Agrárközélet

Javulnak a kilátások a globális tejpiacon

Agrofórum Online

Az elmúlt hónapok rendkívüli nehézségei után kezd magára találni a tej és a tejteremékek piaca, mind Európában, mind világszerte.

Az ellátási láncokat gyorsan módosítani kellett az új típusú koronavírus-járvány kitörésekor, ebben a szakaszban sok ország a tejtermékek értékesítésére koncentrált az élelmiszeriparban – írta az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) féléves tejpiaci elemzésében. Ezzel párhuzamosan az exportértékesítés átmenetileg romlott, és komoly aggodalomra adtak okot, hogy a globális importkereslet esetleg összeomlik.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban (EU) szintén aggodalomra adott okot, hogy különösen a sovány tejpor-készletek meredeken növekedtek. A belföldi forgalom és az exportpiaci kilátások számos piacon emelkedtek az elmúlt hetekben. Az EU-ban például a sajt és a vaj exportja már meghaladja az előző évi időarányos mennyiséget. Közben azonban a globális piacon egyre jobb pozíciók elérésére törekednek az amerikai, az ausztrál és az új-zélandi termelők is.

Az összes probléma ellenére az USDA elemzése szerint az Európai Unióban a tejtermelés meglepően magas szintet ért el. 2020 áprilisáig a tejtermelés körülbelül 2 százalékkal haladta meg az előző évit. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a szárazabb időjárási körülmények miatt májusban és júniusban lelassult a tejtermelés az EU-ban. Az Eurostat adatai szerint Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban a tejpiac 2%-kal, 8%-kal, illetve 1%-kal csökkent 2020 májusában 2019 májusához képest. 2019-ben az EU teljes tejszállításának körülbelül egyharmada ebből a három országból származott. Ezzel szemben a tejtermelés Németországban gyakorlatilag stagnált, míg Írországban és Csehországban 3-4 százalékkal magasabb volt a bázisnál – írta az agrarheute.com mezőgazdasági híroldal. Az USDA ez alapján arra számít, hogy nyáron, illetve az év hátralévő részében lassulhat az EU tejtermelése.

Az USDA mindeközben 925 ezer tonnára emelte az európai sajtkiviteli előrejelzését 2020-ra, ami 5%-kos növekedés lehet 2019-hez képest. Eddig 9 százalékos pluszban van a sajtpiac.

A vajpiacon az áprilisig tartó időszakban 70 százalékkal ugrott meg a vajkivitel, csak az Egyesült Államok irányában 40 százalékos a plusz, de Szaúd-Arábia irányába is látványos a plusz. Az elmúlt években az Egyesült Államok az EU kulcsfontosságú piacává vált, 2019-ben az EU teljes vajkivitelének 13%-át tette ki az USA.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

2023. október 31. 09:10

Pár nappal ezelőtt egy norvég kékpenészes sajtot hirdetett ki a szakmai zsűri a világ legjobbikának az idei World Cheese Awards-on. Magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a versenyről Szabolcs Elek (Breier Farm) két arannyal, több magyar kézműves sajtműhely pedig ezüst-, illetve bronzéremmel térhetett haza.

Sajttal csaltak ötmilliárd forint áfát

2023. január 27. 12:36

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emeltek.

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

2021. március 10. 03:46

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak.

A hiphop zenétől finomabb lesz az ementáli?

2019. április 19. 05:57

A hiphopos sajtot egyöntetűen édeskésebbnek találta a zsűri, és a laborvizsgálat is megállapította, hogy különbözik a társaitól.