Terményárak

Terménypiac: további áremelkedések minden fronton

Agrofórum Online

Változatlanul az időjárás határozza meg a gabonapiacokat, az elmúlt napokban új csúcsokat értek el a jegyzések.

Az északi félteke valamennyi tőzsdéje és a fizikai piacokat mutató helyi kereskedői információk tovább folytatták az erős emelkedő tendenciát. A jelenlegi hírek alapján jelentős további csökkentés várható a búza termésében Európa-szerte, és továbbra is kérdéses az USA-ban betakarításre kerülő tavaszi vetésű búza mennyisége. Az európai eredmények már a 135 millió tonnás mennyiséget is megkérdőjelezik és ez az elmúlt évekhez képest 10 % fölötti csökkenést eredményez. A legjelentősebb visszaesés Németországban várható, a legutóbbi adatok alapján már 25 % fölötti terméscsökkenés sem kizárt. A helyzetet tovább árnyalja, hogy igen jelentős a kiesés a magas minőségi kategóriába eső tételek esetében, és ez az amúgy is prémium termékek iránti keresletet növeli, illetve a szokásos exportpiacok ellátását lehetetlenítheti el.

A franciaországi termésre vonatkozó előzetes összesített eredményeknél is további csökkenésről jött jelentés, az ottani agrárminisztérium korábbi előrejelzést 1 millió tonnával módosította lefelé. Az elemzők szerint még ez is optimista és már 35 millió tonna alatti búza eredményt várnak, a korábbi évek 37-41 millió tonnás eredményei után.

A jelentések alapján a baltikumi és skandináviai termés kiesése is 25-30 % közötti, így az abból a térségből korábban jellemzővé vált kivitel is elmaradhat, sőt már most vannak arról hírek, hogy a tőlünk északra lévő régió ismételten importra fog szorulni.

Mindezeket az sem tudta ellensúlyozni, hogy az időjárás valamelyest kedvezőbbé vált Oroszország nyugati részén és Ukrajnában, és így a betakarítás tudott folytatódni. A heti exportkötések árszintje is tovább emelkedett, most már 230,-USD/to fölötti árakat jegyeztek, amelyek további 15,-USD/to-s növekedést jelentenek. Egyelőre nem lehet látni, meddig tarthat az emelkedés, a mostani szerződések szállítási határideje szeptember és a folyamatos vételek továbbra is szükségesek, így ezen a piacon is várható a további erősödés.

Az egyetlen olyan tényező, ami miatt az áremelkedés megállhat valószínűleg megint csak az időjárás változása lesz – amennyiben a mostani csapadékhiányos helyzet változik, úgy nem kizárt, hogy az árak emelkedése megáll és ezen a magasabb szinten alakul ki egy tartott árszint. Erre azonban ma még kevés esélyt látok, sokkal inkább úgy várom, hogy majd csak a déli félteke kedvező eredményei tudnak megálljt parancsolni az árak emelkedésének.

A korábbi hasonló nagy árfelfutásokat követő korrekció most is bekövetkezhet, erre azonban jellemzően akkor szokott sor kerülni, amikor már ismertek a terméseredmények és azok hatása is érvényesül. Erre most még legalább 2-3 hetet várni kell és ezt a hét végén esedékes újabb USDA-becslés feltehetően nem fogja olyan irányba befolyásolni, hogy zuhanni kezdjenek a jegyzések.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Valutaleértékelés zavarhatja meg a terménypiacokat

2023. december 8. 08:10

Amerikában inkább drágultak a terményárak, míg Európában vegyesebb összképet és több eladót lehetett látni.

Az amerikai aszály miatt drágult a búza

2021. július 29. 06:42

Pluszokat hozott a szerdai nap az agrárpiacokon. Chicagóban a búza 2,4 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab pedig 0,2 százalékkal drágult. A repce kurzusa nem változott. Európában a malmi búza 2 százalékkal, a kukorica 1,4 százalékkal, a repce pedig 1,1 százalékkal ért többet záráskor, mint előző nap. A takarmánybúza piacán is eladói fölény alakult ki.

A kedvező időjárás miatt csökkentek az árak

2023. április 21. 08:44

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Felháborodtak a búzakereskedők a francia adatközlési hiba miatt

2021. november 27. 10:38

Az elmúlt négy hónapban technikai hiba miatt hiányos búzaexport-adatok érkeztek Franciaországból, az Európai Unió legnagyobb beszállítójából, ez bizonyos tekintetben feldühítette a kereskedőket, miközben megpróbálják nyomon követni a keresletet és a kínálatot az alacsonyabb készletek és rekordok ellenére.