Fedezze fel a cikória világát, a természetes koffeinmentes kávéhelyettesítőt, amely gazdag ízével és emésztést támogató hatásával új dimenziót nyújt a mindennapi italélményhez! Ismerje meg, hogyan termessze, készítse el és élvezze a cikóriát, hogy egészségesebb, tudatosabb életet teremtsen magának!
A cikória vagy mezei katáng (Cichorium intybus) egy évelő, vadon élő növény. Gazdag rostokban és antioxidánsokban, elősegíti az emésztést és támogathatja a szív- és érrendszer egészségét. Pörkölve gyökeréből készíthető a hagyományos pótkávéhoz hasonló, koffeinmentes ital. A cikória nemcsak tápláló, hanem ízletes alternatívát is kínál a kávéra vágyóknak.
Termesztése
A cikória egy napfénykedvelő növény, amely szárazságtűrő és hidegtűrő tulajdonságainak köszönhetően sokféle talajon jól fejlődik. Könnyen termeszthető kertben vagy mezőgazdasági körülmények között is.
A vetést leggyakrabban tavasz végén vagy nyár elején végzik, gondos talajelőkészítéssel. A laza, tápanyagban gazdag talaj elősegíti a mély gyökérzet kialakulását, ami a növény egészségét és vitalitását biztosítja. A cikória rendszeres öntözést igényel, különösen száraz időszakokban, de ügyelni kell a túlöntözés elkerülésére, hogy a gyökér ne rothadjon.

A gyommentesítés és a talaj fellazítása támogatja a levelek és gyökerek megfelelő fejlődését, miközben a növény természetes ellenálló képessége a kártevőkkel és betegségekkel szemben szintén fontos szempont a sikeres termesztéshez.
Egészséges, jól gondozott cikória esetén a gyökér gazdag tápanyagokban és inulinban, így kiváló alapanyag lehet később a hagyományos pótkávéhoz hasonló ital készítéséhez.
Így lesz belőle cikóriakávé
Válassza ki a legvastagabb és egészséges gyökereket, mert ezek biztosítják a leggazdagabb aromát és textúrát a cikóriakávé elkészítéséhez! Alaposan tisztítsa meg a gyökereket, hogy minden szennyeződést eltávolítson! A tiszta alapanyag adja majd az íz tisztaságát.

Vágja a gyökereket egyenletes szeletekre, így a pörkölés során minden darab egyenletesen sötétedhet és kibontakozhat aromája! Pörkölje a szeleteket alacsony hőmérsékleten, 110-120 °C között, fokozatosan barnulásig, hogy megőrizze az inulin prebiotikus hatását és kiemelje a pörkölt jegyeket! Kevergesse rendszeresen, hogy elkerülje a megégést, és biztosítsa a gazdag, kiegyensúlyozott ízvilágot!
Hagyja a pörkölt gyökereket teljesen kihűlni, majd őrölje finomra, hogy a főzés során a teljes aroma felszabaduljon! Használjon mérsékelt mennyiséget a főzéshez, általában egy-két teáskanálnyit csészénként! Lassan forralja fel, így az ital karakteres, de nem kesernyés lesz! Az őrölt cikóriát légmentesen, hűvös, száraz helyen tárolja, hogy hosszú ideig megőrizze frissességét és aromáját!
Cikóriakávé vagy hagyományos kávé
A cikóriakávé egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen koffeinmentes, így bátran fogyaszthatja este is, anélkül, hogy az alvását befolyásolná. A cikóriagyökér gazdag inulinban, amely prebiotikumként támogatja a bélflóra egyensúlyát és segíti az emésztést, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a jobb közérzethez és az immunrendszer erősödéséhez.
Fontos azonban, hogy mértékkel fogyassza, mert a túlzott mennyiség puffadást vagy hasmenést okozhat, különösen, ha szervezete nincs hozzászokva a magas rostbevitelhez! Figyeljen arra, hogy terhesség vagy szoptatás idején a cikória használatát egyeztesse orvosával, mert bizonyos körülmények között nem javasolt a túlzott fogyasztása!
Képek: Pixabay.