Agrárközélet
Agrárközélet

Az indiai rizsexport 15 százalékkal növekedhet

Az indiai rizsexport 15 százalékkal növekedhet

Agrofórum Online

Az indiai rizskivitel akár 15 százalékkal is növekedhet 2020/21-es szezonban, mivel a vásárlók várhatóan az olcsóbb indiai rizst választják majd készleteik feltöltéséhez. Azt követően kerülhet erre sor, hogy az indiai termelők a koronavírus alatt korlátozták az exportot - nyilatkozta két iparági szakértő.

Ezek a becslések az első előrejelzések között szerepelnek, amelyek az április 1-jén kezdődő gazdálkodási év teljes rizskivitelét vizsgálják. India a világ legnagyobb rizs exportőre és az onnan származó nagyobb szállítmányok korlátozhatják a globális árakat és segíthetnek az országban az egyre duzzadó készletek csökkentésében is.

„Jelenleg gyorsan növekszik az indiai rizs iránti kereslet, és ez a trend várhatóan még egy ideig folytatódni fog” – mondta Nitin Gupta, az Olam India agrárcég alelnöke.

A kormány adatai szerint a 2019/20-os gazdálkodási évben India rizskivitele 9 millió tonna volt, ami a legalacsonyabb az elmúlt nyolc évben.

A kereslet növekedett, mivel az indiai rizs versenyképessé vált azután, hogy az indiai rúpia árfolyama rekordszintre esett – nyilatkozta B. V. Krishna Rao, az Indiai Rizsexportőrök Szövetségének elnöke. Ez a devizahatás az indiai rizst szinte kedvezményessé teszi a versenytárs országokból származó árukkal szemben. A helyzet szinte arra késztette az afrikai országokat és az ázsiai vásárlókat, mint például Malajziát és Fülöp-szigeteket, hogy rizst vásároljanak Indiától – tette hozzá Rao.

Az RI-INBKN5-P1 jelölésű indiai rizs ára tonnánként 385–389 amerikai dollár volt, míg Thaiföldnek, a második legnagyobb rizsexportőrnek a szállítmányai tonnánként 480–505 amerikai dollárba kerültek.

Malajzia vállalta, hogy ebben és a következő hónapban rekordmennyiségű 100 ezer tonna rizst importál Indiából.

India kivételével a kulcsfontosságú exportőrök, például Thaiföld, Vietnám vagy Kambodzsa korlátozott exporttöbblettel rendelkeznek – nyilatkozta Himanshu Agarwal, a Satyam Balajee ügyvezető igazgatója, mely cég India legnagyobb rizsexportőre.

„Az indiai exporton nincs korlátozás. India egyedüliként képes teljesíteni az importáló országok nagy követelményeit” – tette hozzá Agarwal.
Vietnám, a harmadik legnagyobb rizsexportőr ebben a hónapban teljes erőbedobással folytatta az értékesítéseket, miután március végétől leállította a szállításokat, és áprilisban korlátozta az exportot, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy elegendő élelmiszer marad az országban a koronavírus-világjárvány idején.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erdőnevelési szakmai napot tartottak a Pilisi Parkerdőnél

2024. május 19. 08:10

Május 9-én tartotta a Pilisi Parkerdő éves szakmai napját, amelynek célja a stáb képzése és a kimagaslóan teljesítő kollégák elismerése volt.

Kerek, kettős jubileum az AMAZONE-nál

2024. május 18. 14:10

2024. május 7-én Klaus Dreyer és fia, Christian Dreyer közösen ünnepelték 90. illetve 60. születésnapjukat.

Indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete!

2024. május 17. 12:10

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatunk mind a 10 nemzeti park igazgatósággal.

Súlyos támadás érte a Lemkent, az ügyfelek türelmét kérik

2024. május 16. 09:10

A bűnözők további illetéktelen hozzáférését és garázdálkodását megakadályozandó az összes IT rendszerük működését felfüggesztették.

Amerikában drágultak a gabonák múlt héten

2020. június 3. 06:36

A párizsi árutőzsdén a malmi búza ára stagnál öt nap után és a ugyanúgy a 188,25 euró/tonnás áron ment hétvégi pihenőre a kurzus, mint egy hete.

Több mint 8 százalékkal drágult múlt héten a kukorica

2020. július 6. 12:02

Párizsban a malmi búza ára 6,5 euróval a tonnánkénti 182,75 euró/tonnás értékig emelkedett öt nap alatt, ami 3,7 százalékos plusznak felel meg.

Génmódosított rizst termeszthetnek a Fülöp-szigeteken

2020. január 6. 13:08

A génmódosított rizst már korábban engedélyezték az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, de ennek nem volt különösebb gyakorlati jelentősége, hiszen nem valószínű, hogy ezek az országok valóban nagyüzemben termeszteni és fogyasztani fogják.

Csárdaszállási rizs, közel sem csak a hurkába

2023. április 24. 07:46

Izsó Lajos agrármérnök 2003 óta irányítja a rizságazatot Csárdaszálláson, ahol bio és konvencionális termesztéssel egyaránt foglalkoznak.