Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

A megfelelő trágyázási stratégia kiválasztása mindig kihívást jelent – őszi búzánál is

Borealis L.A.T

Napjainkban a búzát takarmány-, liszt-, keményítő- és bioetanolgyártás céljából egyaránt termesztjük. A különböző felhasználási célú fajták minőségi paraméterei eltérőek. Annak érdekében, hogy ezeket a megkövetelt paramétereket elérjük, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a nitrogén fejtrágyázások időzítésére és mennyiségére.

A magas termés eléréséhez nagyon fontos a tavaszi fejtrágyázás és annak megfelelő megtervezése. A helyes tavaszi fejtrágyázási stratégia közvetlenül a növény egyes fejlődési szakaszaihoz kötődik. Ez azt jelenti, hogy a fejlődésnek azon a szakaszaiban, amelyek a termésképzés és a termésminőség szempontjából különösen jelentősek, az őszi búza több nitrogént igényel. Az összes nitrogénmennyiség több adagra történő felosztásának célja az, hogy folyamatos és megfelelő nitrogénellátást biztosítsunk a teljes vegetációs időszakban. Emellett pedig ily módon elkerülhető a nitrogén kimosódása, felszíni vizekbe kerülése, így e technológia környezetvédelmi szempontból is indokolt.

Első tavaszi fejtrágyázás

Az első tavaszi fejtrágyázás alapvető fontosságú a gyors és korai fejlődés érdekében. Ez az adag kulcsfontosságú a bokrosodáshoz és befolyásolja a későbbi négyzetméterenkénti kalászszámot is. A kora tavaszi körülmények között fontos, hogy a növények számára könnyen felvehető nitrogént, illetve ként – ha szükséges – juttassunk ki. Ilyen körülmények között erre a legalkalmasabb a nitrát forma, ami gyorsan felvehető. Az ammónium nitráttá alakulása 5 °C-os talajhőmérsékleten több hétig is tarthat, így ez biztosítja majd a folyamatos nitrogén ellátást a növények számára.

Általában 50-70 kg/ha azonnal felvehető nitrogén-hatóanyag (nitrát és ammónium) egy jó kiindulási támpont. Ha a búzanövények jól fejlettek, és az elővetemény repce vagy hüvelyes volt, alacsonyabb mennyiség is elegendő lehet.

Nagyobb adagot kell alkalmazni, ha a búza bokrosodása megkésett (pl. késői vetés miatt); ha a talaj ásványi nitrogén-tartalma alacsony, vagy ha az elővetemény napraforgó, illetve kukorica volt.

Ha valamilyen okból elmaradt az őszi alaptrágyázás, akkor ez a megfelelő időszak a hiányzó NPK műtrágyák pótlására. Ebben az esetben az első tavaszi fejtrágyázás során érdemes NPK-t alkalmazni nitrogénműtrágya helyett, de nagyon fontos, hogy az alkalmazott termék vízben jól oldódó (foszfor) és könnyen felvehető (nitrát) tápanyagokat tartalmazzon.

Pontos, táblára és fajtára szabott műtrágyázási javaslatot kaphatunk az N-Pilot® készülék használatával. Az N-Pilot® készülékkel meghatározható a növények aktuális nitrogén-ellátottsági állapota, és ennek alapján az eszköz javaslatot tesz a következő fejtrágyázással kijuttatandó hatóanyag mennyiségére. Azok, akik az N-Pilot® készülékünket alkalmazzák a búza aktuális nitrogénigényének megállapításához, itt ideje a referencia zóna kialakításának. Erről többet megtudhat erre a linkre kattintva.

