Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.
Egyre többen látják és közvetlenül tapasztalják, hogy a klíma valóban megváltozott Földünkön. A magyar gazdák újabb nagy hányada alighanem ebben az évben hagy fel például a kukoricával, amelynek termesztési övezete egyértelműen északabbra húzódott tőlünk. A szlovákok és a lengyelek egyre nagyobb kedvvel vetik, miközben nekünk alternatív növényeket kell keresnünk helyette.
Érdekes hírek érkeznek a magyar kiskertekből is, ahol a szinte állandó lakónak számító füge, citrom és kivi mellett lassan megjelenik a datolyaszilva, sőt akár a banán is. A mediterrán térség ikonikus növényét, az olívafát ugyancsak egyre többen ültetik idehaza, már csak azért is, mert kiválóan bírja a hőséget, amiből nyáron nekünk is egyre hosszabb periódusok jutnak. Az olajfa szerencséje, hogy az enyhe telek is egyre gyakoribbak, bár aki valóban sikerrel akarja nevelni, az dézsában tegye, és a fagyok idején télikertben vagy fóliában tárolja.
A fenti jelenségek nem kizárólag Magyarországra jellemzőek. Az angol sajtó éppen a napokban adott hírt arról, hogy a szigetországban megtörtént az első olajfaszüret. Jegyezzük fel a helyszínt is: a Lincolnshire megyei Spalding település közelében történt mindez, nem messze Anglia keleti partjaitól és a The Wash nevű öböltől.
Máris terem
Jelenleg mindez a rekordok könyvébe kívánkozik, hiszen ez a legészakibb terület bolygónkon, ahol kereskedelmi céllal termesztenek olajbogyót. Egy ottani családi vállalkozás 10 hektáros ültetvénnyel rendelkezik, amelyet mindössze tavaly ültettek, ám máris termőre fordult. A termés feldolgozását is elvégzik, olívaolajat is palackoznak. A szedést a családtagok és barátok kézzel végzik, és a bogyókat néhány órán belül préselik, hogy megőrizzék a minőségét.
„Nagyon elégedettek vagyunk, hogy túl vagyunk első, bár kicsinyke szüreten. Bebizonyosodott, hogy az olajfa képes virágozni, teremni, fejlődni nálunk szabadföldön, kereskedelmi mértékben is”
– mondta elégedetten a tulajdonos, David Hoyles. A fagyok, az erős szél és a sok eső miatt kevesebb lett a hozam az elvártnál, és a bogyók is apróbbak, de a 2025-ös évjárat íze így is fantasztikus a gazda szerint. Terveik szerint a termelési volumenüket évről évre emelni tudják majd.
Egy angol kertészeti szakértő már régebb óta kísérletezik az olívával, így teszi: