Életmód, gasztronómia

Szeptember 27-28-án Kutatók Éjszakája a Szent István Egyetemen

Szent István Egyetem

Az idei évben szeptember 27-én és 28-án kerül megrendezésre országszerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, amelyhez a Szent István Egyetem összes campusa számos lebilincselő programmal, előadással és kreatív foglalkozással csatlakozik.

A Szent István Egyetem Campusain szeptember 27-én és 28-án megnyílnak a laboratóriumok ajtajai, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, hogy a megszokottól eltérő módon engedjenek bepillantást a különböző tudományterületek titkaiba. Mindezekre a 14 éves múlttal büszkélkedhető Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat ad lehetőséget. A program legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára, éppen ezért, a rendezvény célközönsége leginkább a fiatal felnőtt korosztály, azonban az egyes előadások, bemutatók elég szórakoztatóak ahhoz, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig megfelelő kikapcsolódást biztosítsanak.

A Szent István Egyetem (SZIE) az idei esztendőben 12. alkalommal csatlakozott a kora délutántól késő éjszakáig tartó megmozduláshoz. A SZIE 3 helyszínen (Gödöllő, Budapest, Szarvas) mintegy 163 tudományos munkatárssal, előadóval, professzorral, több mint 124 színes, látványos programmal várja az érdeklődő vendégeket. A Gödöllői Campuson a látogatók megtapasztalhatják, hogy milyen érzés egy 130 km/h sebességű szélvihar egy laboratóriumban, különleges hangulatú túrát tehetnek a sötétségbe borult botanikus kertben, berendezhetnek egy tájat a saját elképzeléseik szerint egy terepasztalon, valamint fény derül a kutyák szőrszínének genetikájára is. Az imént felsorolt programokon kívül, megismerkedhetünk a Jászberényi Mézvásár és Méhésztalálkozó újonnan megválasztott Mézkirálynőjével, aki az intézmény Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának elsőéves növényorvos mesterszakos hallgatója. Az egyetem budai szervezeti egysége is számos programot kínál: megismerhetjük a kávé útját az ültetvényektől a csészéig, egy érdekes kísérlet segítségével kideríthetjük, van-e íze a különböző színeknek, találkozhatunk festőnövényekkel, de azt is megtudhatjuk, hogy vajon hol is van a rovarok orra. A fővárost elhagyva, az intézmény Szarvasi Campusán többek között megtudhatjuk, mik a klímaváltozás kézzel fogható nyomai a hazai növénytermesztés vonatkozásában, találkozhatunk élő „őskövületekkel”, illetve egy hidrológiai látványbemutatón is részt vehetünk.

A szervezők idén is folytatják a www.kutatokejszakaja.hu oldalon, 2018-ban sikeresen bevezetett Brain Stars rovatot, amelynek keretein belül tehetséges, példaértékű kutatókat és munkásságukat ismerheti meg a nagyközönség érthető, olvasmányos formában. Folytatódik az a kezdeményezés is, amely során a rendezvényt megelőző héten ismert, tudománynépszerűsítő szakemberek Budapest egy forgalmas pontján vonják be a járókelőket különféle tudományos kísérletekbe.

Az első Kutatók Éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, tavaly viszont már közel 50 hazai település 200-nál több helyszínén 2.000 program várta az érdeklődőket. Európa-szerte közel félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány ünnepén.

A tudományos fesztivál eseményei ingyenesen látogathatók mindenki számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

2019. augusztus 2. 05:36

A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira.

A talajművelés illemtankönyvének bemutatója

2018. február 26. 19:33

Ez a könyv Dr. Birkás Márta professzor ajándéka a tudományos és gazdálkodó élet résztvevőinek.

Beporzók Napja: mindannyian tehetünk a beporzók védelméért

2020. március 11. 06:43

Ahogyan arra a március 10-i Beporzók Napja is rávilágít, a hosszú távú megoldást a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele jelenthetné, mely többek között a méhtartás körülményeinek javítása, illetve vadvirágokkal borított szegélyek létesítése révén valósulhat meg.

Korunk varázsszava az innováció

2019. december 3. 05:38

A Hallgatói Innovációs Munkacsoport és az Innopool Campus célja, hogy minél több hallgatói projekt tudjon a megvalósulás útjára lépni már a következő szemesztertől.