A kénes nitrogénműtrágyák használata az első tavaszi fejtrágyázáskor további termésnövekedést jelent, ahogy a 2019-es szántóföldi kísérleteink eredményei is mutatják:

A második fejtrágyázás

Az őszi búza esetében a második nitrogénműtrágya adagot a szárbaindulás kezdetétől a 2 nóduszos állapotig kell kijuttatni (EC 30-32). Ebben a fázisban már kialakul a kalászkezdemény, ezért ez a fejtrágyázás kulcsfontosságú ahhoz, hogy megfelelő számú szem fejlődjön a kalászban. A túl sűrű állományokat érdemes egy kicsit később műtrágyázni (leghamarabb a két nóduszos állapotban). Így a búzának elegendő ideje lesz arra, hogy az átmeneti nitrogénhiány miatt csökkentse a hajtások számát. Ezzel ellentétben, ha az állomány túlságosan gyér, minden egyes hajtásnak kalászt kell hoznia. Ebben az esetben a második adagot korábban (EC 30, már a szárbaindulás kezdetén) kell kijuttatni, hogy minden hajtás kifejlődhessen. Az EC 31 és EC 39 (zászlóslevél megjelenése) fejlettségi állapotok között a búza minden nap nagy mennyiségű nitrogént vesz fel (ez akár 5 kg N/ha/nap is lehet!).

A második nitrogén fejtrágya adagját nagyban meghatározza, hogy milyen a növények fejlettségi állapota, mekkora a már kiadott műtrágya mennyisége, milyen a talaj állapota és nitrogénszolgáltató képessége, mekkora az elvárt terméshozam és milyen a kijuttatott nitrogén hatóanyag formája. Az állománysűrűséget leginkább nitrát-nitrogén alkalmazásával lehet szabályozni, mert ennek kijuttatására gyorsan reagálnak a növények. Általánosságban az 1. és 2. fejtrágyázás során összesen 120-140 kg nitrogén hatóanyagot javasolt kijuttatni hektáronként. Amennyiben az első fejtrágyázás során kialakításra került a referencia zóna, ekkor van itt az ideje az N-Pilot® első alkalmazásának. Használatával fajtára és termőhelyre specifikusan lehet meghatározni a búzanövények aktuális nitrogénigényét.

Az N-Pilot® használata több termést eredményez kevesebb nitrogén felhasználásával

Kísérletünkben a legtöbb termést az a parcella adta, ahol a második fejtrágyázás során az N-Pilot® által javasolt 60 kg N/ha adagot juttatunk ki 1-2 nóduszos állapotban. Így ez a parcella érte el a legmagasabb termést, amihez viszont kevesebb nitrogén (140 N/ha) volt szükséges, a többi parcella 160 N nitrogénszintjéhez képest. A digitális eszközök használata nemcsak a nagyobb termés elérésében segít, hanem a túltrágyázás megakadályozásával hozzájárul a környezet védelméhez is.

Harmadik tavaszi műtrágya-kijuttatásA kalászfejlődéshez szükséges adag

Az utolsó fejtrágyázás a zászlóslevél megjelenése (EC 37) és a kalászhányás kezdete (EC 51) között esedékes. Ebben a szakaszban a nitrogén kijuttatás jelentős hatást gyakorol az ezermagtömegre és a fehérjetartalomra. Amennyiben a terméshozam növelése a cél, például takarmánybúza esetében, érdemes már a zászlóslevél fázisban trágyázni (EC 37-39). Ha elegendő nitrogént juttattunk ki már az első és a második adagban, és nem várható nagyon magas hozam, a takarmánybúza esetében el is lehet tekinteni a harmadik adagtól. Amennyiben viszont magas minőségű malmi búza előállítása a cél, a harmadik fejtrágyát a kalászhányás kezdetén (EC 49-51) vagy még később javasolt kijuttatni. Ebben az esetben nem a terméshozamot befolyásolja, hanem a fehérjetartalmat. A javító minőségű búzát érdemes ebben a fejlődési stádiumban fejtrágyázni. Alapvetően minden nitrát-nitrogéntartalmú monoműtrágya alkalmazható nitrogénforrásként (NAC 27 N, AN 34,4 N).

