Terményárak

Alacsony a Rajna vízállása – akadozik az agrártermékek szállítása

Agrofórum Online

Németországban az elmúlt időszak csapadékban szegény időjárása miatt kialakult alacsony vízszint akadályozza a rajnai folyami szállítmányozást.

A száraz időjárás utáni alacsony vízszint kialakulása komolyan akadályozza a teherhajókat abban, hogy a Rajna németországi szakaszán a megszokott mennyiséggel megrakodva hajózhassanak. Mivel az egyes teherhajókra csak kevesebb árut lehet rakodni, ezért a fajlagos logisztikai költségek megemelkedtek a szokásos fuvardíjakhoz képest – jelentették ki a kereskedők.

Beszámolók szerint az alacsony vízszint a folyó teljes német szakaszán komoly logisztikai kérdéseket vet fel. Az alacsonyabb vízszintből az következik, hogy a hajóüzemeltetők pótdíj megfizetésére kötelezik a megrendelőket.

A Rajna rendkívül fontos szállítmányozási útvonala számos árunak, beleértve a gabonaféléket, az ásványérceket, a szén és az olajtermékeket, ideértve a fűtőolajat is.

A német vállalatoknak 2018-ban is az aszály és a hőhullám kapcsán bekövetkezett szokatlanul alacsony vízállás miatt beszállítási nehézségekkel, sőt termelési problémákkal kellett szembenézniük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Terménypiac: áresésre felkészülni – most jöhet a meglepetés

2018. szeptember 5. 10:15

Augusztus utolsó napjaiban és a hét végén két fontos téma került középpontba és csak részben látszik a megoldás.

Drámaian csökkent Ukrajna búzaexportja a rekordhét után

2020. április 29. 08:58

Az ukrán tengeri kikötők búzaexportja csaknem 37 százalékkal esett az elmúlt héten, azt követően, hogy előzőleg rekord szintre ugrott a kivitel – derült ki az APK-Inform elemzőcég adataiból.

Ha nem tudunk megújulni, baj lesz a gabonaágazatban!

2018. október 6. 11:56

A gabonaágazat előtt álló főbb kihívásokat veszi górcső alá a GOSZ elnöke. A versenyképesség záloga a korszerű technológia alkalmazása, a termésátlagos növelése és az egységes minőségű nagy tömegű árualap előállítása.

Turbulens terménypiac és ami mögötte van

2022. július 15. 10:10

Mely tényezők azok, amik befolyásolják a terménykereskedelmet? Mi határozza meg azt, hogy a végfelhasználó mennyit fizet az élelmiszerért vagy az üzemanyagért?