S. Barbara kérdése: Felszedés után a sárgarépám mindig megrohad, mi fertőzi meg?
Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó
A sárgarépa tárolása során fellépő betegségek közül a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotium) bír a legnagyobb jelentőséggel, rendkívül széles gazdanövénykörrel rendelkezik, elsősorban kétszikűeket fertőz. A fertőzött répákat először vizenyős foltok, majd vastag, fehér, vattaszerű micélium borítja, melyben izzadmánycseppek kíséretében nagy, fekete kitartóképletek, szkleróciumok képződnek. A gyökér pépesen, de nem bűzösen rothad.
A kórokozó a beteg növényi részekben vagy a talajba került szkleróciumokkal telel át. A kedvezőtlen körülményeket a gomba kitartóképletei akár több éven keresztül is átvészelik. A gomba elsősorban sebeken keresztül jut be a karógyökérbe, ezért rendkívül fontos a répa jó minőségű, sérülésmentes betakarítása, szállítása, betárolása. A kórokozó a szabadföldről a betegség tüneteit alig mutató növényekkel kerül a tárolóba, ahol már a szomszédos répákat sebzés nélkül is megfertőzi, ezért a rothadás gócokban jelentkezik. A tárolhatóságot a répa érettsége is befolyásolja, az érettebb répák esetén kisebb a tárolási veszteség.
A fertőzés elkerülése végett a sárgarépát egyszikű kultúra után célszerű termeszteni, kerüljük a frissen trágyázott talajokat, ugyanis a túlzott nitrogénellátás elősegíti a fehérpenészes rothadást. Az elővetemény tarlóját tartsuk gyommentesen (az esetleges gazdanövények miatt), valamint tarlóhántás után zárjuk le a felületet a nedvesség megőrzése céljából (a nedves talajban intenzívebb a talajélet, mely gyéríti a gombák kitartóképleteit). Védekezhetünk a talajba dolgozott Coniothyrium minitans hiperparazita gombákat tartalmazó készítményekkel a gomba kitartóképletei ellen. Betakarítás előtt hagyjuk abba az állomány öntözését és a megfelelő kémiai készítményekkel végezhetünk zárópermetezést is, melyre jelenleg a piraklostrobin + boszkalid, és a ciprodinil + fludioxonil tartalmú készítmények alkalmazhatóak. A tárolásra szánt répát mindenképp a fagyok előtt, lehetőleg kézzel vagy nyűvő rendszerű betakarítógépekkel takarítsuk be. Tárolás során törekedjünk az optimális tárolási hőmérsékletre és kerüljük a kondenzvíz-lecsapódást.
Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához: