetésterület visszaesése „jelentős” hatású az egész ágazat számára. A Genfben megrendezett S&P Global cukorpiaci konferencián a résztvevők csaknem fele 5-8%-os csökkenésre számít a cukorrépa-területeken – a szezon 2025 októberétől 2026 szeptemberéig tart.
Az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb cukorgyártója, így bármilyen visszaesés a termelésben nemzetközi hatással bírhat. Bár a jelenlegi globális cukorárak közel 2,5 éves mélyponton vannak, az európai kínálat szűkülése stabilizáló tényezőként hathat a világpiacon.
Üzembezárások: komoly strukturális gondok
További aggodalmat keltenek a közelmúltban történt üzembezárások Franciaországban, Csehországban és Ausztriában. Ezek a döntések nemcsak a regionális termelést csökkentik, hanem növelik az árvolatilitás kockázatát is.

„Ha egy kapacitást bezárnak, azt nem lehet gyorsan újraindítani” – figyelmeztetett Souriau. Hozzátette: a volatilitás kezelésére kevéssé felkészült az ágazat, és ez az egyik legnagyobb kihívás lesz a következő években.
Árnyomás alatt a cukorpiac
A piaci elemzők szerint a cukor árának jövőbeli alakulását több tényező befolyásolja:
- az ukrán exportpolitikák és termelési szintek,
- a fogyasztási szokások átalakulása (pl. cukormentes termékek terjedése),
- az édesítőszer-alapanyagok ármozgásai,
- az EU agrárpolitikájának változásai.
A csökkenő vetésterület és a bezáró üzemek hosszabb távon a cukorárak emelkedését is elindíthatják, ám egyelőre nagyfokú bizonytalanság jellemzi a piacot.
Képek: Pixabay