Egyéb szakmai közlemények

Kávé helyett cikória – ismeri a régi magyar pótkávét?

Agrofórum Online

Fedezze fel a cikória világát, a természetes koffeinmentes kávéhelyettesítőt, amely gazdag ízével és emésztést támogató hatásával új dimenziót nyújt a mindennapi italélményhez! Ismerje meg, hogyan termessze, készítse el és élvezze a cikóriát, hogy egészségesebb, tudatosabb életet teremtsen magának!

A cikória vagy mezei katáng (Cichorium intybus) egy évelő, vadon élő növény. Gazdag rostokban és antioxidánsokban, elősegíti az emésztést és támogathatja a szív- és érrendszer egészségét. Pörkölve gyökeréből készíthető a hagyományos pótkávéhoz hasonló, koffeinmentes ital. A cikória nemcsak tápláló, hanem ízletes alternatívát is kínál a kávéra vágyóknak.

Termesztése

A cikória egy napfénykedvelő növény, amely szárazságtűrő és hidegtűrő tulajdonságainak köszönhetően sokféle talajon jól fejlődik. Könnyen termeszthető kertben vagy mezőgazdasági körülmények között is.

A vetést leggyakrabban tavasz végén vagy nyár elején végzik, gondos talajelőkészítéssel. A laza, tápanyagban gazdag talaj elősegíti a mély gyökérzet kialakulását, ami a növény egészségét és vitalitását biztosítja. A cikória rendszeres öntözést igényel, különösen száraz időszakokban, de ügyelni kell a túlöntözés elkerülésére, hogy a gyökér ne rothadjon.

A cikória rendszeres öntözést igényel

A gyommentesítés és a talaj fellazítása támogatja a levelek és gyökerek megfelelő fejlődését, miközben a növény természetes ellenálló képessége a kártevőkkel és betegségekkel szemben szintén fontos szempont a sikeres termesztéshez.

Egészséges, jól gondozott cikória esetén a gyökér gazdag tápanyagokban és inulinban, így kiváló alapanyag lehet később a hagyományos pótkávéhoz hasonló ital készítéséhez.

Így lesz belőle cikóriakávé

Válassza ki a legvastagabb és egészséges gyökereket, mert ezek biztosítják a leggazdagabb aromát és textúrát a cikóriakávé elkészítéséhez! Alaposan tisztítsa meg a gyökereket, hogy minden szennyeződést eltávolítson! A tiszta alapanyag adja majd az íz tisztaságát.

A cikóriakávé teljesen koffeinmentes

Vágja a gyökereket egyenletes szeletekre, így a pörkölés során minden darab egyenletesen sötétedhet és kibontakozhat aromája! Pörkölje a szeleteket alacsony hőmérsékleten, 110-120 °C között, fokozatosan barnulásig, hogy megőrizze az inulin prebiotikus hatását és kiemelje a pörkölt jegyeket! Kevergesse rendszeresen, hogy elkerülje a megégést, és biztosítsa a gazdag, kiegyensúlyozott ízvilágot!

Hagyja a pörkölt gyökereket teljesen kihűlni, majd őrölje finomra, hogy a főzés során a teljes aroma felszabaduljon! Használjon mérsékelt mennyiséget a főzéshez, általában egy-két teáskanálnyit csészénként! Lassan forralja fel, így az ital karakteres, de nem kesernyés lesz! Az őrölt cikóriát légmentesen, hűvös, száraz helyen tárolja, hogy hosszú ideig megőrizze frissességét és aromáját!

Cikóriakávé vagy hagyományos kávé

A cikóriakávé egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen koffeinmentes, így bátran fogyaszthatja este is, anélkül, hogy az alvását befolyásolná. A cikóriagyökér gazdag inulinban, amely prebiotikumként támogatja a bélflóra egyensúlyát és segíti az emésztést, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a jobb közérzethez és az immunrendszer erősödéséhez.

Fontos azonban, hogy mértékkel fogyassza, mert a túlzott mennyiség puffadást vagy hasmenést okozhat, különösen, ha szervezete nincs hozzászokva a magas rostbevitelhez! Figyeljen arra, hogy terhesség vagy szoptatás idején a cikória használatát egyeztesse orvosával, mert bizonyos körülmények között nem javasolt a túlzott fogyasztása!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A növények tényleg beszélnek? Leleplezzük a növényi kommunikáció mítoszát

2025. december 1. 08:10

A növények nem némák: a kutatások szerint egészen különös módszerekkel üzennek egymásnak. Most kiderül, mi igaz a mítoszokból.

Így lesz a kerti mohából tartós dekoráció

2025. november 30. 08:10

Fél óra alatt tartós, higiénikus dekorációt készíthetünk, ha a kertből gyűjtött mohát a sütőben szárítjuk.

Leesett az állunk: ennyire kényes a cserepes azálea

2025. november 28. 11:10

Az azálea gyönyörű, mégis rendre elpusztul otthon? Kiderült, milyen végzetes hibákat követünk el nap mint nap.

A kert, ami lenyűgözi a vendégeket: adventi koszorú saját alapanyagból!

2025. november 27. 11:10

Pár jól választott örökzölddel a kertben olyan adventi koszorút készíthet, ami hetekig friss és illatos marad. Ezekkel érdemes próbálkozni!

Elfeledett magyar pótkávénk, a Franck

2025. január 16. 11:10

A Franck név először 1879-ben tűnt fel az Osztrák-Magyar Monarchia területén, Linzben, ahol felépítette hatalmas pótkávégyárát.