Természetesen szárazabb időjárás esetén, ha a tavasz túlságosan csapadékszegény, a harmadik fejtrágyázás elhagyható, vagy csak nagyon kis mennyiséget kell kiszórni.

Összefoglalva:

  • A kijuttatás időpontját és mennyiségét a “Helyes Gazdasági Gyakorlat” irányelveinek és a hatályos rendeleteknek megfelelően kell megállapítani.
  • A nitrogén-hatóanyagot érdemes megosztva kijuttatni a búzanövények fejlettségi állapotának megfelelően, ezzel biztosítva a folyamatos nitrogénellátást.
  • A nitráttartalmú nitrogén-műtrágyák (AN 34,4 N: ammónium-nitrát, NAC 27 N: mészammon-salétrom, MAS) hatékonyabbak.
  • A kénes nitrogénműtrágyák (mint pl. a VARIO 23 N+30SO3) alkalmazása magasabb termést és fehérjetartalmat eredményez.
  • A pontos aktuális nitrogénigény megállapításához rendelkezésre állnak digitális eszközök, mint pl. az N-Pilot®.

Andrei Buznea
Borealis L.A.T

 

 

 

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan gondoskodjunk a rózsa tápanyag-utánpótlásáról ősszel?

2024. szeptember 19. 07:40

A rózsák a semleges vagy enyhén savanyú, 5,5-6,5 pH-értékű talajt kedvelik. A túl savas vagy túl lúgos talaj csökkenti a tápanyagfelvevő képességét.

4 takarékos tipp az őszi nitrogénkijuttatáshoz

2024. szeptember 16. 09:40

Csak ott és akkor érdemes ősszel nitrogénnel trágyázni, ahol várhatóan kevés lesz a veszteség, és a talaj nedvességtartalma is megfelelő.

Miért érdemes a tarlót szakszerűen mikrobiológiai készítménnyel kezelni?

2024. szeptember 11. 12:10

Szakirodalmi adatok alapján a szántóföldekben ezerszer kevesebb talajbaktérium él, mint a bolygatatlan talajokban.

Kén: növényvédő szer vagy növényi tápanyag?

2024. szeptember 9. 09:40

Korábban a kénhiány szinte ismeretlen volt a növénytermesztésben, de az intenzív termesztési módszerek alkalmazásával egyre gyakoribb élettani betegség lett.

Megint tavasszal kell megoldani: széltippan elleni tavaszi kezelések őszi búzában

2020. február 20. 11:13

A széltippan (Apera spica-venti) az utóbbi néhány évben a bolondját járatja a búzatermesztőkkel. Leírás szerint T2-es gyomflórába tartozó növény, vagyis illene ősszel csíráznia, majd ezután áttelelnie, a valóságban azonban nem mindig hajlandó így viselkedni.

Újdonság a Syngenta őszi búza fajtakínálatában 2023-tól – fókuszban a termésbiztonság és stabilitás

2023. július 3. 06:34

Bár az idei kalászos szezont tekintve nem lehet okunk panaszra téli feltöltőcsapadék és tavaszi indító esők okán, már már ideális feltételek között fejlődhettek eddig az állományok. Inkább az enyhe tél okozta levélbetegségek és kártevő nyomás, illetve a bedőlő terményárak okozhatnak nyugtalanságot a gazdáknak.

Tápanyagutánpótlás ősszel

2023. szeptember 14. 12:10

A mezőgazdaságban lezajló gazdasági folyamatok minden termelőt arra ösztönöznek, hogy alaposan átgondolja és esetleg újratervezze az őszi vetésű növények tápanyagutánpótlását. Az előző évet sújtó aszály, a magas inputanyag költségek és a lefele tartó terményárak miatt sokszor lehet hallani, hogy csökkentik, esetleg teljesen elhagyják az őszi alaptrágyázást.

Jedlik-díjat vehetett át Láng László búzanemesítő

2018. március 19. 07:42

A Jedlik Ányos-díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala adja át minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért.