Terményárak
Terményárak

Erős kereslet mellett egyhetes csúcsra ért a búza ára

Erős kereslet mellett egyhetes csúcsra ért a búza ára

Agrofórum Online

Amerikában emelkedtek a terményárak, míg Európában vegyes összképet lehetett látni a keddi kereskedés során. Chicagóban a búza és a kukorica 1,2-1,2 százalékkal, a szójabab pedig 0,2 százalékkal drágult, miközben a repce kurzusa 1,3 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza és a kukorica drágult, a repce olcsóbb lett, a takarmánybúza ára pedig az előző napi értéken maradt.

A határidős amerikai búza- és kukoricapiaci árjegyzések emelkedtek kedden, elszakadva a múlt héten beállított többhavi mélypontról, mindez azzal párhuzamosan történt, hogy a Wall Street részvénypiacai felfelé fordultak, és a friss gabonaexport-kereslet jelei mutatkoztak.

A háborús gabonaexport-folyosó Ukrajnából történő kiterjesztésével kapcsolatos tárgyalások bizonytalansága támasztotta alá a drágulást.

A szójabab határidős jegyzésára kisebb előrelépést könyvelhetett el, mivel a nagy brazil termés betakarítása miatti nyomás nehezedett a piacra.

A búza piacán a jelenlegi így is a legalacsonyabb ár a legaktívabb kontraktus folyamatos diagramján 2021 júliusa óta. Százalékos alapon a búza mutatta a legnagyobb növekedést, mivel a kereskedők figyelemmel kísérték az ukrán fekete-tengeri kikötők biztonságos folyosójának kiterjesztésére irányuló tárgyalásokat a hét végére kitűzött határidő előtt. A tárgyalások folytatódnak – közölte kedden az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország, miután Kijev elutasította a 60 napos rövidített megújításra irányuló orosz törekvést.

Az ukrán gabonakezdeményezésre való összpontosítás emlékeztette a kereskedőket arra, hogy a mai alacsony árak indokolhatják bizonyos kockázati prémium visszaállítását

– vélekedett Arlan Suderman, a StoneX nyersanyagpiaci vezető közgazdásza.

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, és a folyosó létrehozása hozzájárult ahhoz, hogy lehűtsék a globális élelmiszer-nyersanyagárakat, amelyek rekordmagasságot értek el, miután Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

Úgy tűnik, hogy a gabonaárak múlt heti többhavi mélypontra süllyedése ösztönözte az export üzletágat. Algéria, Tunézia és Jordánia vásárolt búzát ezen a héten – közölték európai kereskedők, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) pedig kedden megerősítette, hogy 612 000 tonna amerikai kukoricát értékesítettek Kínának.

Európában a malmi búza 2,25 eurós plusz után 269,25 euróba, a kukorica 2,25 eurós áremelkedést követően 264,75 euróba, a repce 2,5 eurós mínusz hatására 482,75 euróba, a takarmánybúza pedig 214 angol fontos tonnánkénti áron stagnált a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Az EU búzaexportőreinek borúsak az új szezonnal kapcsolatos kilátásai

2023. július 3. 10:08

Az orosz búza jelenti a fő veszélyt az EU exportértékesítésére a következő hetekben és hónapokban.

A mínuszok domináltak a múlt héten az agrárpiacokon

2021. augusztus 23. 13:07

Párizsban egy tonna malmi búzáért 273,25 eurót adtak, a kukorica 216 euróba került tonnánként, a repce 557,5 euró/tonnás értéken ment hétvégi pihenőre. Londonban a takarmánybúza 193 angol fontba került tonnánként.

Nagy zuhanás után kicsit emelkedett a szójabab ára

2021. július 8. 07:02

Szerdán emelkedett a chicagói szójabab határidős ára, amit az egy nappal korábbi súlyos lejtmenet részleges korrekciója okozott.

A jó terméskilátások miatt csökken a kukorica ára

2020. június 23. 08:37

Párizsban inkább az eladók uralták a piacot, a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza ára is csökkent.