Agrárközélet

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

MTI

A 25. Gyulai Pálinkafesztivál keretében idén is sor került a Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, valamint az Év Pálinkás Bonbonja megmérettetés díjátadójára. A szervezők tájékoztatása szerint a pálinkák mellett a kreatív bonbonkülönlegességek is főszerepet kaptak a rendezvényen.

Az Év Pálinkás Bonbonja címet a gyulai Kis Kézműves Kft. nyerte el Luxus Fúzió elnevezésű kreációjával, amely különlegessége, hogy három hungarikum – fügepálinka, tokaji aszú és libamáj – alkotja a tölteléket. A tétel a legjobb krémtöltelékes bonbon díját is kiérdemelte az 51 nevezett édesség közül.

A cseresznye éve: külön bonbonkategória is született

Mivel 2025-ben a fesztivál gyümölcse a cseresznye volt, a szakmai zsűri külön versenykategóriában értékelte a cseresznyepálinkával készült bonbonokat. A 27 indulóból a dunaújvárosi Csokiss Manufaktúra Vadcseresznye bonbonja bizonyult a legjobbnak, amely a Szicsek Pálinkafőzde italát tartalmazta.

Diákverseny és új kategóriák a bonbonfronton

Külön elismerésben részesült az oktatási intézményekből érkező 31 bonbon is. E kategória győztese a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Gundel Károly Vendéglátó Technikumának diákja, Fazekas Zita lett, aki Pálinkás Jó Reggelt nevű homoktövis pálinkás bonbonjával győzött.

A zsűri külön versenykategóriában értékelte a cseresznyepálinkával készült bonbonokat
A zsűri külön versenykategóriában értékelte a cseresznyepálinkával készült bonbonokat (A kép illusztráció)

Újdonságként idén először ginből, párlatból vagy likőrből készült bonbonok is nevezhetők voltak. A 34 tétel közül a budapesti My Choccy Csokoládémanufaktúra Gin Soirée fantázianevű bonbonja lett a kategória nyertese, amely a Sáppusztai Pálinkafőzde ginjével készült.

Rekordnevezés a párlatversenyen

A Brillante-2025 versenyre 1238 mintát neveztek, összesen 158 pálinkakészítő részéről: 9 kereskedelmi főzde, 58 bérfőzető és 91 magánfőző vett részt a megmérettetésen.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde idén is a Sáppusztai Pálinkafőzde lett, amelynek 2024-es cigánymeggy pálinkája a legjobb kereskedelmi pálinka címet is elnyerte – sorozatban harmadik éve. Emellett 9 minta nyerte el a champion díjat.

A bérfőzdék közül ugyancsak a Sáppusztai Pálinkafőzde teljesített a legeredményesebben. A magánfőzők mezőnyében Lipcsei Adrián címvédőként ismét az élen végzett, míg a legeredményesebb bérfőzető Kiss Tibor lett.

A legjobb magánfőzött párlat díját Madarász Zoltán 2024-es sajmeggy párlata kapta, a legjobb bérfőzetett párlatnak pedig Sóvári Károly 2023-as kajszibarack párlatát választották. Az év legjobb cseresznye párlatát Krajnyák Zoltán készítette.

Gyula város önkormányzata különdíjat is kiosztott: ezt Meggyes Gábor kapta, aki a hollandiai Heythuysen városából küldte be nevezését.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Bemutatják az év legjobb pálinkáit

2022. május 23. 13:37

A pálinka igazi jelkép, hungarikum, amely hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét.

Díjazták az idei legkiválóbb pálinkákat

2018. június 29. 06:03

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.

Kiváló magyar termékek hódíthatják meg Londont és Düsseldorfot

2019. március 18. 15:15

Két nemzetközi kiállításon népszerűsíti a magyar termékeket az Agrármarketing Centrum (AMC). Először vesz részt önálló standdal az International Food and Drink Event (IFE) rendezvényen. A düsseldorfi ProWein Szakkiállításon pedig hat év kihagyás után a tavalyi évtől szervez újra rendszeres megjelenést a Társaság.