14℃ 9℃
október 23. Gyöngyvér, János, Gyöngyi
Szőlő-Bor

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

Agrofórum Online

A szőlő rendkívül alkalmazkodó növény – mészkövön, agyagon vagy kavicson is megél, és minden talajtípus más karaktert ad a bornak. De a vulkanikus talaj egészen különleges. Bár a Föld felszínének mindössze 1%-át borítja, az innen származó borok a világ legizgalmasabbjai közé tartoznak.

Hazánkban különösen gazdag ez az örökség: Tokaj, Somló, Badacsony, a Mátra, az Eger és a Bükk térsége, sőt a Balaton-felvidék is évmilliók vulkáni emlékét őrzi.

A talaj, amely lávából született

A vulkanikus talaj lehűlt lávából, hamuból és habkőből képződik. Kémiailag fiatal, ásványokban gazdag, aktív közeg: sok benne a nátrium, a kálium, a kalcium és a magnézium. Szerkezete laza, jól szellőző, ugyanakkor szerves anyagban szegény. A szőlő kezdetben nehezen boldogul benne, de amikor gyökerei mélyre hatolnak, elérik azokat az ásványi rétegeket, amelyekből a tápanyagok lassan, de folyamatosan oldódnak ki. Ez a küzdelmes növekedés végül koncentráltabb termést, feszített savakat és egyedülálló ízvilágot eredményez.

Nem maga a bor „vulkanikus”, hanem az alapkőzet és a rajta kialakuló talaj az, amely a terroir különleges arcát formálja. A magyar borvidékek közel ötöde ilyen eredetű kőzeten fekszik – több mint tízezer hektárnyi területen.

Ízben is érezhető a kőzet

A vulkanikus terroirról származó borok jellemzően magas savtartalmúak, feszes szerkezetűek, gyakran sós-ásványos, füstös vagy „tengeri” jegyekkel. A mineralitás azonban nem szó szerinti: a kőzetek és ásványok íztelenek, az érzékelt „kőíz” valójában a talaj és a mikroorganizmusok kölcsönhatásának, a geoterroir élő rendszerének köszönhető. A szőlőt nem a bazalt vagy a riolit táplálja, hanem a bennük málló ásványokból származó ionok, illetve a talaj mikrobiótája, amely elősegíti ezek felvételét.

A riolitos tokaji és a bazaltos badacsonyi borok példája mutatja: eltérő ásványtani háttérből is születhet hasonlóan minerális, karakteres bor. A „tűzkő” vagy „földes” jegyek sem magukból az ásványokból erednek, hanem szerves vegyületekből, mint a geozmin vagy a petrichor. A vulkanikus bor tehát inkább metafora – a föld erejének érzékszervi lenyomata.

Magyarország vulkanikus kincsei

Tokaj borvidéke 15-10 millió éves riolittufás kőzeteken fekszik. A mikro- és makroelemekben gazdag alapkőzet adja a borok híres komplexitását és hosszan tartó savszerkezetét. A riolit, dácit és andezit rétegek váltakozása a borok finom füstösségében is visszaköszön.

Somló egy hajdani bazaltvulkán, ahol a magnéziumban, vasban és kalciumban gazdag kőzet különleges ásványosságot ad a Juhfark, Hárslevelű és Olaszrizling boroknak.

Badacsony bazalthegyei

Badacsony és a Balaton-felvidék bazalthegyei a fiatalabb, 3-5 millió éves vulkanizmus tanúi. Itt a bazaltos talaj és a Balaton közelsége együtt teremti meg a hűvösen fűszeres, sós karaktert, amely a Kéknyelű és a Szürkebarát borokat egyedivé teszi.

A Mátra, Eger és a Bükk térsége a miocén kori robbanásos vulkanizmus örököse, dácitos és riolitos tufáinak talajai adják az ottani borok lendületét és feszességét. Ezeken a területeken a vulkáni eredet nemcsak ízvilágban, hanem a borok szerkezetében is jól érezhető.

A tűz íze a pohárban

A vulkanikus kőzetek – riolit, andezit, bazalt – más és más módon formálják a talajt és a szőlőt, de közös bennük a mélység, az intenzitás és az ásványos elegancia. A magyar borok vulkanikus öröksége nemcsak ízében, hanem születésének történetében is a föld energiáját hordozza. Minden kortyban ott rejlik a hajdani tűzhányók évmilliós ereje.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

A káposztafélék tápanyagmérleg alapján számított környezetkímélő trágyázása, I. – Talaj- és tápanyagigény

2023. október 2. 08:10

Magyarországon a káposztafélék termőterülete az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett, megközelítőleg csak 2500–3000 ha-on termesztenek fejes káposztát, kelkáposztát, karalábét, brokkolit, karfiolt, kelbimbót és kínai kelt. A szabadföldi termesztésen kívül jelentős a fóliával takart terület, ahol a fejes káposzta mellett karalábét és kínai kelt hajtatnak.

Áfonyatermesztés: 7 tipp a gazdag termésért

2025. március 3. 16:10

Az áfonya nemcsak finom, hanem egészséges is, és megfelelő gondozás mellett saját kertünkben is könnyen termeszthető.

Mikrobiális fegyverek a talajgombák ellen

2025. október 2. 08:10

A talajból támadó gombás betegségek ellen kevés a fegyver, de a mikrobiális védekezés lassan, de biztosan változást hoz.

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?