Egyéb szakmai közlemények

Agrármérnök tanár: több mint 15 év kihagyás után indul újra a szak

Agrofórum Online

Csaknem tíz év szünet után újra indul az agrármérnök tanár szak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Juhász Csabát, a kar dékánhelyettesét az újraindítás okairól, a képzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról kérdeztük. 

Mikor szűnt meg a képzés?

Korábban 1993 és 2011 között szerepelt agrármérnök tanár szak a debreceni agrárkar kínálatában. Azokban az években összesen 477-en szerezték meg a tanári végzettséget. Nappali tagozaton 194, míg levelező tagozaton 283 hallgató szerzett mérnöktanári diplomát. Az utolsó hallgatók 2011-ben tettek mérnöktanári záróvizsgát.

Mi okból szűnt meg?

A képzés az ötéves osztatlan agrármérnök szakhoz kötődő választható szakirányként működött. Mivel  a bolognai folyamatban az osztatlan agrármérnök szak megszűnt, a korábbi képzést nem lehetett tovább folytatni. Ismételt akkreditáció pedig abban az időszakban nem történt.

Juhász Csaba, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánhelyettese

Most mi indokolta az „újraélesztését”?

Az agrármérnök tanár szak iránt folyamatos érdeklődés volt tapasztalható, elsősorban a Debreceni Egyetem beiskolázási körzeteiből. Úgy gondoltuk, hogy mivel az egyetemünk integrált, agrárképzésünk multifunkciós jellegéből következően minden feltétel adott a képzés újraindításához. A közoktatás igénye a jól képzett tanárok iránt szintén elősegítette elképzeléseinket. Erőfeszítéseinket támogatta egy sikeres EFOP pályázat is. A „Kooperatív képzések és oktatási innováció a szakmai tanárképzésben Kelet-Magyarországon (KOSZT)” című projektünk általános célja a felsőoktatásban való részvétel és végzettségi szint növelése a Kelet-Magyarországi régióban kooperatív képzések és oktatási innováció megvalósításával a mérnökpedagógia és szaktanár képzések területén.

Hány éves képzésről van szó?

Sikeres akkreditáció után a 2018/2019-es tanévtől kezdődően az agrármérnök tanár szak két szakirányát (mezőgazdaság, élelmiszer) indítjuk két- vagy négy féléves, levelező képzési formában. A négyféléves, 120 kreditből álló képzést mezőgazdasági képzési területen szerzett BSc diplomával rendelkezők választhatják, a kétféléves, 60 kredites formát pedig azok, akik ötéves osztatlan vagy mesterképzésben vettek részt korábban. A képzés mind államilag támogatott, mind költségtérítéses formában meghirdetésre került.

Jellemzően milyen tárgyakra épül?

A kétféléves formában döntően pedagógiai és pszichológiai tárgyakra épül szakmai módszertannal kiegészítve, míg a hosszabb idejű képzés keretében mindezek mellett mezőgazdaság- és élelmiszertudományhoz kapcsolódó tárgyakat is oktatunk. Egyedi sajátossága a debreceni képzésnek, hogy a gyakorlatok egy részét is a Debreceni Egyetem keretei között végezhetik a tanárjelöltek, a Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium élelmiszer-, illetve mezőgazdasági szakmacsoportjában. A képzés keretében a Debreceni Egyetem jól képzett szakemberei, különböző karokról érkezve (Bölcsészettudományi, Gazdaságtudományi, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar) oktatják a hallgatókat. Törekszünk az újfajta, elektronikus tananyagok és eszközök használatára, sőt a hallgatókat szeretnénk – a Neveléstudományi Doktori Program szakmai együttműködésével – kutatási programokba is bevonni. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar saját fiatal oktatóit is támogatja abban, hogy elvégezzék az agrármérnök tanári szakot.

Ismereteik szerint, mely területeken lehet ezzel a végzettséggel elhelyezkedni?

A jelentkezők többsége középiskolai tanár, számukra kiváló lehetőség ez az életpályamodellben történő előrelépésre. Rendkívül fontos szerepük van ugyanakkor az agrármérnök tanároknak a felnőttoktatásban is, a halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalók képzésében, átképzésében az elmaradott régiókban. Az egyre jelentősebb duális képzési formában a mérnöktanár szak a munkarőpiaci szereplők számára is perspektívát jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Átadták a GOF Hungary Kft. terménytisztító és -szárítóüzemét Dunaföldváron

2024. június 19. 17:10

A GOF Hungary Kft. idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Új terménytisztító és -szárítóüzemének májusi átadó napján Nagy István agrárminiszter kiemelte: az agrárkormányzat célja a korszerűsítési elképzelések támogatása.

Fontos változás, mostantól a fiatalok könnyebben hozzájuthatnak az első 10 hektár földjükhöz

2023. július 13. 11:40

A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tejsavó csalogató hatású a csigákra

2023. április 24. 13:07

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézet jogelődjében végzett csapdázási kísérletek bizonyították a vegyszermentes módszer hatékonyságát. Kiderült, a meztelencsigák ellen kiválóan védekezhetünk tejsavóval.

A környezetvédelem is kiemelt téma a megújult halászattörténeti kiállításon

2022. szeptember 16. 14:34

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban alapítástól kezdve folyamatosak a halászatot bemutató kiállítások.

Ökoképzést indít a Debreceni Egyetem

2023. május 26. 11:39

Az ökológia gazdálkodást támogató alapképzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Magyar fejlesztés a lítium-alapú akkumulátorok ígéretes alternatívája

2023. november 28. 12:40

Újratölthető cink-levegő akkumulátor környezetbarát, nagy teljesítményű prototípusát fejlesztették ki a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának kutatói. Az új típusú energiatároló cellulóz alapú, biológiailag lebomló anyagokat használ adalékanyagként és membránként, a fejlesztés már a léptéknövelés fázisában tart.

A növénytermesztők fajtaválasztását segítik – Kísérletek nemzetközi összefogásban

2023. május 29. 09:26

Az európai növénytermesztés és fajtaminősítés hatékonyságát segítő Horizon 2020-InnoVar projekt legfrissebb tudományos eredményeit mutatták be a kutatók a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében.