Mit tehetünk az őszibarackfát fertőző sztigminás betegség ellen?

Agrofórum Online

H. László kérdése: Az idén nagy problémát okozott a levéllyukasztó betegség az őszibarackfáimon. Mit tegyek, hogy jövőre megakadályozzam ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A levéllyukasztó betegség, más néven sztigminás betegség (Stigmina carpophila) a csonthéjas kultúrákban, az őszibarack mellett többek között a kajszifákon is megjelenő kórokozó. Őszibarackon főként a levélen de a hajtáson és a gyümölcsön is feltűnő tünetek alakulnak ki a betegség hatására. A levélen kezdetben pár mm átmérőjű, kerek, sárgászöld, majd később elbarnuló foltok láthatóak. A foltok szegélye rendszerint keskeny és barna, majd az idő múlásával a foltok közepe kiesik, szegélyük azonban megmarad.

A hajtástünetek a rügyek körül 5-10 mm ovális, barna foltok formájában jelennek meg. A fertőzött vesszők bőrszövete felrepedezhet, amennyiben a folt a vesszőt körülöleli, akkor a vessző elszárad. A tünetek idővel a gyümölcsökön is megjelennek. A terméseken 1-2 mm átmérőjű, kerek, liláspiros színű foltok jelennek meg, később közepük kiemelkedik, szélük pedig liláspiros színét megtartja.

A kórokozó a lehullott levelekben és a fertőzött fás részeken telel, ami egyben a fertőzés forrása is. A lehullott lomb összegyűjtésével csökkenthetjük a fertőzés forrását, valamint hatásos még emellett a levelek talajba forgatása, bomlásuk elősegítése is. A fák metszésekor a beteg vesszők eltávolítása és megsemmisítése is elősegíti terjedésük akadályozását. A tünetek megjelenése már a betegség jelenlétét jelzi, az ezután végzett kezelésekkel már csak a kórokozó továbbfejlődése csökkenthető, a kialakult fertőzés ezzel nem gyógyítható.

Igazán hatékony védekezést a megelőzéssel érhetünk el, amit a nyár végén – ősz elején elvégzett rezes lombfertőtlenítéssel tehetünk meg. A lombhullás végéhez közeli időpontban történő megismétlésével a védőhatás még jobban megerősíthető. Tavasszal a rügypattanás előtt újra végezzük el a fák nagy lémennyiségű rezes (rézoxiklorid) lemosó kezelését. A fiatal levelek már virágzáskor fertőződhetnek, ezért is fontosak a bimbós állapotban, a virágzás előtt és a közvetlen sziromhullás után végzett permetezések. Ebben az időszakban a moníliás betegséggel egybekötve e kórokozó ellen is védekezhetünk. A vegetációs időszakban a vegyszeres védekezésre használhatóak pl. mankoceb, kaptán, klórtalonil, folpet, ciprodinil, tebukonazol hatóanyagú szerek.

Hogyan gondozzuk tavasszal a muskátlit?

2023. április 20. 04:38

Szeretnék tájékozódni a muskátli ápolásával kapcsolatban. Kérem segítségüket, hogy miként gondozzuk tavasszal a muskátlit?

Intenzív búzafajtákhoz hatékony növényvédelmi technológia

2021. április 22. 10:48

2021. március elején az látszott, hogy a tél hiánya miatt ismét számítani lehet a kórokozók korai megjelenésére. A különböző szintű védekezési programokhoz a Bayer 2021-ben négy kalászos fungicidet ajánl.

Növényvédelmi alapfogalmak és kategóriák

2020. február 19. 08:16

A növényvédő szerek olyan készítmények, amelyek egy vagy több hatóanyagot tartalmaznak. Ezek a hatóanyagok lehetnek természetes eredetű, illetve kémiai, biológiai vagy biotechnológiai úton előállított anyagok, valamint élő szervezetek.

Napraforgó 360° - A vetéstől, a gondozáson és betakarításon át, egészen a feldolgozásig

2020. február 17. 13:47

Az olyan kihívásokat látva, mint a fokozódó verseny, vagy az extrém időjárás, a versenyképesség megőrzéséhez a magyar gazdálkodók számára fontos, hogy a termesztett növényekből a maximumot hozzák ki.