4℃ 2℃
december 13. Luca, Otília, Lúcia, Éda, Tilia
Egyéb szakmai közlemények

Agrármérnök tanár: több mint 15 év kihagyás után indul újra a szak

Agrofórum Online

Csaknem tíz év szünet után újra indul az agrármérnök tanár szak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Juhász Csabát, a kar dékánhelyettesét az újraindítás okairól, a képzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról kérdeztük. 

Mikor szűnt meg a képzés?

Korábban 1993 és 2011 között szerepelt agrármérnök tanár szak a debreceni agrárkar kínálatában. Azokban az években összesen 477-en szerezték meg a tanári végzettséget. Nappali tagozaton 194, míg levelező tagozaton 283 hallgató szerzett mérnöktanári diplomát. Az utolsó hallgatók 2011-ben tettek mérnöktanári záróvizsgát.

Mi okból szűnt meg?

A képzés az ötéves osztatlan agrármérnök szakhoz kötődő választható szakirányként működött. Mivel  a bolognai folyamatban az osztatlan agrármérnök szak megszűnt, a korábbi képzést nem lehetett tovább folytatni. Ismételt akkreditáció pedig abban az időszakban nem történt.

Juhász Csaba, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánhelyettese

Most mi indokolta az „újraélesztését”?

Az agrármérnök tanár szak iránt folyamatos érdeklődés volt tapasztalható, elsősorban a Debreceni Egyetem beiskolázási körzeteiből. Úgy gondoltuk, hogy mivel az egyetemünk integrált, agrárképzésünk multifunkciós jellegéből következően minden feltétel adott a képzés újraindításához. A közoktatás igénye a jól képzett tanárok iránt szintén elősegítette elképzeléseinket. Erőfeszítéseinket támogatta egy sikeres EFOP pályázat is. A „Kooperatív képzések és oktatási innováció a szakmai tanárképzésben Kelet-Magyarországon (KOSZT)” című projektünk általános célja a felsőoktatásban való részvétel és végzettségi szint növelése a Kelet-Magyarországi régióban kooperatív képzések és oktatási innováció megvalósításával a mérnökpedagógia és szaktanár képzések területén.

Hány éves képzésről van szó?

Sikeres akkreditáció után a 2018/2019-es tanévtől kezdődően az agrármérnök tanár szak két szakirányát (mezőgazdaság, élelmiszer) indítjuk két- vagy négy féléves, levelező képzési formában. A négyféléves, 120 kreditből álló képzést mezőgazdasági képzési területen szerzett BSc diplomával rendelkezők választhatják, a kétféléves, 60 kredites formát pedig azok, akik ötéves osztatlan vagy mesterképzésben vettek részt korábban. A képzés mind államilag támogatott, mind költségtérítéses formában meghirdetésre került.

Jellemzően milyen tárgyakra épül?

A kétféléves formában döntően pedagógiai és pszichológiai tárgyakra épül szakmai módszertannal kiegészítve, míg a hosszabb idejű képzés keretében mindezek mellett mezőgazdaság- és élelmiszertudományhoz kapcsolódó tárgyakat is oktatunk. Egyedi sajátossága a debreceni képzésnek, hogy a gyakorlatok egy részét is a Debreceni Egyetem keretei között végezhetik a tanárjelöltek, a Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium élelmiszer-, illetve mezőgazdasági szakmacsoportjában. A képzés keretében a Debreceni Egyetem jól képzett szakemberei, különböző karokról érkezve (Bölcsészettudományi, Gazdaságtudományi, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar) oktatják a hallgatókat. Törekszünk az újfajta, elektronikus tananyagok és eszközök használatára, sőt a hallgatókat szeretnénk – a Neveléstudományi Doktori Program szakmai együttműködésével – kutatási programokba is bevonni. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar saját fiatal oktatóit is támogatja abban, hogy elvégezzék az agrármérnök tanári szakot.

Ismereteik szerint, mely területeken lehet ezzel a végzettséggel elhelyezkedni?

A jelentkezők többsége középiskolai tanár, számukra kiváló lehetőség ez az életpályamodellben történő előrelépésre. Rendkívül fontos szerepük van ugyanakkor az agrármérnök tanároknak a felnőttoktatásban is, a halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalók képzésében, átképzésében az elmaradott régiókban. Az egyre jelentősebb duális képzési formában a mérnöktanár szak a munkarőpiaci szereplők számára is perspektívát jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes zöld üzenet: mit mutat a lucabúza?

2025. december 13. 07:10

A lucabúza nem csak dísz: évszázadok óta úgy tartjuk, titokzatos üzenetet hoz a következő évről. Idén vajon mit jósol?

5 süteményillatú dísznövény, ami becsapja az orrunkat: mintha cukrászdában járnánk

2025. december 12. 08:10

Vannak növények, amelyek illata annyira édes, hogy könnyen elhisszük, valahol valaki sütit süt. Pedig csak ezek a különlegességek illatoznak.

Pára az ablakban? Komoly gondot jelez

2025. december 9. 08:10

A párás ablak nem csupán esztétikai kellemetlenség, hanem komoly hibák előhírnöke. Ha nem lépünk időben, a kár gyorsan súlyosbodik.

Így lesz a narancsból dekoráció egyetlen délután alatt

2025. december 5. 08:10

A szárított narancs ma újra trendi, dekorációként és a konyhában is tarol. Ezzel a módszerrel Ön is profi végeredményt kap otthon.

Üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítása

2020. október 16. 08:31

Befejeződött a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. konzorciumi vezető, a Debreceni Egyetem és a Balogh-Farm Tépe Kft. konzorciumi tagok kutatás-fejlesztési projektje. A beruházás összköltsége 2,151 milliárd Ft, melyből a projekt 1,202 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást a Széchenyi 2020 program „GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” tárgyú pályázati felhívása keretében nyert el.

A nyomonkövetés beépül az agrárképzésbe

2018. november 22. 15:19

Az új együttműködés keretében a debreceni kar oktatóit felkészítik naprakész tudással és a hallgatóknak tartanak majd előadásokat magyar és angol nyelven egyaránt, egy gyakorlati tudásbázis kiépítését is tervezik, ipari partnerekkel.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

Egyetemi paprika az űrben

2023. szeptember 9. 11:40

A HUNOR – Magyar Űrhajós Program keretében a Debreceni Egyetem kutatói hosszútávú űrmissziók élelmiszer-előállítását kiszolgáló rendszerek kifejlesztésén dolgoznak.