Agrárközélet

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzést indított a kamara

NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén tavasszal indította el a viziszárnyastartók számára ingyenes, állategészségügyi/járványvédelmi oktatását.

A képzés résztvevői számára a tananyagot, illetve az előadásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei készítették el, illetve állították össze. Első lépésként 2019. február 28-án a NAK kecskeméti irodájában tartott tájékoztatót a NÉBIH járványügyi referense, ahol a képzést tartó szakemberek részére átadásra kerültek az oktatási anyagok, illetve a képzéssel kapcsolatos legfontosabb információk.

Az oktatók gyakorlati szakemberek közül kerülnek ki, praktizáló állatorvosok, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztők, járványvédelmi, állathigiéniai szakemberek. Az előadások megtartásában a járványvédelmi kerekasztal tagjai is részt vállaltak. A képzés elsősorban a helyes állategészségügyi és járványvédelmi szemlélet kialakítását célozza, de ehhez a helyes telepi gyakorlat napi szintű kialakításán keresztül kíván segítséget nyújtani a termelőknek. A félnapos oktatás során az elsajátítandó anyagot nyomtatva is megkapják a résztvevők, amelyet a kamara honlapjáról elektronikus úton letölthető formában is mindenki által hozzáférhetővé tesznek. A kiadvány a kamara mezőgazdasági kézikönyvsorozatában jelenik meg és minden baromfitartó számára ingyenesen elérhető lesz.

A későbbiekben valamennyi gazdasági állatfaj tartói részére szeretnének segítséget nyújtani a telepi járványvédelem hatékonyabbá tételében, hasonló képzés indítása, illetve szakmai anyag elkészítése révén. Az előadásokat kis csoportokban tervezik megtartani, ezáltal is lehetőséget teremtve a kötetlen párbeszédre és a termelők kérdéseinek egyénre szabott megválaszolására, illetve tanácsadásra. A rendezvények pontos időpontjai és helyszínei az agrár-gazdasági kamara honlapján lesznek elérhetőek, illetve itt lehet ezekre regisztrálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül! – Ha messzire akarsz érni, keress társakat!

2024. november 15. 12:10

A Magyar Növényvédelmi Szövetség küldetése a növényvédőszer-gyártó vállalkozások szakmai érdekképviselete hazánkban.

Mire számíthatnak az amerikai gazdák Trump elnöksége alatt?

2024. november 12. 13:10

Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 47. elnökének. Mit várhatnak tőle az amerikai mezőgazdasági termelők?

Szibéria a szemünk láttára válik mezőgazdasági nagyhatalommá?

2024. november 11. 07:10

A globális felmelegedésnek rengeteg vesztese van, de akadhat néhány nyertese is. Mi várható Oroszországban?

4 ok, amiért a kőris jobb tűzifa, mint a híre

2024. november 3. 10:10

A tűzifafajok közül a kőrisnek nincs jó híre. Pedig számos érv szól amellett, hogy éppen ezt a keményfát használjuk a kályhában vagy kandallóban.

Nagy István: komoly kihívásokkal néz szembe a lúdágazat - kitörési pont a termelői integráció

2022. szeptember 11. 06:37

Komoly kihívásokkal néz szembe a lúdágazat, az egyik legkomolyabb probléma a madárinfluenza, ami idén főleg a víziszárnyas ágazatban okozott jelentős problémákat.

AKI: tavaly kevesebb állatot vágtak le a vágóhidakon, mint az előző évben

2023. március 10. 13:07

A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél, sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől.

Farkas Sándor: a mezőgazdaság egyik legversenyképesebb ágazata a baromfitenyésztés

2021. szeptember 12. 10:18

A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik.

Erdőirtásmentes ellátási láncra van szükség a sertés- és baromfihús esetében is

2022. július 22. 07:17

A követelményeknek vonatkozniuk kell a sertés-, juh- és kecskehúsból, baromfihúsból, kukoricából és gumiból készült termékekre.