Terményárak

Chicagóban csak a kukorica drágult a múlt héten

Agrofórum Online

A három fő agrártermék közül csak a kukorica kurzusa emelkedett az elmúlt ön napban, az árjegyzés 2,7 százalékot szedett magára. Közben a búza 2,1, a szójabab pedig 0,4 százalékkal lett olcsóbb. Európában is inkább mínuszok voltak, a malmi búza, a repce és a kukorica befektetői sem örülhettek. Viszont a takarmánybúza fél százalékos plusszal zárta a múlt hetet.

A kukorica ára 2,7 százalékos pluszt követően a tonnánkénti 148,17 dollárnak megfelelő szintig erősödött Chicagóban. Aggasztó jel azonban, hogy az üzemanyagokhoz szükséges amerikai etanol-készletek rekordszintre emelkedetek. A búza 2,1 százalékos zuhanása azt jelentette, hogy az árjegyzés 188,68 dollár/tonnás szinten hagyta el parkettet pénteken. A szójabab csaknem fél százalékos lejtmenete 327,02 dollár tonnás heti zárárat eredményezett.

„A szójabab piacán gondot okozhat, hogy a sertéspestis és a koronavírus miatt egyre inkább kérdéses, hogy Kína eléri-e azokat ambiciózus célokat, amelyeket az amerikai beszerzésekkel kapcsolatban korábban fogalmazott meg” – állapította meg tanulmányában a Commerzbank.

Európában közben a malmi búza ára 2 százalékkal a tonnánkénti 188 euróra csökkent múlt héten. A kukorica ára 0,6 százalékkal ment lejjebb és pénteken a 168 eurós értéken hagyta el a parkettet. Párizsban a főbb agrártermékek közül a repce értéke is csökkent, itt 0,7 százalékos mínuszt mutatnak az adatok, 382 euró/tonnás heti záróárnak felel meg. A takarmánybúza jelentette az egyetlen kivételt az elmúlt öt napban, a kurzus itt 0,5 százalékos pluszt és 147,95 euró/tonnás árat hozott.

Az európai agrártermék-árak csökkenése mögött a továbbra is koronavírus terjedése miatti általános rossz piaci hangulat áll. Olaszországban Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, illetve 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be. Olaszországban a járvány eddig 233 ember halálát okozta.

A hosszú távú gazdasági következményeket még nehéz felmérni, de az Európai Unió nagyobb gazdaságai közül az olasz a leginkább sérülékeny, részben azért, mert az olasz bankok által kihelyezett hiteleknél jóval nagyobb a nem teljesítők aránya, mint az EU egészében. Hosszú távon az olasz agráriumban is negatív hatások jelentkezhetnek, ha ez az arány tovább emelkedik a vesztegzár miatt várható gazdasági stagnálás vagy visszaesés hatásainak következtében.

Gadóc György

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Több éves mélypontjáról emelkedik a szójabab ára

2024. január 17. 11:10

Amerikában vegyes összképet lehetett látni, míg Európában inkább eladói fölény rajzolódott ki a keddi terménypiaci kereskedés során.

Két hónapos csúcson a kukorica chicagói ára

2022. augusztus 25. 09:38

Amerikában pluszokat lehetett látni, ám Európában eljött a korrekció ideje, az elmúlt napok vevői túlsúlya után ezúttal az eladók kerültek fölénybe.

A javuló kínálati kilátások húzzák vissza a búza árát

2023. november 8. 15:10

Amerikában inkább eladói fölény érződött a keddi kereskedésben, míg Európában kiegyensúlyozottabb volt az összkép. Chicagóban a búza 0,6 százalékkal, a kukorica 1,5 százalékkal, a szójabab pedig 0,1 százalékkal lett olcsóbb, miközben a repce 1,5 százalékkal drágult. Európában a malmi búza ára stagnált, a kukorica és a repce olcsóbb lett, a takarmánybúza kurzusa pedig pluszban zárt.

Az argentin rali után korrigált a szójabab árjegyzése

2020. március 6. 08:47

A szójabab kurzusa a tonnánkénti 329,54 dollárnak megfelelő szintre csökkent, de napközben a 335,2 dolláros szinten is kötöttek üzletet.