Életmód, gasztronómia

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

Agrofórum Online

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de van egy különleges fajtája, amelynek neve nemcsak a kávérajongók, hanem a luxuscikkek kedvelői körében is ismerősen cseng: ez a Kopi Luwak, más néven cibetkávé. A különlegesség titka egy apró, éjszakai életmódot folytató állatban, a cibetmacskában rejlik.

Miért ilyen különleges?

A cibetmacska (más néven luwak) főként Délkelet-Ázsiában él, és kedveli a kávécserjék érett, piros bogyóit. Amikor elfogyasztja őket, a gyomrán áthaladó kávészemek különleges fermentációs folyamaton mennek keresztül. Az állat szervezete nem emészti meg a magokat, viszont az emésztőenzimek lebontják a kesernyés anyagokat, és lágyabb, gazdagabb ízvilágot alakítanak ki.

Az így „előkezelt” kávészemeket az állat ürülékéből gyűjtik ki, majd alapos tisztítás és feldolgozás után pörkölik meg. Az eredmény egy különleges, selymes, alacsony savtartalmú kávé, amelynek aromája a szakértők szerint egyedülálló.

Mennyibe kerül?

A Kopi Luwak kávé ára rendkívül magas: egy kilogramm akár több száz, sőt, ezer euróba is kerülhet. Ennek oka egyrészt a ritkaság és az előállítás bonyolultsága, másrészt az, hogy a valóban hagyományos, vadon élő cibetmacskák által „készített” kávé mennyisége igen korlátozott.

Etikai kérdések

Az elmúlt években a cibetkávé termelése körül komoly viták alakultak ki. Sok helyen ugyanis a cibetmacskákat fogságban tartják, kizárólag kávébogyóval etetik, hogy növeljék a termelést. Ez azonban komoly állatjóléti problémákat vet fel, és az így előállított kávé minősége sem éri el a vadon élő állatok által „válogatott” szemek szintjét. Emiatt egyre több szakértő és kávérajongó fordul el ettől a módszertől, és csak ellenőrzött forrásból származó Kopi Luwakot vásárol.

Divat vagy valódi élmény?

A cibetkávé kétségkívül a világ egyik legdrágább és legkülönlegesebb kávéja, de nem biztos, hogy mindenki számára megéri az árát. Ízvilága különleges és lágy, ám sok kávészakértő szerint más prémium arabica vagy microlot kávék is hasonló élményt nyújthatnak, jóval alacsonyabb áron.

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról. Aki egyszer kipróbálja, valóban különleges élménnyel gazdagodhat, de érdemes tudatosan választani, honnan származik a világ legdrágább kávéja.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

A vártnál jobban teljesített a kávézólánc

2020. november 1. 08:38

A Starbucks kávézólánc a koronavírus terjedése miatt ez előző hónapokban kénytelen volt bezárni számos üzletet, és korlátozni a működést még a kiszállítások területén is a COVID-19 járvány csúcspontján, de az eladások azóta javultak.

A következő generációs élelmiszer-technológiára figyel a Starbucks

2020. május 1. 05:36

A Starbucks kereskedelmi partnerséget hoz majd létre a következő generációs élelmiszer és kiskereskedelmi technológiai vállalatokkal.

Veszélyben a kávé, a cukornád és a narancs termőterülete

2021. augusztus 9. 06:56

Az arabica kávé ára közel hét éves csúcsot ért el a hét elején, mivel a szokatlan hideg időjárás befolyásolta a termést.

Erős évek következhetnek a kávézóláncnál

2020. december 12. 10:07

A jövőben a megrendeléseket elsősorban digitálisan, előre fizetve akarják felvenni, mivel a vállalat a változó szokásokra reagálva új üzletformátumokra térhet át.