COVID-Agrár

Csökkent az alkoholfogyasztás a koronavírus alatt

Agrofórum Online

Bármilyen furcsán is hangzik a koronavírus járvány ideje alatt az emberek kevesebb alkoholt fogyasztottak az Egyesült Államokban. Egyedül a sörgyártók örülhetnek kicsit, ők is csak annak, hogy az egészséges életmód előtérbe kerülésével folytatódik az alkoholmentes sörök értékesítésének növekedése.

Miközben az élelmiszerboltokban és szupermarketekben folyamatosan növekszik az eladott alkohol tartalmú italok, például likőrök értékesítése ez messze nem fedezi azt a mennyiséget, amely az éttermek, bárok és sportlétesítmények, stadionok zárva tartása miatt kiesik az eladásokból. Egyes becslések szerint a globális alkohol-fogyasztás 2024-re térhet vissza a koronavírus járvány kitörése előtti szintekre, de az Egyesült Államokban ez még tovább is tarthat az IWSR felmérése szerint.

Az alkoholgyártók számára nem jó jel, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak és az egészség egyre fontosabb szempont. Növekszik az alacsonyabb kalória-tartalmú és az alkoholmentes sörök iránti kereslet. Utóbbiak piaci részesedése jelenleg 2 százalék, de a várakozások szerint ez 3,7 százalékra erősödhet. Egyik nagy előnye ennek a terméknek, hogy nem lesz tőle másnapos a fogyasztó, ez főleg a tehetősebb vásárlók körében válik egyre inkább fontos szemponttá.

A kannabisz, azaz a marihuána egyes államokban történő legalizálása eleve visszavetette a hagyományos sörök, borok és égetett szeszes italok fogyasztását. Erre a tendenciára erősített rá a jelenlegi világjárvány, amely óvatosabbá tette a vásárlókat.

„A világjárvány mélyebb és hosszabb ideig tartó utóhatást okozhat az alkoholgyártók területén a globális italgyártó ipar számára, mint bármi más, amit korábban tapasztaltunk. Sok szempontból talán 2019 lesz az utolsó olyan év, amelyet hosszú évtizedeken át megszoktak a gyártók” – mondta Mark Meek, az IWSR italokkal foglalkozó piacelemzési vezérigazgatója a Bloombergnek.

Ehhez adódik még, hogy az Egyesült Államokban sokáig piacvezetőnek számító Bud Light és Corona márkák pozícióit egyre inkább fenyegetik a kézműves sörök is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Rekordszinten a teafogyasztás a koronavírus miatt

2021. október 29. 05:47

Különösen a gyógyteák és a gyümölcsteák örvendnek egyre nagyobb népszerűségnek, és négy százalékos értékesítési növekedést értek el.

Változtak a borok eredetmegjelölését szabályozó uniós rendeletek

2019. február 6. 08:33

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Európai Bizottság átdolgozta a borok eredetmegjelölésére, földrajzi jelzéseire és a hagyományos kifejezések elismerésére, a termékleírások benyújtására és módosítására, valamint a borok jelölésére és címkézésére vonatkozó szabályokat.

Egyedi karakterű, kifinomult borok tisztességes profittal

2022. január 12. 04:36

Takler Andrással a szekszárdi borvidék történetéről, az elmúlt évtizedek kihívásairól, tervekről, na meg borokról beszélgettünk.

Az osztrák borexport értéke 25 százalékkal nőtt az év első felében

2021. október 1. 07:03

2021 első felének borexport adatai azt mutatják, hogy erős nemzetközi kereslet mutatkozik az osztrák borok iránt.

Az Etyek-Budai borvidék és talaja

2022. november 18. 08:36

Az Etyek-Budai borvidék klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 Celsius-fok körül van. Az intenzív légmozgás ugyancsak hűti a nyári melegben felhevült szőlőnövényt, ezzel biztosítva a hosszabb tenyészidőszakot.